Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Ασφάλειες Ι.Χ: δέκα εταιρείες στο κόκκινο και αυξήσεις στα ασφάλιστρα

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10% στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων προετοιμάζει μέσα στους επόμενους μήνες το σύνολο των εταιρειών του κλάδου, ενώ τουλάχιστον 10 εξ αυτών βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο της εποπτικής αρχής.

Το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης συνεδριάζει την Πέμπτη 23 Απριλίου για να κρίνει κατά πόσο οι 10 αυτές εταιρείες, που αθροιστικά έχουν ένα χαρτοφυλάκιο 1,8 εκατομμυρίων ασφαλισμένων οχημάτων, κατάφεραν να καλύψουν τα αποθεματικά τους και να συγκεντρώσουν τα μίνιμουμ κεφάλαια που απαιτεί ο νόμος για να λειτουργούν.

Τα βλέμματα στρέφονται στις ασφαλιστικές εταιρείες του ομίλου General Τrust (Γενική .........

Πίστη και Γενική Ένωση) επειδή η εποπτική αρχή έχει δεσμεύσει το σύνολο της περιουσίας τους και έχει απαγορεύσει την πώλησή τους στον όμιλο του κ. Παύλου Ψωμιάδη, ενώ την ίδια στιγμή έθεσε αυστηρές προθεσμίες για την κάλυψη μέρους του ελλείμματός τους. Η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο άνω των 2 εκατ. ευρώ στον όμιλο της Ασπίδος και τον ίδιο τον κ. Ψωμιάδη για την απόκτηση χωρίς έγκριση της General Τrust, και τη μη συμμόρφωσή του με την ασφαλιστική νομοθεσία.

Ο τρίτος όμιλος που βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στο στόχαστρο της Επιτροπής επειδή δεν μπορεί να καλύψει τα αποθεματικά του και δεν πληροί το δείκτη φερεγγυότητας έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ισχύει για 3-4 μικρότερες εταιρείες. Η αγορά τηρεί στάση αναμονής και εκτιμά ότι οι εξελίξεις αυτές θα επιφέρουν μεγάλες ανακατατάξεις μεριδίων στον κλάδο αυτοκινήτου. Εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες ενδέχεται να αναγκαστούν μέσα στους επόμενους μήνες να αλλάξουν εταιρεία, όπως συνέβη με τους 200.000 και πλέον πρώην ασφαλισμένους της ΕΟS, μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της.

Αυξήσεις από τον Ιούλιο

Ακόμη μάλιστα και οι αυξήσεις που θα κορυφωθούν από τον Ιούλιο και μετά- ώστε να ανταποκριθούν οι εταιρείες στα νέα κατώτατα όρια αποζημιώσεων της νέας κοινοτικής οδηγίας που τίθεται σε εφαρμογή - δεν θα δώσουν λύση στις προβληματικές επιχειρήσεις.
Τα ποσά που θα εισπράξουν θα αρχίσουν να εισρέουν στα ταμεία τους προς το τέλος του έτους, αρκετά αργά όμως για να καλύψουν τα ανοίγματα στα αποθεματικά τους. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Απριλίου, με επείγον έγγραφό της προς τις εταιρείες η εποπτική αρχή, τις είχε καλέσει να της γνωστοποιήσουν τα κεφάλαια που έχουν σχηματίσει ως τεχνικά αποθέματα, αρχίζοντας έτσι τους ελέγχους για τη χρήση του 2008.

Το κατά πόσο κάποιες θα καταφέρουν να παρουσιάσουν επαρκή στοιχεία θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο από παράγοντες της αγοράς. Είναι τόσο μεγάλες οι ζημιές που αποκαλύπτονται στους ισολογισμούς πολλών εξ αυτών ώστε όπως λέει κορυφαίο στέλεχος του χώρου «είναι πιθανότερο να βάλουν λουκέτο παρά να βρεθεί κάποιος ισχυρότερος να τις εξαγοράσει». Πρόκειται για εταιρείες που γιγαντώθηκαν τα 5 τελευταία χρόνια, ποντάροντας σε ένα πολύ χαμηλό ασφάλιστρο για να αυξήσουν το στόλο τους, αγνοώντας όμως τον κίνδυνο κάποια στιγμή να μην έχουν επαρκή έσοδα για να καλύψουν τα αποθεματικά τους.

Στην κόψη του ξυραφιού

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αρκετοί προχωρούν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Groupama Φοίνιξ, Ασπίς Πρόνοια, Μινέτα, κ.ά.), και πολλοί άλλοι αναζητούν κάποιον είτε για να συγχωνευτούν είτε να τους εξαγοράσει. Οι πληροφορίες θέλουν ο «γάμος» Υδρογείου- Ευρωπαϊκής Πρόνοιας να προχωρά κανονικά, όχι όμως και αυτός της Σκούρτης με τη θεσσαλονικώτικη εταιρεία Ιnterlife. Εκκρεμεί επίσης, χωρίς να έχει έχει πάρει την έγκριση της εποπτικής αρχής, το αίτημα εξαγοράς της Ρroton από τη Commercial Value.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.