Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ακόμη μεγαλύτερη η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου εκτιμά το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΙΟC) προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2008-9, λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στα ελαιοπαραγωγικά κράτη.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Οργανισμού η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φθάσει στους 2,867 εκατ. τόνους, έναντι των αρχικών του προβλέψεων για 2,633 εκατ. τόνους.
Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις του ΙΟC, η παγκόσμια κατανάλωση του προϊόντος προβλέπεται να αυξηθεί στους 2,875 εκατ. τόνους έναντι 2,778 εκατ. τόνων την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του IOC κ. Μοχάμεντ Σμπίτρι, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι, η τρέχουσα διεθνής χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση δεν θα πλήξει την κατανάλωση ελαιολάδου, καθώς τα τελευταία χρόνια η διαφορά στην τιμή του προϊόντος και των υπόλοιπων βρώσιμων ελαίων έχει αμβλυνθεί σημαντικά. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί για την τελική διαμόρφωση των τιμών παραγωγού κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η «καθίζηση» των τιμών στην εγχώρια αγορά ελαιολάδου, καθώς .........

το ενδιαφέρον από πλευράς ιταλικού εμπορίου συνεχίζει να διατηρείται υποτονικό. Χαρακτηριστικά η Ένωση Ηρακλείου εξακολουθεί να αγοράζει στα 1,90 ευρώ όσο το δυνατόν πιο μικρές ποσότητες, η ΕΑΣ Πεζών στα 1,8 ευρώ, η ΕΑΣ Μεσαράς δίνει προκαταβολή 1,5 ευρώ και η ΕΑΣ Μονοφατσίου στα 1,9 ευρώ.

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται το αγοραστικό ενδιαφέρον και στην ισπανική αγορά ελαιολάδου.
Την εβδομάδα που πέρασε οι τιμές ex-factory συνέχισαν να κινούνται γύρω στο 1,80 ευρώ το κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, για τα παρθένα είχαμε μια υποχώρηση κάτω από το 1,75 ευρώ το κιλό και στους βιομηχανικούς άσους γύρω στο 1,60 ευρώ το κιλό.

Πηγή: Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.