Σάββατο 11 Απριλίου 2009

Ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ οι απώλειες της αυτοδιοίκησης

Στο … κόκκινο έχουν φτάσει τα έσοδα των δήμων και των νομαρχιών της χώρας, μετά τη συστηματική αφαίρεση πόρων και την ανάθεση νέων αρμοδιοτήτων, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων της αυτοδιοίκησης. Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, ο γραμματέας του Τομέα Εσωτερικών του κινήματος Θύμιος Σώκος και ο επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ», νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, για την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στα έσοδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Κοινή διαπίστωση των ομιλητών ήταν ότι οι δήμοι και ιδιαίτερα οι τουριστικοί, έχασαν σημαντικούς πόρους με την κατάργηση του τέλους των παρεπιδημούντων, ενώ μεγάλες απώλειες έχουν και οι νομαρχίες από τη μείωση ή κατάργηση του τέλους μεταβίβασης οχημάτων και μοτοσυκλετών, οι ......

οποίες σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις φτάνουν τα 120 εκ. ευρώ.

Καστανίδης: η κυβέρνηση οδήγησε την αυτοδιοίκηση σε χρεωκοπία

«Η κυβέρνηση οδηγεί την αυτοδιοίκηση σε πλήρη χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Καστανίδης και πρόσθεσε ότι «αφαιρεί με συντονισμένες νομοθετικές παρεμβάσεις της, τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ έσοδα από τους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης. Δήμοι και Νομαρχίες βρίσκονται μπροστά σε απόλυτο αδιέξοδο».

Όπως είπε, με την αφαίρεση του τέλους οχημάτων και του τέλους μεταβίβασης, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση χάνουν ετησίως τουλάχιστον 120 εκ. ευρώ, ενώ με την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων, οι δήμοι έχουν απώλειες τουλάχιστον 360 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. «Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δεσμεύτηκε να αναπληρώσει τις απώλειες τόσο των δήμων όσο και των νομαρχιών από άλλα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού αλλά όχι μόνο δεν έχει πει την παραμικρή κουβέντα, για το ποια είναι τα έσοδα του προϋπολογισμού που θα διατεθούν για τις απώλειες των εσόδων που η ίδια αφαίρεσε, αλλά κάνει, πως δεν αντιλαμβάνεται το οξύ οικονομικό πρόβλημα των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, αν στο σύνολο των 500 εκ. ευρώ που είναι οι απώλειες από τις δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, προστεθούν και τα οφειλόμενα 1.711 εκ. ευρώ για την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, τα οφειλόμενα 120 εκατ. για το 2008 και τα 120 εκατ. για το 2009 που αφορούν τη συντήρηση του οδικού δικτύου και το ανάλογο κονδύλι που αφορά τη μεταφορά των μαθητών, «η χρεοκοπία των δήμων και των νομαρχιών είναι δεδομένη με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης».

Μίχας: χωρίς πόρους, θα πάψουμε να υλοποιούμε αρμοδιότητες

Από την πλευρά του, ο κ. Μίχας τόνισε ότι «η κυβέρνηση χτυπάει στα τυφλά, δρα στα κλεφτά και εμείς διαβάζουμε τις προκηρύξεις της οι οποίες δεν είναι άλλες απ’ τα κατάπτυστα νομοθετήματα που καταθέτει και ψηφίζει στη Βουλή, και αφορούν την αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού». Όπως είπε «δυστυχώς σε ορισμένες νομαρχίες, όπως είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, η Αχαΐα, δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν βασικές παρεμβάσεις οι οποίες που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, έχουν να κάνουν με την κοινωνική υποστήριξη ευπαθών ομάδων και με συγκεκριμένα έργα. Θα πάψουμε να υλοποιούμε αρμοδιότητες, για τις οποίες δεν μας έχει αποσταλεί ο αναλογούν πόρος. Για παράδειγμα, δεν έχουμε πόρους για την επιδιόρθωση ή την κατασκευή δρόμων, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» και πρόσθεσε «δεν χρειάζεται να κάνουμε κινητοποίηση και να κλείσουμε τις νομαρχίες, για να διαμαρτυρηθούμε. Θα κλείσουν από μόνες τους».

Σύμφωνα με τον κ. Μίχα, μετά το «λουκέτο» στις νομαρχίες στις 29 του μήνα, η πρόταση του Κινήματος Αυτοδιοίκησης «θα είναι να υπάρξει και νέο τουλάχιστον τριήμερο κλείσιμο». Παράλληλα, θα υπάρξει η κινητοποίηση διαμαρτυρίας στα υπουργεία με όλα τα νομαρχιακά συμβούλια, απ’ όλη τη χώρα, ενώ ήδη δήμοι και νομαρχίες είναι σε συνεννόηση για να υπάρχει κοινή διαμαρτυρία. «Έχω ήδη στείλει επιστολή και στον κ. Κακλαμάνη ως πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και στην ΤΕΔΚΝ και ελπίζω ότι θα υπάρξει συνεργασία» τόνισε και πρόσθεσε «πρέπει να κατανοήσει η κυβέρνηση ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα παρατήσουμε. Εμείς δεν είμαστε κουρασμένοι».

Σώκος: η κυβέρνηση θέλει μια αυτοδιοίκηση επαίτη

Τέλος, ο κ. Σώκος τόνισε «ότι με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση το ποτήρι ξεχείλισε και αποκαλύφθηκε πλήρως ότι η κυβέρνηση θέλει μια αυτοδιοίκηση και στον Α’ και στον Β’ βαθμό, εξάρτημα του κόμματος και ιδιαίτερα στην επαρχία εξάρτημα των παραγόντων του κόμματος. Θέλει μια αυτοδιοίκηση επαίτη».

Ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ την κατάσταση, ο κ. Καστανίδης τόνισε «έχουμε συνείδηση της δυσκολίας όμως θα στηρίξουμε την αυτοδιοίκηση» και πρόσθεσε «μπορούν να βρεθούν πρόσθετοι πόροι εφ' όσον έχεις την πολιτική βούληση κυρίως να προχωρήσεις σε πολιτικές αναδιανομής και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξεις και την αυτοδιοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.