Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Αλλαγές στο διακανονισμό των ζημιών από τα τροχαία

Νέο καθεστώς διακανονισμού των ζημιών από τροχαία ατυχήματα επιχειρεί να θεσμοθετήσει η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕπΕΙΑ), επιδιώκοντας την

καθιέρωση ενός πολύ συγκεκριμένου πλαισίου με αυστηρά χρονοδιαγράμματα για τη συμπλήρωση του φακέλου και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Το θέμα συζητήθηκε χθες από το Δ.Σ. της ΕπΕΙΑ, τα μέλη του οποίου εξέτασαν πρόταση Κανονισμού της Διεύθυνσης που αποφάσισαν να δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, ώστε σε άμεσο χρόνο η υπηρεσία να καταλήξει στην τελική της θέση και η επιτροπή να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι το σχέδιο Κανονισμού διατηρεί την προθεσμία του ......

ενός μηνός για την καταβολή της αποζημιώσεις από το κλείσιμο του φακέλου κάθε τροχαίου ατυχήματος, όμως προβλέπει πολύ αυστηρές διαδικασίες για τη συγκέντρωση των παραστατικών που απαρτίζουν το φάκελο.

Ο πραγματογνώμονας

Μεταξύ άλλων, προβλέπει σε πόσο διάστημα ο πραγματογνώμονας θα προσέρχεται στο συνεργείο για να καταγράψει τις ζημιές από το τροχαίο και σε πόσο χρόνο θα είναι υποχρεωμένος να καταρτίσει την πραγματογνωμοσύνη, ενώ ορίζει προθεσμίες και για τον ίδιο τον ασφαλισμένο με πρώτη αυτή που αφορά στο διάστημα που θα μεσολαβεί από το τροχαίο μέχρι και τη Δήλωση Ατυχήματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κανονισμός προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια πώς θα πρέπει να δράσει η ασφαλιστική εταιρεία όταν καταγράφονται καθυστερήσεις στο κλείσιμο του φακέλου. Θα προσδιορίζει, δηλαδή, τις δικαιολογημένες καθυστερήσεις και όπως θα πρέπει να αντιδρά σε αυτές τις περιπτώσεις η ασφαλιστική έναντι του ασφαλισμένου.

Πηγές της «Ν» αναφέρουν ότι το σχέδιο Κανονισμού προβλέπει ως μέγιστο διάστημα για το κλείσιμο του φακέλου τις 60 ημέρες και τις 30 ημέρες για την καταβολή της αποζημίωσης.

Στο μεταξύ, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. συγκροτήθηκε το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της ΕπΕΙΑ, ενώ τα μέλη του ενημερώθηκαν με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα πραγματικά ανοίγματα της ασφαλιστικής αγοράς σε σύνολο, καθώς και ανά εταιρεία και αποφάσισαν ότι θα συνέλθουν εκ νέου την Πέμπτη μετά τις εορτές του Πάσχα, ενώ αν κριθεί αναγκαίο, θα υπάρξει και έκτακτη συνεδρίαση.

Ενημερωτικές συναντήσεις

Χθες, το προεδρείο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννη Παπαθανασίου, από τον οποίο ενημερώθηκε σχετικά με τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο στη Βουλή για την ασφαλιστική αγορά, που αφορούν στον υπολογισμό των περιουσιακών στοιχειών των ασφαλιστικών εταιρειών από τον Επόπτη και στη διετή παράταση της προθεσμίας για την αύξηση των εγγυητικών κεφαλαίων στα 6 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για ρυθμίσεις οι οποίες προωθούνται προς υποστήριξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας, ώστε να αντιμετωπίσει επιτυχώς την πίεση που της ασκείται από τη διεθνή κρίση.

Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους του κλάδου για τις προθέσεις του σε ό,τι αφορά την εξυγίανση της ασφαλιστική αγοράς, ενώ το προεδρείο της ένωσης ζήτησε από τον υπουργό την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.

Νωρίτερα το προεδρείο της ένωσης είχε συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέμα Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, από τον οποίο φέρεται να ζήτησε τη στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλει η κυβέρνηση για την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.