Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Διεθνές Συνέδριο «Web Science Conference 2009»

Πριν από 20 χρόνια στα εργαστήρια του CERN δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Ιστός και γρήγορα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. O τιμημένος με βραβείο Turing, ερευνητής, Ιωσήφ Σηφάκης μιλά στο tvxs για το ρόλο της Eλλάδας στη θεμελίωση της επιστήμης του web.

Σήμερα, ο εφευρέτης του Web, Sir Tim Berners-Lee μιλά για την ανάγκη θεμελίωσης της επιστήμης που θα εξετάζει τις κοινωνικοτεχνικές του προεκτάσεις. Τα θεμέλια της επιστήμης αυτής μπαίνουν εδώ στην Ελλάδας στο πρώτο διεθνές συνέδριο επιστήμης του Παγκοσμίου Ιστού.

Γιατί κάνουμε αγορές, δημιουργούμε φιλίες, φλερτάρουμε και ενεργοποιούμαστε πολιτικά μέσω του Διαδικτύου;
Σε τι συνίσταται η σκοτεινή πλευρά του web και πως μπορεί να αυτή να ελεγχθεί χωρίς .........

να χαθεί ο δημοκρατικός του χαρακτήρας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Web Science Research Initiative από 18 έως 20 Μαρτίου, επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της κοινωνιολογίας, της πληροφορικής και της ψυχολογίας θα ανταλλάξουν απόψεις πάνω στον τρόπο που το Web επηρεάζει τις καθημερινές μας πρακτικές αλλά και το επιστημονικό πεδίο.

Οι θεματικές που θα εξεταστούν σχετίζονται με όλες σχεδόν τις εκφάνσεις του παγκόσμιου ιστού και των εφαρμογών του, αρχίζοντας από την επιχειρηματικότητα και φτάνοντας μέχρι θέματα ασφάλειας.

Σημαντικό μέρος των εργασιών του συνεδρίου θα αφιερωθεί στην κοινωνική πλευρά του Διαδικτύου, την αξιοπιστία της online πληροφορίας αλλά και το κατά πόσο ο Παγκόσμιος Ιστός μπορεί να είναι δημοκρατικός την ώρα που εταιρείες, χώρες και άλλοι φορείς προσπαθούν να το ελέγξουν και να το λογοκρίνουν αντιλαμβανόμενοι τη μεγάλη του δυναμική.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την έναρξη του οποίου κήρυξε ο υπουργός πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, ξεχώρισε η ομιλία του Tim Berners-Lee, o οποίος παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ανέφερε ότι αναγκάστηκε να εφεύρει το web γιατί ήταν πολύ εκνευριστικό να μην μπορεί να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν σε ένα μέρος! Τέλος, έκλεισε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στο Ίδρυμα που έχει θεμελιώσει μαζί με άλλους ερευνητές και συνεργάτες, το οποίο έχει σκοπό να προσφέρει ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε όλους ανεξαρτήτως εθνικότητας, οικονομικής κατάστασης και πολιτιστικού υποβάθρου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.