Τρίτη 28 Απριλίου 2009

«Ουδέν κρούσμα της νόσου των χοίρων στη χώρα μας» διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας

Νέες διαβεβαιώσες σχετικά με την μη εμφάνιση της γρίπης των χοίρων στη χώρα μας έδωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, διαψεύδοντας πληροφορία που μεταδόθηκε για εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην Ελλάδα.

«Ουδέν κρούσμα έχει παρουσιαστεί στην χώρα μας» τόνισε ο υπουργός και εξήγησε ότι η είδηση του BBC προφανώς δημιούργησε σύγχυση, επειδή, όπως μας διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος τύπου της Επιτρόπου Α.Βασιλείου, σε ερώτηση δημοσιογράφων για ποιες χώρες ερευνούν και προβαίνουν σε ιχνηλάτηση, ανέφερε και την Ελλάδα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής τέσσερα περιστατικά που προσήλθαν με δική τους πρωτοβουλία, δύο από τα μέλη της ομάδας τουριστών που είχαν πάει στο Μεξικό.

«Τα περιστατικά αυτά έχουν ελεγχθεί και είναι απλή εποχιακή γρίπη», τόνισε ο ........

κ. Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι συνεχίζονται ακατάπαυστα η έρευνα και η ιχνηλάτηση από τα Κέντρα Αναφοράς Νοσοκομείων υπό την εποπτεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας έχει στηθεί ο απαραίτητος μηχανισμός ενημέρωσης του κοινού, ενώ διενεργούνται οι απαραίτητοι έλεγχοι στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Έχει ήδη ξεκινήσει η διανομή φυλλαδίων και αφισών ενημέρωσης για τους ταξιδιώτες προς και από το Μεξικό, όπου και εντοπίστηκε ο ιός.

Αναφορικά με τα αποθέματα φαρμάκων, ο κ.Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν απολύτως επαρκή αποθέματα. «Έγκαιρα είχαμε φροντίσει για αυτό και καλύπτεται περίπου το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας».

Τόνισε μάλιστα ότι έχουν δοθεί οδηγίες και έχουν οργανωθεί τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης να έχουν ενεργοποιηθεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Τιμολέοντα Ράλλη, οι χοιροτροφικές μονάδες της Ελλάδας δεν κινδυνεύουν από τη γρίπη των χοίρων, καθώς η ΕΕ απαγορεύει τις εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες εκτός Ευρώπης.

«Η νόσος, που έκανε την εμφάνισή της στο Μεξικό, προκαλείται από μεταλλαγμένο ιό της γρίπης των χοίρων και για να προσβληθούν οι χοίροι στη χώρα μας, θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με πάσχοντα ζώα του ιδίου είδους. Αυτό δεν είναι δυνατό, λόγω της απαγόρευσης των εισαγωγών ζώντων ζώων από χώρες εκτός Ευρώπης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ράλλης.

Επισήμανε δε, ότι το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα από χοιρινό κρέας είναι απόλυτα ασφαλή για κατανάλωση, εφόσον υποστούν θερμική επεξεργασία (μαγείρεμα, ψήσιμο).

Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.