Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Αλλάζουν τον νόμο για τις ζυγαριές στα κρεοπωλεία

Εκδόθηκε το ΦΕΚ (τ.631Β) της ΚΥΑ με αριθμό 282438/3-4-2009 για τις ζυγαριές κρεοπωλείου. Η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ζυγαριές κρεοπωλείου τροποποιεί την προηγούμενη του περσινού Απριλίου και εκδόθηκε μετά από πάρα πολλούς μήνες «κυοφορίας».

Σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης, καθώς και όσοι ασχολούνται με την εμπορία κρέατος, υποχρεούνται κατά τη λιανική πώληση κρέατος, ήτοι νωπού, κατεψυγμένου, συσκευασμένου, τεμαχίων κρέατος, κιμά, κρεατοσκευασμάτων και βρώσιμων παραπροϊόντων αυτού, να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν ζυγιστικές μηχανές, οι οποίες εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες, στις οποίες εκτός των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεωτικών στοιχείων (όπως βάρος, είδος κρέατος, τιμή), αναγράφεται .......

υποχρεωτικά και η καταγωγή - προέλευση του πωλούμενου κρέατος.
Όσον αφορά το έτοιμο συσκευασμένο κρέας, η αναγραφή της καταγωγής γίνεται στα σημεία πώλησής του στις ταμειακές μηχανές.

Η αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών γίνεται ολογράφως ή με τη χρήση των κατωτέρω συντομογραφιών που περιέχονται σε παρενθέσεις, κι έχουν ως εξής:

α) ΕΛΛΗΝΙΚΟ (ΕΛΛΗΝ.) για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα.

β) ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (ΕΥΡ. ΕΝ.) για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτράφηκαν ή εσφάγησαν στην Ελλάδα. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Ελλάδας. Στην περίπτωση που στα έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας αναφέρεται ότι αυτό προέρχεται από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί της συντομογραφίας ΕΥΡ.ΕΝ. να αναγράφεται η ονομασία του συγκεκριμένου κράτους μέλους (όπως Γαλλία ή Γαλλικό).

γ) ΤΡΙΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (Τ.Χ.) για το κρέας που προέρχεται από ζώα τα οποία γεννήθηκαν σε τρίτη χώρα και εκτράφηκαν ή εσφάγησαν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για το κρέας που προέρχεται από ζώα που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και εσφάγησαν σε τρίτες χώρες. Στην περίπτωση που στα έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας αναφέρεται ότι αυτό προέρχεται από τρίτη χώρα, αντί της συντομογραφίας Τ.Χ. να αναγράφεται η ονομασία της συγκεκριμένης χώρας (όπως Σερβία ή Σερβικό).

Για το κρέας των πουλερικών και των κονίκλων, κριτήριο κατάταξής τους στις ανωτέρω περιπτώσεις αποτελεί η χώρα σφαγής.
Εφόσον πρόκειται για κρέας ειδικής κατηγορίας (όπως ελληνικής εκτροφής άνω των 5 μηνών, βιολογικής εκτροφής) επιπλέον της αναγραφής των παραπάνω συντομογραφιών αναγράφονται και τα αρχικά της ειδικής αυτής κατηγορίας (όπως ΕΥΡ.ΕΝ. - ΕΛΛΗΝ. ΕΚΤΡ. ΑΝΩ ΤΩΝ 5 ΜΗΝΩΝ).

Οι παραπάνω ρυθμίσεις δεν ισχύουν:
α) Στις ετικέτες σήμανσης που τίθενται στα σημεία διάθεσης του κρέατος στον καταναλωτή και
β) Στα εμπορικά έγγραφα που συνοδεύουν το κρέας (όπως τιμολόγια αγοράς-πώλησης και δελτία αποστολής).
Στις περιπτώσεις α΄ και β΄, όταν πρόκειται για κρέας πουλερικών και κονίκλων, αναγράφεται στα ελληνικά η χώρα σφαγής των ζώων και όταν πρόκειται για λοιπά κρέατα αναγράφεται στα ελληνικά η χώρα γέννησης του ζώου ή η αναγραφόμενη χώρα καταγωγής-προέλευσης του κρέατος εφόσον δεν ισχύουν ειδικές Κοινοτικές διατάξεις.

