Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Δεν κινδυνεύει από μεγάλο σεισμό η Πελοπόννησος

H Πελοπόννησος, αν και είναι σεισμογενής περιοχή, δεν κινδυνεύει από μεγάλο σεισμό τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, ενώ το μόνο ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ είναι το ρήγμα του Ταϋγέτου, το οποίο προκάλεσε το σεισμό του 1927 και στατιστικά για πολλά χρόνια δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί και να γίνει σεισμός στην Πελοπόννησο.

Αυτά είπε στην “Ε“ ο διδάκτωρ Γεωφυσικής Χριστόφορος Μεταξάς ο οποίος συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα “Σεισμός και μέτρα προστασίας για όλους».
Την ημερίδα διοργάνωσαν την Δευτέρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) του ΥΠΕΧΩΔΕ με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου.
Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 500 εκπαιδευτικοί, κυρίως διευθυντές σχολείων της ......

Περιφέρειας Πελοποννήσου, για να αποκτήσουν τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση κινδύνων αυτής της κατηγορίας.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιελάμβανε και ομιλία με οδηγίες για τα άτομα με αναπηρία, ενώ διανεμήθηκε αντίστοιχο ενημερωτικό φυλλάδιο του ΟΑΣΠ στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς.

Τα θέματα των ομιλιών ήταν:

«Ο ρόλος και οι δραστηριότητες του Ο.Α.Σ.Π.», το οποίο ανέπτυξε ο Αναστάσιος Τσάγκλας, πολιτικός μηχανικός, διευθυντής Κοινωνικής Αντισεισμικής Αμυνας.
«Ο σεισμός ως φυσικό φαινόμενο - Η σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής», από τον δρ. Χριστόφορο Μεταξά, γεωφυσικό.
«Οι επιπτώσεις του σεισμού», από τον Πλούταρχο Κέρπελη, πολιτικό μηχανικό MSc. «Μέτρα αυτοπροστασίας για όλους - Ειδικές οδηγίες για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)», από τη Χρύσα Γκουντρομίχου, γεωλόγο MSc. «Σχέδια έκτακτης ανάγκης - ασκήσεις εκκένωσης σε σχολικές μονάδες» από την δρ. Ασημίνα Κούρου, γεωλόγο.

ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ

Στις δηλώσεις του στην «Ε» ο κ. Μεταξάς τόνισε πως η Πελοπόννησος, αν και είναι σεισμογενής περιοχή, δεν κινδυνεύει από μεγάλο σεισμό τουλάχιστον για αρκετά χρόνια, ενώ το μόνο ρήγμα που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ είναι το ρήγμα του Ταϋγέτου, το οποίο προκάλεσε το σεισμό του 1927 και στατιστικά για πολλά χρόνια δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί και να γίνει σεισμός στην Πελοπόννησο.
Τόνισε ακόμα πως τα κτήρια έχουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει για προστασία από σεισμό και πλέον στη χώρα μας εφαρμόζεται ο πιο αυστηρός αντισεισμικός κανονισμός.
Το ίδιο επεσήμανε και ο κ. Τσάγκλας τονίζοντας πως τα νέα κτήρια δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, ενώ και για τα παλιότερα υπάρχει πρόβλεψη να γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Το ίδιο ανέφερε πως πρέπει να γίνει και για τα δημόσια κτήρια σε όλη τη χώρα.
Διευκρίνισε πάντως πως ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ενημερωμένος για το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού, ενώ και στα σχολεία γίνονται κάθε χρόνο οι απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας και τα παιδιά αλλά και οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις σεισμού.

Πηγή: Ελευθερία

ΣΧΟΛΙΟ
Το ίδιο βράδυ έγινε ο καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία.....
Και αν θυμάστε κάποτε στον σεισμό της Τουρκίας από το ρήγμα της Ανατολίας, οι σεισμολόγοι έλεγαν ότι δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα.
1 μήνα μετά είχαμε τον πολύ μεγάλο σεισμό της Αθήνας απο το ρήγμα της Πάρνηθας.
και τότε έλεγαν ότι οι δυο σεισμοί δεν συνδεονται.

Αρκετα χρόνια μετά κάποιος σεισμολόγος είχε πει σε ερώτηση που του είχε γίνει ότι επηρεάστηκε ρήγμα στην Ελλάδα και έδωσε τον Σεισμό της Αθήνας.
Αλλα δεν είμαι σίγουρος για το ποιος ακριβώς το είπε πριν δυο περίπου χρόνια. ΑΝ θυμάμαι καλά, το είχε πει ο Τσελέντης....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.