Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Δύο χρόνια από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Τριφυλίας - Ολυμπίας

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν πριν λίγες μέρες από την ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.

Ηταν 31 Μαρτίου του 2007, Σάββατο του Λαζάρου, που έγινε η τελετή υποδοχής του στην Μητρόπολη και την έδρα της στην Κυπαρισσία όπως και η ενθρόνισή του στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο.
Ηταν μια υποδοχή πρωτοφανής σε συγκέντρωση πιστών οι οποίοι τον δέχτηκαν με έντονες εκδηλώσεις αγάπης, αφού φαίνεται ότι ζητούσαν κάτι καινούργιο στα της Μητροπόλεως. Αυτό το καινούργιο αντιπροσώπευε ο νέος μητροπολίτης, ο οποίος κέρδισε από την αρχή τούς πιστούς με την σεμνότητα και το ήθος του.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του θέλησε να δώσει το δικό του στίγμα και στην Μητρόπολη «νέο αέρα».
Ολοι θυμόμαστε την αίσθηση που είχαν προκαλέσει οι πρώτες δηλώσεις του για την .......

κατάσταση της Μητρόπολης σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της αλλά και την έλλειψη οργάνωσης.
Είναι αλήθεια ότι είχε προκληθεί «ντόρος» από τη δημοσιοποίηση του ελλείμματος της τάξεως των 173.000 ευρώ που είχε διαπιστώσει με έκθεσή της η Γενική Εκκλησιαστική Οικονομική Επιθεώρηση.
Προσπάθησε από την αρχή να δημιουργήσει μια νέα εικόνα της Μητροπόλεως δίνοντας πρώτα από όλα βάρος στο έμψυχο δυναμικό της, τους κληρικούς, στην πνευματική τους τροφοδοσία και την ενημέρωσή τους.
Θέλοντας πάντα με την συμπεριφορά του να τους εμπνεύσει και να τους διδάξει.

Παρακολουθώντας κανείς το νέο μητροπολίτη σε θρησκευτικές εκδηλώσεις, παντού ακούει θετικά σχόλια για την μεγαλοπρεπή εμφάνιση και την επιβλητικότητά του.
Ο κόσμος τρέχει να τον δει και να τον ακούσει τόσο όταν κηρύττει όσο και όταν ψέλνει.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι η παρουσία του δεν συνοδεύεται με χρηματικές απολαβές.
Στη μνήμη μας ακόμη είναι η έκπληξη που είχε προκαλέσει αυτό το γεγονός σε επίτροπο του Αγίου Δημητρίου στην Χώρα.
Μάλιστα, οι πληροφορίες μας λένε ότι ο ίδιος έχει αναλάβει τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης στην Μητρόπολη.
Στην προσπάθεια επιμόρφωσης των κληρικών έχουν γίνει ως τώρα 20 ιερατικές συνάξεις με πνευματικό και λειτουργικό περιεχόμενο, σε αρκετές από τις οποίες έχουν μιλήσει πανεπιστημιακοί καθηγητές.

Μεγάλη προσοχή έδειξε στους ναούς ώστε όλοι να έχουν μια τάξη και αρμονία.
Στο πνεύμα αυτό προχώρησε σε εγκαίνια 30 ναών που δεν είχαν εγκαινιαστεί.
Ανελλιπώς κάθε Κυριακή συντάσσει γραπτό κήρυγμα που διαβάζεται σε όλες τις ενορίες.
Δίνοντας μεγάλο βάρος στην νέα γενιά γίνεται προσπάθεια οργάνωσης των κατηχητικών σχολειών και παράλληλα είναι κοντά στα παιδιά της περιοχής που σπουδάζουν στις ιερατικές σχολές, τους συμπαραστέκεται ηθικά και υλικά, βρισκόμενος δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν καταρτίζοντάς τα στην θεία λατρεία και την πνευματική ζωή, καθώς δίνει μεγάλη σημασία στην χειροτονία νέων άξιων και καταρτισμένων κληρικών.
Αυτό που τον έχει χαρακτηρίσει όμως αυτά τα δύο χρόνια είναι η έντονη παρουσία του σε όλο το εύρος της Μητρόπολης όπου έχει χοροστατήσει σε πολλές λειτουργίες ακόμη και στις πιο μικρές και απομακρυσμένες ενορίες, γεγονός που έχει προκαλέσει πολύ θετική εντύπωση καθώς το ποίμνιο βλέπει τον δεσπότη του κοντά του.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, την φετινή Σαρακοστή θα βρεθεί σε 50 διαφορετικές ενορίες.
Στην διοικητική οργάνωση έκανε μια νέα αρχή με βάση την εμπειρία των 20 χρόνων ως πρωτοσύγκελλος στην Μητρόπολη Σπάρτης, στελεχώνοντάς την με κληρικούς, οργανώνοντας και μηχανογραφώντας τις υπηρεσίες.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία στην οικονομική διαχείριση, ζήτησε τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της Μητρόπολης από την Ιερά Σύνοδο και μετά τα αποτελέσματά του, ζήτησε οικονομικό έλεγχο από το υπουργείο Οικονομικών ο οποίος από ό,τι πληροφορούμαστε είναι σε εξέλιξη.
Επίσης θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι οι θρησκευτικές εκδηλώσεις δεν είναι για οικονομικό κέρδος και ένα από τα πρώτα μέτρα ήταν η απαγόρευση των δίσκων στις ενορίες.

