Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Επαληθεύσεις επί επαληθεύσεων στα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ

Την ώρα, που το υπουργείο Οικονομικών καλεί -με καθυστέρηση 6 μηνών σε σχέση με το πότε ανακοινώθηκε η σχετική υπηρεσία- τους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν τα λάθη, που έχουν κάνει στο Ε9, τα εκκαθαριστικά σημειώματα για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων συνεχίζουν να βγάζουν λάθη. Μόνο που αυτοί τη φορά έχουν γνώση οι φύλακες!

Στο Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών επαληθεύουν δύο και τρεις φορές τα σημειώματα, που εκδίδει το σύστημα. Αποτέλεσμα;

Σε πολλά από τα εκκαθαριστικά προκύπτουν και πάλι λάθη! Έτσι, οι υπάλληλοι, που έχουν επιφορτιστεί με την επιμέλεια των σημειωμάτων αυτών, αναγκάζονται να τα διορθώνουν ξανά και ξανά. Πού οφείλονται τα λάθη;

Κατ΄ αρχήν, στο γεγονός ότι το σύστημα εξακολουθεί να έχει προβλήματα στον ..........


τρόπο υπολογισμού του φόρου.

Κατά δεύτερον, στα λάθος στοιχεία που -ακούσια ή ηθελημένα- έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι. Πρόκειται για περιπτώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «περίπλοκες», καθώς έχουν καταγραφεί παραδείγματα εκτός πραγματικότητας, όπως εκτάσεις ουκ ολίγων στρεμμάτων στο... Παγκράτι ή ιδιοκτήτες που δηλώνουν κατοικία 500 τ.μ. η επιφάνεια όμως αυτή αφορά στο σπίτι -μόλις 100 τ.μ.- και το οικόπεδο μαζί!

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πού οφείλεται το λάθος, το πάθημα έγινε μάθημα στην ηγεσία της Καραγεώργη Σερβίας, η οποία όπως φαίνεται αποδέχεται πλέον τις εισηγήσεις του ΚΕΠΥΟ και δεν ζητά την επίσπευση της αποστολής των σημειωμάτων ΕΤΑΚ, αλλά να αποστέλλονται αυτά όταν έχουν πλήρως επαληθευτεί. Μέχρι σήμερα, έχουν αποσταλεί περί τα δύο εκατομμύρια σημειώματα και η αποστολή των υπολοίπων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.