Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Ο Σανιδάς πέταξε το μπαλάκι

Χθες ο εισαγγελέας ΑΠ, με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κ. Καρούτσο, ζήτησε να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών, προκειμένου να οριστεί εφέτης - ανακριτής, λόγω της σπουδαιότητας και πολυπλοκότητας της υπόθεσης, αλλά, για να ερευνηθεί ταχύτερα με την έκδοση ενός και μόνο παραπεμπτικού βουλεύματος, σε επίπεδο Συμβουλίου Εφετών.

Η διαδικασία ορισμού του εφέτη - ανακριτή που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και οι «ζυμώσεις» που θα προηγηθούν θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς από το πρόσωπο που θα επιλεγεί θα εξαρτηθεί εάν θα ανάψει το «πράσινο φως» για να διαβιβαστεί άμεσα η δικογραφία στη Βουλή, όπως ζητούν οι ερευνώντες εισαγγελείς και σύσσωμη η αντιπολίτευση, ή .........

εάν θα επιλεγεί η παραγραφή της ποινικής ευθύνης πολιτικών προσώπων με νέο «μπλόκο» της δικογραφίας.

Δυσκολίες
Δικαστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι δύσκολο με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν να επιλεγεί δικαστής που θα θελήσει να έλθει σε άμεση σύγκρουση με τον εισαγγελέα ΑΠ και με την κρίση του ότι δεν υπάρχουν ευθύνες παρά μόνο παραπλανηθέντες υπουργοί, αλλά και με τη δεδομένη βούληση της κυβέρνησης να μη φτάσει ο φάκελος στη Βουλή, γιατί θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση για το πώς θα καταφέρει να «κλείσει» αυτή την υπόθεση...

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στο σκάνδαλο των ομολόγων ο εφέτης - ανακριτής δεν έστειλε αμέσως την υπόθεση στη Βουλή, όπως ζητούσε ο ερευνών εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, αλλά συμφώνησε ουσιαστικά με το τότε άλλο «μπλόκο» του Γ. Σανιδά, με συνέπεια η συγκεκριμένη ανάκριση να συνεχίζεται ακόμα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξή της!

Ετσι και στην υπόθεση του Βατοπεδίου (που επίσης χρειάζεται άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και στο εξωτερικό, αναζήτηση προσώπων που κρύβονται πίσω από off-shore εταιρείες κ.λπ.) υπάρχει ο κίνδυνος να καθυστερήσει πολύ η διαδρομή «του μαχαιριού μέχρι το κόκαλο».

Σε κάθε δε περίπτωση, εφόσον ο ανακριτής διστάσει να στείλει αμέσως τη δικογραφία στη Βουλή, τότε οι ευθύνες υπουργών και υφυπουργών θα καλυφθούν με το πέπλο της παραγραφής, που θα σκεπάσει τα πάντα με τη λήξη της τρέχουσας βουλευτικής συνόδου τον Ιούνιο.

Στη συγκεκριμένη δύσκολη φάση όπου είχε ξεσπάσει σάλος για το εισαγγελικό «μπλόκο», με την κίνηση για σύγκληση της Ολομέλειας και ορισμό εφέτη - ανακριτή, αποφορτίζεται κάπως η βαριά ατμόσφαιρα και «πετάγεται το μπαλάκι των ευθυνών» στο Εφετείο και σε εφέτη - ανακριτή από τον οποίο θα κριθεί αν θα δοθεί συγχωροχάρτι σε κυβερνητικά στελέχη διά της παραγραφής.

Η σύγκληση της Ολομέλειας θα οδηγήσει σε προσωρινό «πάγωμα» την άσκηση των ποινικών διώξεων. Και τούτο διότι αν η Ολομέλεια Εφετών δεχτεί την πρόταση για ορισμό εφέτη - ανακριτή, τότε οι διώξεις θα ασκηθούν από την Εισαγγελία Εφετών, ενώ αν τυχόν η Ολομέλεια απορρίψει την έρευνα από εφέτη, τότε ο φάκελος θα πρέπει να σταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, για να ασκηθούν εκεί οι διώξεις και να ανατεθεί η υπόθεση σε πρωτοδίκη - ανακριτή.

Πολλοί μάρτυρες
Στο έγγραφό του ο Γ. Σανιδάς υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της υπόθεσης, την εξέταση πολλών μαρτύρων και υπόπτων, ανάμεσα στους οποίους είναι και υψηλόβαθμοι κρατικοί λειτουργοί, σημειώνοντας την ανάγκη να αναλάβει ως ανακριτής υψηλόβαθμος και έμπειρος δικαστής, αφού ανάμεσα στους απολογηθέντες υπόπτους είναι και μέλη του ΝΣΚ (Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), με βαθμό αντίστοιχο του αρεοπαγίτη.

Ο Κ. Καρούτσος θα διαβιβάσει σήμερα το αίτημα στον προϊστάμενο του Εφετείου, αρεοπαγίτη Γ. Γιαννούλη και θα αρχίσουν οι ζυμώσεις για την Ολομέλεια και το πρόσωπο του ανακριτή, που πιθανολογείται να οριστεί την προσεχή εβδομάδα.

Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.