Κυριακή 5 Απριλίου 2009

ΠΟΠ Καλαμάτα. Το καλύτερο της Ελλάδας στη Ζυρίχη

Πολύ σημαντική ήταν η διάκριση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα με το οποίο μετέσχε η ΕΑΣ Μεσσηνίας στον 8ο Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου της Ζυρίχης, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της πόλης αυτής. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής μας δεν απέσπασε κάποια βράβευση, δηλαδή τη χρυσή ή την ασημένια ελιά ή ένα βραβείο. Το ίδιο, όμως, συνέβη και με όλα τα υπόλοιπα ελαιόλαδα από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό, κάτι που πιθανώς έχει να κάνει με την ποιότητα των φετινών ελαιολάδων, η οποία υποβαθμίστηκε στην αρχή της χρονιάς από τις υψηλές θερμοκρασίες που επεκράτησαν μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου. Τα λάδια μας έβγαιναν με υψηλές οξύτητες, οι οποίες στη συνέχεια έπεσαν, αλλά φαίνεται πως η επήρεια των υψηλών θερμοκρασιών στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών ελαιολάδων ήταν σημαντική.
Το ελπιδοφόρο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα (μέσης εντάσεως φρουτώδους) με το οποίο μετέσχε η Ένωση είναι ότι ανεδείχθη το καλύτερο ελαιόλαδο της Ελλάδας για το 2009. Αυτή ήταν μια κατηγορία διάκρισης που ίσχυσε μόνο για τις χώρες με άνω των 10 συμμετοχών.
Σημειώνεται πως κανένα άλλο ελληνικό ελαιόλαδο δεν έλαβε κάποια διάκριση, επομένως το .......

ΠΟΠ Καλαμάτα της Ένωσης Μεσσηνίας κρίθηκε ότι ήταν το καλύτερο.
Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος ελαιόλαδα των εξής επιχειρήσεων: Τρίκιλης Ιεράπετρα, Terra Creta Χανιά, Hellioaffairs Καλαμάτα, Λατζιμάς Ρέθυμνο, ΕΑΣ Μεσσηνίας Καλαμάτα, Pischzan Sabine Αττική-Τροιζηνία, ΕΑΣ Λακωνίας Σπάρτη, Ψαλτήρας Κάμπος Αβίας, Irini Πλωμάρι, Γαία Αθήνα (4 συμμετοχές με λάδια από Κριτσά Λασηθίου, ΠΟΠ Σητεία, ΠΟΠ Καλαμάτα, ΠΓΕ Λακωνία), Μπλόιελ Πύργος Λεύκτρου (2 συμμετοχές, συμβατικό και βιολογικό), Pischzan Sabine Μεσσηνία, Πανεπιστήμιο Πατρών Βιολογικός Ελαιώνας Σιαδήμα Αιτωλοακαρνανία, ΕΑΣ Σητείας ΠΟΠ Σητεία, Lukullus GmbH (2 συμμετοχές με ΠΟΠ Σητεία).
Για την ιστορία, «χρυσή ελιά» πήραν 2 ελαιόλαδα από την Ανδαλουσία της Ισπανίας, 3 από τη Σικελία (τα δύο μείγματα με λάδια άλλων περιοχών) και 1 από την Κόρδοβα της Ισπανίας.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.