Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Πένθος και στην Ελλαδα. Νεκρός ο Ελληνας φοιτητής στην Λ' Ακουϊλα.

ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΜΑΝΑ. ΕΦΥΓΕ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ

Ξεπερνούν τους 180 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε χθες την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του κέντρου συντονισμού των επιχειρήσεων διάσωσης στην πόλη Λ'Ακουιλα, ενώ τουλάχιστον 34 είναι οι αγνοούμενοι. Μεταξύ των νεκρών, είναι τελικά και ο Ελληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς, το πτώμα του οποίου, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, αναγνωρίστηκε από συγγενικό του πρόσωπο.

Σαράντα νεκροί δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί, μετέδωσε το πρακτορείο Ansa επικαλούμενο τις ίδιες πηγές, ενώ εκτιμά πως οι τραυματίες είναι περίπου 1.500.

Δύο πτώματα ανασύρθηκαν νωρίς σήμερα από τα ερείπια σπιτιού στο χωριό Ονα, κοντά στην Λ'Ακουιλα το οποίο έχει ουσιαστικά ισοπεδωθεί.
Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, από τους 250 κατοίκους του χωριού 39 έχουν χάσει τη ........

ζωή τους.

Νεκρός ο Ελληνας φοιτητής

Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, το υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε λίγο μετά τις 11:00 (ώρα Ελλάδος) ότι ο φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς που ήταν εγκλωβισμένος στα ερείπια πολυκατοικίας στην Λ' Ακουϊλα, είναι νεκρός και το πτώμα του αναγνωρίστηκε από συγγενικό του πρόσωπο.

Πέντε Έλληνες που τραυματίστηκαν από το σεισμό, έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έξω από τη πόλη, όμως η κατάστασή τους δεν κρίνεται σοβαρή.

Συνολικά 160 φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή της Λ' Ακουϊλα έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα με πτήσεις της Ολυμπιακής και της Aegean, αλλά και φεριμπότ από την Ανκόνα, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Περίπου 24 ώρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, οι διασώστες ανέσυραν τα ξημερώματα ζωντανούς δύο φοιτητές από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Συνολικά έχουν ανασυρθεί περίπου 100 άτομα, ενώ υπολογίζεται πως άλλοι 250 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, αλλά όπως εκτιμά η Πολιτική Προστασία οι ελπίδες λιγοστεύουν για τον εντοπισμό και άλλων.

Από το σεισμό έχουν μείνει άστεγοι περίπου 50.000 άνθρωποι και πολλοί είναι εκείνοι που πέρασαν τη νύχτα σε στρατώνες και σχολεία. Χιλιάδες σκηνές έχουν στηθεί σε πάρκα και γήπεδα για να τους στεγάσουν, εκτ ων οποίων αρκετοί κατέφυγαν και σε ξενοδοχεία των ακτών της Αδριατικής. «Στη 01.30 σημειώθηκαν τρεις ισχυρές δονήσεις. Θα ήταν τρέλα να επιστρέψουμε τώρα», έλεγαν χθες τη νύχτα οι κάτοικοι.

Περισσότερα από 10.000 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Αξιωματούχοι της Πολιτικής Προστασίας εκτιμούν πως τα δύο τρίτα των κτιρίων της Λ' Ακουιλα έχουν καταστραφεί, ενώ σοβαρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε 26 πόλεις και χωριά.

Συνολικά 280 μετασεισμοί σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, περίπου 100 χιλιόμετρα από την Ρώμη.

«Πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή. Τώρα πρέπει να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και αυτό θα απαιτήσει τεράστια χρηματικά ποσά», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Οπως είπε, το υπουργικό συμβούλιο θα παραχωρήσει 30 εκατομμύρια ευρώ ως άμεση βοήθεια και δεσμεύτηκε να οικοδομήσει μια νέα πόλη κοντά στην Λ'Ακουιλα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Επίσης, ο Μπερλουσκόνι έδωσε διαταγή να αναπτυχθούν περίπου 1.000 στρατιώτες στην περιοχή. Αστυνομικοί περιπολούσαν όλη τη νύχτα στην Λ'Ακουιλα για να αποτρέψουν λεηλασίες και όπως ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία, έγιναν αρκετές συλλήψεις.

«Απόψε μην επιστρέψετε στα σπίτια σας είναι επικίνδυνο», προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του μήνυμα, τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα εγκαταλειφθεί».

Εξάλλου, όπως έκανε γνωστό, συνολικά 35 χώρες προσέφεραν βοήθεια στην Ιταλία, αλλά προς το παρόν -σημείωσε- δεν είναι αναγκαία.

Σήμερα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα επισκεφθεί τη σεισμόπληκτη περιοχή.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΣΧΟΛΙΟ
Κρίμα το παιδί. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.


1 σχόλιο:

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.