Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Μέτρα υπέρ των δανειοληπτών προωθεί ο ΟΕΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες αναμένεται να δώσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Yπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αναμένεται να προωθήσει ρύθμιση για τους οφειλέτες δανείων τη δύσκολη αυτή οικονομικά περίοδο. Παράλληλα, εντός των επομένων ημερών αναμένεται η δημοσιοποίηση της απόφασης για την επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ.

Αναλυτικότερα, οι αρμόδιοι στο Yπουργείο Απασχόλησης και στον οργανισμό εξετάζουν:

• Αναστολή των οφειλών για δάνεια που έχουν λάβει δικαιούχοι Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι είναι άνεργοι ή βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας για ένα έτος.

• Επιμήκυνση για δύο χρόνια της αποπληρωμής χρεών προς τον οργανισμό.

• Επέκταση των προνομίων που ισχύουν για τις τρίτεκνες οικογένειες και στις .........

οικογένειες εκείνες που απέκτησαν τρίτο παιδί ενώ έχουν λάβει ήδη δάνειο με τις προϋποθέσεις που αφορούν τις οικογένειες με δύο παιδιά.

Ακόμη σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική επιτροπή σε συνεργασία με στελέχη των συμβεβλημένων με τον οργανισμό τραπεζών θα εξετάζει το αν υπάρχει ή όχι αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής της οφειλής, προκειμένου να αποτυπωθεί το ακριβές κόστος της ρύθμισης.

Επιδότηση ενοικίου

Εν τω μεταξύ, το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθεί η απόφαση για την επιδότηση ενοικίου από τον ΟΕΚ. Η υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να αρχίσει στις 6 Ιουλίου και οι δικαιούχοι εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τους 100.000.

Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τη χορήγηση της επιδότησης θα προσδιοριστεί στις 12.000 ευρώ και το επίδομα θα ξεκινά από τα 115 ευρώ τον μήνα για άγαμο χωρίς παιδιά και θα κλιμακώνεται για τους έγγαμους, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ

Oπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σε συνταξιούχους που ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά το χρονικό διάστημα από 5/12/2008 έως 05/03/2009 και σε ανέργους που έχουν επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά το παραπάνω διάστημα, χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 500 ευρώ μέσω της Αγροτικής Τράπεζας εφόσον έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από τραπεζικά κεφάλαια για απόκτηση κύριας κατοικίας.

Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους πεντακοσίων (500) ευρώ για στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας που έχουν συναφθεί, μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της διάταξης αυτής, με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα ή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής είναι πάσης φύσεως συνταξιούχοι που ήταν ή είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ κατά το τελευταίο προ της κατάθεσης της διάταξης αυτής τρίμηνο ή οι άνεργοι που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο κατά το διάστημα αυτό.

Η πληρωμή γίνεται στους δικαιούχους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί Δημοσίου Λογιστικού, μέσω της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, με την υποβολή αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης, στην οποία αναφέρεται ότι πρόκειται για κύρια κατοικία, καθώς και ότι ο δικαιούχος δεν έχει λάβει την ίδια παροχή από άλλη αιτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.