Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Φουντώνει ο πόλεμος στο φρέσκο παστεριωμένο γάλα με τις μειώσεις των τιμών

Φουντώνει ο πόλεμος των τιμών στο γάλα μετά και την απόφαση της ΜΕΒΓΑΛ να μειώσει την τιμή του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος με τη μορφή των προσφορών. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΕΒΓΑΛ ανακοίνωσε ότι το γάλα ενός λίτρου θα διατίθεται προς 1,10 ευρώ το λίτρο (από 1,40 ευρώ) και η συσκευασία των δύο λίτρων προς 2,10 με 2,20 ευρώ (έναντι 2,60-2,68 ευρώ).

Εκπρόσωπος της εταιρείας ξεκαθάρισε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει να κάνει με την απόφαση της Vivartia να μειώσει την τιμή στο 1 ευρώ το λίτρο.

Ακολουθεί και η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ που προχωρεί άμεσα στη μείωση της τιμής λιανικής διάθεσης του φρέσκου γάλακτος, σε μια προσπάθεια να καταστεί ανταγωνιστικό το προϊόν της στην αγορά, μετά την ανακοίνωση αντίστοιχης απόφασης από τη Vivartia για το φρέσκο γάλα Δέλτα.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΟΛ αναμένεται να καθοριστεί και να εφαρμοστεί αμέσως μετά τη σύγκληση πανελλαδικής σύσκεψης με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών της χώρας, καθώς και ..........

κτηνοτροφικών οργανώσεων, το πρωί της ερχόμενης Κυριακής στο Βόλο.

Στο μεταξύ πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Vivartia και τους αρτοποιούς, οι οποίοι θεωρούν πλήγμα την απόφαση για μείωση της τιμής του λίτρου στα σούπερ μάρκετ προς 1 ευρώ το λίτρο (από 1,35 ευρώ) και προς 1,20 ευρώ σε φούρνους και μικρά καταστήματα (από 1,58 ευρώ). Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αρτοποιών Αθήνας, Ανδρέας Χρήστου, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή τόνισε ότι ο κλάδος αγοράζει το γάλα προς 1,05 ευρώ το λίτρο, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να πουλήσει φθηνότερα. Ο κλάδος θεωρεί ότι ουσιαστικά δυσφημείται στη συνείδηση των καταναλωτών, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που ζητούν να ληφθεί απόφαση για μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Vivartia.

Παράλληλα ανακάλεσε την απόφαση διακοπής της συνεργασίας της με τους αγελαδοτρόφους του Έβρου η εταιρεία Vivartia, που ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να παραλαμβάνει τις ποσότητες γάλακτος που παράγουν και μετά τον Μάιο. Ωστόσο, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αγελαδοτρόφοι του βορείου Έβρου, καθώς, όπως επισημαίνουν, η εταιρεία έχει αναγγείλει μειώσεις τιμών στο γάλα που φτάνει στους καταναλωτές, εξέλιξη που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της τιμής με την οποία οι κτηνοτρόφοι πωλούν το προϊόν τους στις γαλακτοβιομηχανίες.

Για «ύποπτα παιχνίδια», «στημένες υποθέσεις» και καταστροφικά αποτελέσματα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους από τις «προαποφασισμένες και στημένες συσκέψεις και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΑΣ Βόλου, με αφορμή τη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης & Τροφίμων, στις 22 Απριλίου. Στην ανακοίνωση τα μέλη της ΕΑΣ Βόλου, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του γάλακτος, αναφέρονται σε ένα «ομιχλώδες τοπίο» που επικρατεί στο τομέα του γάλακτος. «Δυστυχώς, προχθές αποκαλύφθηκε πόσο μεγάλα και ύποπτα παιχνίδια παίζονται στον ευαίσθητο αυτό τομέα της οικονομίας μας που λέγεται κτηνοτροφία.

Μεγάλα ερωτηματικά υπάρχουν για τη σύσκεψη που συμμετείχαμε. Σε τι άραγε εξυπηρετούσε αυτή όταν αποδεικνύεται ότι υπήρχε μία καθαρά προσυμφωνημένη και στημένη υπόθεση και με τι είδους άραγε ανταλλάγματα;
Θα θέλαμε να πληροφορηθούμε αφού η Δέλτα είχε τόσο μεγάλα περιθώρια κέρδους, γιατί δεν μείωσε τις τιμές πολύ πιο πριν όταν εγκατέλειπε τις ζώνες γάλακτος της Μακεδρονίας;
Πότε υφίσταται κοροϊδία το καταναλωτικό κοινό; Πριν ή τώρα;».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται: «Οι πολιτικοί που παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια στην πλάτη των κτηνοτρόφων της πατρίδας μας, θα μετανιώσουν πικρά και θα σημαδέψουν την πολιτική τους ιστορία στο ότι συνέβαλαν στην καταστροφή της κτηνοτροφίας μας. Η ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης για την πορεία που θα έχει η οικονομία στην κτηνοτροφία μας θα είναι βαρύτατη. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει καταλάβει άραγε τι ακριβώς έχει συμβεί και τι θα επακολουθήσει;».

Και καταλήγει: «Πολύ σύντομα θα φανούν τα καταστροφικά αποτελέσματα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους από τις προαποφασισμένες και στημένες συσκέψεις και αποφάσεις της πολιτικής Ηγεσίας των ανωτέρω Υπουργείων. Θα διαπιστώσουν οι επικεφαλής αυτών, το μεγάλο τους ολίσθημα. Πάντως για ένα πράγμα υπάρχει βεβαιότητα, ότι δηλαδή δεν είναι υγιής ανταγωνισμός αυτός που καθιερώνεται στην πατρίδα μας με στημένες και προειλημμένες αποφάσεις».

ΣΧΟΛΙΟ
Έτσι να φαγωθείτε. Να φάτε τα μουστάκια σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.