Τα κρεοπωλεία, τα καταστήματα λιανικής πώλησης καθώς και όσοι ασχολούνται με την εμπορία κρέατος, υποχρεούνται:
α) Να τηρούν για έξι μήνες από την ημερομηνία πώλησης του κρέατος και να θέτουν υπόψη των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, τα κατωτέρω:
- Στοιχεία των ζυγιστικών μηχανών, σχετικά με την καταγωγή-προέλευση του κρέατος
- Στοιχεία αποθήκης, από τα οποία προκύπτει το είδος του κρέατος που αγοράσθηκε και πουλήθηκε, η ποσότητα αυτού και η καταγωγή-προέλευσή του, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω. Κατά εξαίρεση, οι κρεοπώλες αντί των στοιχείων αποθήκης, μπορούν να τηρούν τα τιμολόγια αγοράς, χωριστά ανά είδος κρέατος, εφόσον τούτο είναι δυνατόν, και να αναγράφουν στα τιμολόγια την ημερομηνία εξάντλησης της κατά είδος κρέατος, ποσότητας.
- Τα εμπορικά έγγραφα διακίνησης του κρέατος.
β) Να αναγράφουν την καταγωγή-προέλευση του κρέατος σε όλα τα εμπορικά έγγραφα που το συνοδεύουν (όπως τιμολόγια αγοράς - πώλησης και δελτία αποστολής) καθώς και κατά την επισήμανσή του, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Σε ό,τι αφορά την τήρηση των στοιχείων του βόειου και μοσχαρίσιου κρέατος εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία για το βόειο κρέας.

Έλεγχοι
Για τον έλεγχο της εφαρμογής της ΚΥΑ συνιστώνται στο ΥΠΑΑ&Τ και στις Νομαρχίες κλιμάκια ελέγχου, τα οποία διενεργούν επιτόπιους έκτακτους, που αφορούν:
- την κατοχή και λειτουργία ζυγιστικής μηχανής που εκδίδει αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες
- τα αναγραφόμενα στοιχεία στις ετικέτες αυτές, όσον αφορά την καταγωγή-προέλευση
- την τήρηση για 6 μήνες των στοιχείων
- την αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης του κρέατος σε όλα τα εμπορικά έγγραφα που το συνοδεύουν, καθώς και κατά την επισήμανσή του
- για το βόειο και μοσχαρίσιο κρέας, οι έλεγχοι αφορούν και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την επισήμανση του βόειου κρέατος
Τα κλιμάκια ελέγχου της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΑΑ&Τ αποτελούνται από έναν γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπονίας, υπάλληλο της Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής & ΑΠΑ, με τον αναπληρωτή του, από έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Τιμών, Τροφίμων και Ποτών του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τον αναπληρωτή του, και από έναν υπάλληλο του ΕΛΟΓΑΚ με τον αναπληρωτή του. Το έργο των κλιμακίων αυτών μπορούν να συνδράμουν αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας ή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Επιθεώρησης και Ελέγχου του ΥΠΑΑ&Τ, υπάλληλοι του ΕΦΕΤ, ορκωτοί λογιστές και υπάλληλοι της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).
Επίσης σε κάθε Νομαρχία συνιστώνται κλιμάκια που αποτελούνται από: έναν γεωπόνο ή τεχνολόγο γεωπονίας υπάλληλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης/Γεωργίας, με τον αναπληρωτή του, από έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας, με τον αναπληρωτή του, και από έναν υπάλληλο του ΕΛΟΓΑΚ με τον αναπληρωτή του. Το έργο των κλιμακίων αυτών μπορούν να συνδράμουν αρμόδιοι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής, υπάλληλοι του ΕΦΕΤ, ορκωτοί λογιστές και υπάλληλοι της τοπικής ΥΠΕΕ.

Κυρώσεις

Αν ο έλεγχος διαπιστώσει τη μη ύπαρξη της κατάλληλης ζυγιστικής μηχανής, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού μέχρι του 3% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το προηγούμενο της παράβασης οικονομικό έτος, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ. Για τις παραβάσεις της μη αναγραφής καταγωγής-προέλευσης στις ετικέτες και στα εμπορικά έγγραφα, αλλά και για τη μη τήρηση των στοιχείων επί 6μηνο, το πρόστιμο κυμαίνεται από 1.000 έως 80.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής εντός χρονικού διαστήματος 3 ετών από την ημερομηνίά επιβολής της σχετικής κύρωσης, τα ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.
Κατά της επιβολής προστίμου, ο ενδιαφερόμενος μπορεί εντός 10 εργάσιμων ημερών να ασκήσει ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑ&Τ αίτηση θεραπείας η οποία εξετάζεται από πενταμελή επιτροπή. Ο ενδιαφερόμενος καλείται να εκθέσει τις απόψεις του ενώπιον της Επιτροπής και τελικά η αίτηση θεραπείας γίνεται εν μέρει ή εν όλω αποδεκτή ή απορρίπτεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑ&Τ, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.