Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ημέρα υποχρεωτικής αργίας για τους εργαζομένους η 1η Μαΐου

Ημέρα υποχρεωτικής αργίας καθορίστηκε και φέτος, με υπουργική απόφαση, η 1η Μαΐου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης δύναται να χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας, βάσει του άρθρου 1 του Α.Ν. 380/68.

Για φέτος, η 1η Μαΐου, που συμπίπτει με εργάσιμη ημέρα (Παρασκευή), καθορίστηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας, με Υπουργική Απόφαση (αρ.πρωτ.13764/444/08-04-09), όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η σχετική απόφαση, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Απασχόλησης, υπεγράφη από την υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Σοφία Καλατζάκου, και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 701/15-4-09).

Στην ανακοίνωση του ΚΕΠΕΑ, για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από .......

την απόφαση και, ειδικότερα, για την απασχόληση και την αμοιβή εργασίας, αναφέρεται ότι απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, όπως π.χ. επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κ.λπ.

Ειδικότερα:

Α) Για τους εργαζομένους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, χωρίς καμία προσαύξηση.

Για τους εργαζομένους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου, θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ, αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου, θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νόμιμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.