Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο δρόμος… δεν θα περάσει!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη χάραξη της λεγόμενης «Ιoνίας Οδού», στο τμήμα που αυτή περνά μεταξύ των δύο οικισμών του Καλονέρου «κόβοντας» το χωριό στα δύο, διοργανώνει το Σάββατο το πρωί, στις 10, στο «δέλτα» του Καλονέρου ο Οικολογικός – Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Καλονεριτών.

Σημειώνουμε ότι, ο Σύλλογος, με τη ενεργό συμπαράσταση πολιτών της ευρύτερης περιοχής, όπως αναγράφεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα του «Η Φωνή των Καλονεριτών», «από τότε που ανακοινώθηκε η χάραξη της «Ιόνιας Οδού» (που πλέον λέγεται «Βορειοδυτική Οδός Πελοποννήσου») μεταξύ των δύο οικισμών του Καλονέρου, αντέδρασε και .......

με συνεχείς παραστάσεις στο αρμόδιο Υπουργείο, ΠΕΧΩΔΕ, ζήτησε την αλλαγή της χωροθέτησης κατά τρόπο που θα διέρχεται ανατολικότερα του Άνω Καλονέρου και ειδικότερα πρότεινε την λεγόμενη ορεινή διέλευση από Ελαία προς Αγαλιανή και ευθείας μέχρις ότου συναντήσει την υπάρχουσα οδό Καλονέρου - Τσακώνας».

«Δυστυχώς όμως οι παραστάσεις αυτές δεν βρήκαν αντίκρισμα στην Πολιτεία η οποία οφείλει να προασπίζει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων και δυστυχώς με την χάραξη που επέλεξε στο χωριό μας σίγουρα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των Καλονεριτών και υποθηκεύει τη γνήσια ανάπτυξη του χωριού μας. Πιστέψαμε ότι η Πολιτεία θα κατανοήσει το δίκαιο αίτημά μας, δυστυχώς όμως διαψευστήκαμε οικτρά.

Ο Σύλλογός μας, διαπιστώνοντας ότι το αίτημα για παράκαμψη των οικισμών του χωριού μας ανατολικά είχε αμετακλήτως απορριφθεί, αφού ήδη είχε αρχίσει η διαδικασία απαλλοτριώσεων των εκτάσεων στις οποίες διέρχεται ο δρόμος, προτείναμε εναλλακτική λύση την υπογειοποίηση του δρόμου σε όλη την διέλευσή του μεταξύ Άνω και Κάτω Καλονέρου. Λύση η οποία σαφώς μειώνει τις βλαπτικές συνέπειες του αυτοκινητόδρομου, δεν αλλάζει τη χωροθέτηση και έχει εφαρμοστεί σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι, σε δημόσια συνέλευση των κατοίκων του χωριού μας που οργάνωσε ο Σύλλογός μας, τόσο ο Δήμος Αυλώνος δια του Δημάρχου Ιωάννη Φιλντίση, όσο και το σύνολο των παρευρισκομένων, υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματά μας».

Από τον Άννα στον Καϊάφα...

«Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειάς μας», εξακολουθεί η ανακοίνωση του Συλλόγου, «ο Σύλλογός μας με κατοίκους του χωριού μας, συνοδευόμενοι από τον Βουλευτή Μεσσηνίας κύριο Ιωάννη Λαμπρόπουλο, επισκεφθήκαμε τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κύριο Ξανθόπουλο ο οποίος επικαλούμενος οικονομικούς ουσιαστικά λόγους για την υπογειοποίηση, μας παρέπεμψε στους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι απέρριψαν το αίτημά μας ισχυριζόμενοι, μόνο προφορικά, μεταξύ άλλων, ότι τα εδάφη ανατολικά του χωριού μας είναι σαθρά και ότι υπάρχουν υπόγεια ύδατα που εμποδίζουν την υπογειοποίηση. Πλην, όμως, επειδή εμείς πιστεύουμε ότι στη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχει εμπόδιο πραγματικό για την πραγματοποίηση τεχνικών έργων οδοποιίας, όταν ανοίγονται υποθαλάσσιοι δρόμοι και κατασκευάζεται η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου σε μια σεισμογενή περιοχή.

Θεωρούμε ότι ο πραγματικός λόγος που δεν γίνονται δεκτά τα αιτήματά μας είναι το οικονομικό κόστος.

Εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η ζωή μας και να υποθηκεύεται το μέλλον του τόπου μας, χάρις του κατασκευαστικού κόστους.

Δεν είναι δυνατόν σε μια πολιτισμένη κοινωνία το χρηματικό κόστος, το οποίο σημειωτέο, εμείς οι πολίτες εν τελευταία αναλύσει καταβάλλουμε, να είναι σημαντικότερο μέγεθος από την ποιότητα ζωής των ανθρώπων εν' ονόματι των οποίων, υποτίθεται ότι, κατασκευάζεται το έργο.

Η Πολιτεία την οποία, μέχρι τώρα, αντιμετωπίσαμε καλόπιστα με τον οφειλόμενο σεβασμό, δεν σεβάστηκε το πάγιο και διαρκές αίτημά μας.

Δεν απομένει, πλέον, καμιά άλλη οδός για εμάς, παρά η οδός της έντονης καθολικής διαμαρτυρίας των Καλονεριτών και όσων πραγματικά θλίβονται για την αντιμετώπιση ενός χωριού με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και οικολογικό ενδιαφέρον.

Τα ψέματα τελείωσαν. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως οι Βουλευτές του Νομού μας, όλων φυσικά των κομμάτων, τους οποίους θα καλέσουμε μαζί με τον Νομάρχη Μεσσηνίας να παραστούν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και να τοποθετηθούν δημόσια.

Θεωρούμε ότι όλοι οι Καλονερίτες πρέπει να είναι παρόντες στο προσκλητήριο υπεράσπισης της ποιότητας ζωής του τόπους μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου, όπως έχει δημοσιευθεί στην «Φωνή των Καλονεριτών».

Μάλιστα, το Σάββατο στην εκπομπή της Ραδιοφωνίας Τριφυλίας, «Ενημερωτικό Δελτίο» με τον Δημοσιογράφο Ηλία Γιαννόπουλο, ο επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου - νυν Αντιπρόεδρος, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες του Συλλόγου ώστε να βρει λύση και να μην «διχοτομηθεί» και ουσιαστικά καταστραφεί το Καλόνερο από τον κλειστό αυτοκινητόδρομο και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή τους πολίτες της περιοχής και όσους αγαπούν και επιθυμούν την ανάπτυξή της, το Σάββατο 2 Μαΐου, στις 10 το πρωί, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο «δέλτα» του Καλονέρου.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.