Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Και νέα ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία

Στην παλιά, δοκιμασμένη και άκρως... εξυπηρετική λύση της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, δίνοντας το δικαίωμα σε αντιπολίτευση και συνδικάτα να κάνουν λόγο για προεκλογικά μέτρα που επικροτούν τους κακοπληρωτές, δημιουργώντας μεσοπρόθεσμα πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία.
Και αυτό γιατί στην πράξη, έχει αποδειχθεί ότι όσοι μπαίνουν στη ρύθμιση, πληρώνουν τις πρώτες δόσεις προκειμένου να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και στη συνέχεια ξαναγίνονται κακοπληρωτές, ελπίζοντας σε μια νέα ρύθμιση στο μέλλον.

Υπολογίζεται πως η ρύθμιση, θα αφορά συνολικά 300.000 οφειλέτες, παλαιότερων και τρεχουσών υποχρεώσεων, κυρίως προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Το τελευταίο διάστημα, που έχει αφεθεί να διαρρεύσει η πληροφορία για νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με άκρως ευνοϊκούς όρους, έχουν ενταθεί και οι πιέσεις.
Ήδη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου έστειλε επιστολή προς την .......

υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά αλλά και προς τους διοικητές του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ. Στην επιστολή, αναφέρεται ότι αφού τα προηγούμενα χρόνια έγιναν ρυθμίσεις, με τις οποίες ωφελήθηκαν πολλοί έμποροι, ομαλοποιώντας έτσι τον ασφαλιστικό τους βίο αλλά και διευκολύνοντας την επαγγελματική τους επιβίωση, θα πρέπει το υπουργείο να προχωρήσει και σε νέα ρύθμιση. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, που έχει ως αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις τρέχουσες ή παρελθούσες. Μάλιστα, ζητούν από την κ. Πετραλιά, κατά τον ορισμό των όρων να ληφθεί υπόψη και ο γενικότερος περιορισμός της ρευστότητας των εμπόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προσανατολίζεται στην επαναφορά της προηγούμενης ρύθμισης (να σημειωθεί ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχουν γίνει τέσσερις προσπάθειες ρύθμισης χρεών), η οποία προέβλεπε τους πλέον ευνοϊκούς όρους. Συγκεκριμένα, έδινε τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε 96 δόσεις, με τους οφειλέτες να καταβάλλουν ως προκαταβολή το 3% της οφειλής. Μάλιστα, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να πέσει στο 2%.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες, το υπουργείο Απασχόλησης κατέθεσε τροπολογία με την οποία ρυθμίζοντα τα χρέη των ναυπηγοεπισκευαστικών εταιρειών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με αφορμή την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τη διάταξη, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 96 δόσεις χωρίς την υποχρέωση να πληρώσουν προκαταβολή και να καταβάλουν τέλη. Η ρύθμιση θα ισχύει για τρεις μήνες μετά από τη ψήφιση της σχετικού νομοσχεδίου.

Όπως προβλέπεται στη διάταξη παρατείνεται για δύο ακόμη έτη, ως 31-12-2010 η αναστολή καταβολής των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται στο ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και στους λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς αρμοδιότητας του υπουργείου Απασχόλησης, από τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, καθώς και η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Στις επιχειρήσεις αυτές χορηγείται από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας.

Η αναστολή ισχύει υπό τον όρο της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών κατά το χρονικό διάστημα από 1η Απριλίου 2007 μέχρι και 31η Δεκεμβρίου 2010 και εφαρμόζεται με τις ίδιες προϋποθέσεις και στις επιχειρήσεις εκείνες που αν και είχαν ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, συνέχισαν από 1/4/2007 μέχρι 31/12/2008, να καταβάλλουν εμπρόθεσμα μόνο τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές.

Αλλά και η διοίκηση του ΟΓΑ, προφανώς με αφορμή τη μείωση των εσόδων του, ενημερώνει τους ασφαλισμένους που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο κύριας ασφάλισης και αδυνατούν να τις εξοφλήσουν στο σύνολό τους, ότι μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση εξόφλησης των εισφορών τους με δόσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για πάγια ρύθμιση που ισχύει στα ταμεία, και δεν έχει σχέση με τις... έκτακτες και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

Προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι η καταβολή τουλάχιστον των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Ο αριθμός των δόσεων εξαρτάται από το ύψος της οφειλής και δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 εξαμηνιαίες δόσεις. Το ύψος της κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 200 ευρώ. Δόσεις δεν γίνονται για οφειλές κάτω των 400 ευρώ.

Προκειμένου να ενταχθεί ο εν ενεργεία ασφαλισμένος στη ρύθμιση, θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στο ειδικό έντυπο στον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ. Μόνη η υποβολή της αίτησης δεν σημαίνει και ένταξη του αιτούντα στη ρύθμιση. Ο αιτών εντάσσεται στη ρύθμιση και κατά συνέπεια δικαιούται χορήγηση - θεώρηση βιβλιαρίου Υγείας ΟΓΑ και ασφαλιστική ενημερότητα, μόνο εφόσον εξοφλήσει εμπρόθεσμα τις ανάλογες εισφορές του με την ειδοποίηση - απόδειξη καταβολής εισφοράς που θα του σταλεί στην αμέσως επόμενη της αίτησης εξαμηνιαία αποστολή ειδοποιήσεων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (μη έγκαιρη παραλαβή της ειδοποίησης ή απώλεια αυτής) δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν εμπρόθεσμα οι εισφορές μέσω της ΑΤΕ, με την προσκόμιση ειδικού εντύπου συμπληρωμένου από τον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.