Η φιλανθρωπία είναι ένας ακόμη τομέας που η εκκλησία πρέπει και οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και αυτό προσπάθησε να κάνει ο νέος μητροπολίτης. Με εισήγησή του η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε τον κανονισμό του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Μητρόπολης, ενώ δημιουργήθηκαν 75 αντίστοιχα στις ενορίες άνω των 100 κατοίκων.
Ο πρώτος απολογισμός μάλιστα έγινε φέτος στις αρχές Ιανουαρίου όπου ως το τέλος του 2008, 13.000 ευρώ είχαν δοθεί, όπως τροφές και άλλου είδους βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.
Σε αυτό τον τομέα μια ακόμη σημαντική ενέργεια είναι η εξασφάλιση χορηγίας από το Ιδρυμα Ωνάση ποσού 5 εκ. ευρώ για την δημιουργία ενός σύγχρονου γηροκομείου δυναμικότητας 50 κλινών στην περιοχή του Δήμου Σκιλούντος στην επαρχία Ολυμπίας, όπου ο εκεί Δήμος παραχώρησε το αναγκαίο οικόπεδο και το έργο βρίσκεται στο στάδιο των αδειοδοτήσεων.

Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στις πολύ συχνές επισκέψεις στους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, όπως και στα μικρά χωριά ακόμη σε ανθρώπους που χρειάζονται μια πνευματική και ηθική υποστήριξη με δύο ζεστές κουβέντες.
Πάντως η πρώτη δυνατή δοκιμασία για το νέο μητροπολίτη δεν άργησε να έρθει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Μητρόπολης και ειδικά η επαρχία της Ολυμπίας δοκιμάστηκε το καλοκαίρι του 2007 από τις φονικές πυρκαγιές.
Οι μαρτυρίες λένε ότι από την πρώτη στιγμή ο κ. Χρυσόστομος βρέθηκε στα πυρόπληκτα χωριά και σε καθημερινή βάση επισκεπτόταν το δοκιμαζόμενο ποίμνιό του.

Πέρα όμως από την ηθική στήριξη, από τη Μητρόπολη αναπτύχθηκε άμεσα και ένα κέντρο υλικής βοήθειας στον ναό του Αγίου Παντελεήμονα της Ζαχάρως. Μια δράση που μπορεί να
θεωρείται αυτονόητη από κάποιους, το μέγεθος της βοήθειας όμως ποτέ σχεδόν δεν προβλήθηκε και πράγματι ήταν πολύ μεγάλο ανακουφίζοντας πολλούς ανθρώπους.
Σε όλα αυτά βέβαια κρατήθηκαν λεπτομερή πρακτικά ώστε να μην μείνει καμία σκιά στην διανομή των προσφορών.
Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι δόθηκαν περίπου 800.000 ευρώ και πάνω από 2,5 τόννοι τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, πέρα από τις υπόλοιπες καθημερινές προσφορές που φρόντισε η Μητρόπολη να φτάνουν από τις άλλες ενορίες της Τριφυλίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι καταρτίστηκε κατάλογος με όλους τους νέους φοιτητές της περιοχής αυτής, περίπου 450, στους οποίους δόθηκε από μια επιταγή των 1.000 ευρώ για οικονομική βοήθεια.
Ολα αυτά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και του εντυπωσιασμού - αυτό εξάλλου είναι και το προφίλ του νέου μητροπολίτη, ο οποίος δεν επιδιώκει και δεν ζητά την προβολή.
Εξάλλου, χαρακτηριστική είναι και η απάντηση που μας έδωσε όταν του ζητήσαμε να μας δώσει μια συνέντευξη για αυτά τα δύο χρόνια παρουσίας του στην Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας.
«Δεν θα ήθελα να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου» μας είπε.

Αναζητώντας λοιπόν κάποια στοιχεία για αυτά τα δύο χρόνια μπορέσαμε να βρούμε τα παραπάνω, ενώ επίσης μάθαμε και για την επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη η οποία έγινε χωρίς καμία δημοσιότητα.
Αλλά και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει τόσο στην Ιερά Σύνοδο όσο και στο υπουργείο Πολιτισμού για την ανακαίνιση σημαντικών μνημείων της περιοχής με πρώτο και κυριότερο τον ιστορικό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους, ενώ έχει εκπονηθεί και μελέτη για την ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Μεγάρου για το οποίο ζητείται χρηματοδότηση.
Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια νέα προσωπικότητα που μπορεί να είναι μόλις δύο χρόνια στην κεφαλή της Μητρόπολης έχει όμως ήδη δώσει το δικό του στίγμα στα εκκλησιαστικά δρώμενα.
Κάποιοι μπορεί να τον θεωρούν όχι και τόσο κοσμικό και να τον ονομάζουν καλόγερο, να τον χαρακτηρίζουν αυστηρό και απόλυτο.
Ανθρωποι όμως που τον γνωρίζουν καλά μας είπαν ότι είναι ένας άνθρωπος δοσμένος στον κόσμο αλλά όχι κοσμικός, αφοσιωμένος στον Θεό σαν καλόγερος και αυστηρός στον εαυτό του και την τήρηση των εντολών του θεού.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.