Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Tόπος έρευνας για τα καρπούζια η περιοχή Τριφυλίας

Τόπος έρευνας έχει γίνει η περιοχή της Τριφυλίας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του καρπουζιού και τις εξελίξεις που προκύπτουν.
Κάθε χρόνο γίνονται διάφοροι πειραματισμοί και μελέτες από την Εδρα Κηπευτικών, ενώ και φέτος ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των αυτόρριζων και εμβολιασμένων καρπουζιών σε διάφορα υποκείμενα.

Oλα αυτά δείχνουν την ιδιαίτερη δυναμική που έχει αναπτύξει η περιοχή της Τριφυλίας στην καλλιέργεια κηπευτικών και ειδικά στο καρπούζι που πλέον είναι ένα από τα κυριότερα προϊόντα που παράγει, έχοντας κερδίσει πολλές αγορές με την πρωιμότητα και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Γι’ αυτό στόχος των ερευνών και των εργασιών που γίνονται από τους .........

επιστημονικούς φορείς είναι να στηριχθεί ακόμη περισσότερο η καλλιέργεια, να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά και συνεχής ενημέρωση για τις τάσεις και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές, όπου και κατευθύνεται κατά κύριο λόγο το καρπούζι της περιοχής.

Γι’ αυτές τις δραστηριότητες αλλά και τις εκτιμήσεις του για την συνέχεια μας μίλησε ο επικεφαλής της Εδρας Κηπευτικών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Χρήστος Ολύμπιος σημειώνοντας:
«Η συνεργασία με τον κ. Παρασκευόπουλο και την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεκινά εδώ και πολλά χρόνια. Στόχος είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε την βελτίωση της καλλιέργειας του καρπουζιού εδώ στην περιοχή και έμμεσα να βοηθήσουμε τους καλλιεργητές να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Τα περασμένα χρόνια οι προσπάθειές μας ήταν να γίνει γνωστό το άσπερμο καρπούζι και η τεχνική της καλλιέργειάς του. Στην συνέχεια είχαμε ασχοληθεί με το μικρόκαρπο καρπούζι, γιατί βλέπαμε ότι οι τάσεις στις διεθνείς αγορές είναι προς το μικρόκαρπο και άσπερμο καρπούζι.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να καλλιεργηθούν αυτά σε μεγαλύτερες ποσότητες και να ξεκινήσει η εξαγωγή αυτών των τύπων του καρπουζιού.
Εκτός από τα συνηθισμένα κόκκινα καρπούζια έγινε καλλιέργεια και κίτρινου καρπουζιού το οποίο εντυπωσιάζει με το χρώμα του και κινεί το ενδιαφέρον της κατανάλωσης.
Φέτος προγραμματίσαμε μια ακόμη έρευνα που έχει σχέση με την ποιότητα του παραγομένου καρπουζιού, επειδή κατά καιρούς ακούγονται διάφορα σχόλια, ότι πιθανόν το εμβολιασμένο καρπούζι να παρουσιάζει μια υποβάθμιση της ποιότητάς του καθώς εμβολιάζεται σε υποκείμενα που έχουν σχέση με το κολοκύθι ή άλλα υποκείμενα συγγενικά με το καρπούζι.
Eτσι κάνουμε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουμε σε αυτόρριζα και εμβολιασμένα και στην συνέχεια θα μελετήσουμε ποιοτικά τους καρπούς που θα παραχθούν από αυτούς τους δύο τύπους φυτών.

Εντός των ημερών θα φυτευτούν τα δοκιμαστικά φυτά και όταν έρθει η εποχή της συγκομιδής θα πάρουμε δείγματα και θα προβούμε στην μέτρηση διαφόρων ποιοτικών χαρακτηριστικών -για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σε βιταμίνη C, σε αρωματικές ενώσεις και μια ακόμη σειρά από χημικές αναλύσεις- ώστε να δούμε αν επηρεάζεται η ποιότητα των παραγομένων καρπουζιών από τον εμβολιασμό.
Φυσικά θα συγκρίνουμε την ίδια ποικιλία, μια ποικιλία που καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις εδώ, το υβρίδιο «Ομπλα».

Εδώ στην περιοχή με τα τόσα χρόνια παρουσίας μας, έχω δει ότι θα μπορούσε να συνεχιστεί αλλά και ίσως να αυξηθεί η καλλιέργεια καρπουζιού υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα παρακολουθούνται οι τάσεις που διαμορφώνονται στις εξωτερικές αγορές, εκεί που στέλνουμε τα καρπούζια μας.
Πρέπει να είμαστε σε θέση να διαπιστώνουμε τις προτιμήσεις τους και στην συνέχεια εμείς να παράγουμε αυτό το οποίο προτιμούν οι πελάτες.
Υπάρχει η τεχνογνωσία των παραγωγών της περιοχής με την συμβολή των γεωπόνων που δραστηριοποιούνται και εργάζονται εδώ και πιστεύω ότι και οι ίδιοι οι καλλιεργητές παρακολουθούν και εφαρμόζουν τις συμβουλές που δίνονται από τους τοπικούς γεωπόνους. Θα ήθελα βέβαια να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και συμβουλεύει ανάλογα τους καλλιεργητές.

Oσον αφορά την αγορά, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι τάσεις είναι προς τα άσπερμο και το μικρόκαρπο, τώρα ποια ποικιλία θα προτιμηθεί σε αυτούς τους τύπους θα προκύψει από το ποια θα είναι τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα παρουσιάσουν».
Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Κηπευτικών της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον επικεφαλής της Εδρας Κηπευτικών κ. Ολύμπιο, που επί σειρά ετών βρίσκεται στην περιοχή μας όπου με την συσσωρευμένη εμπειρία που διαθέτει και τις γνώσεις τόσο για τα κηπευτικά όσο και για τις αγορές, μπορεί και μας στηρίζει στα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.
Για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο αξιολογήσαμε στην περιοχή μας μικρόκαρπα καρπούζια, ένσπερμα και άσπερμα, είδαμε τον ρόλο των φυτεύσεων, τι ρόλο έχει αυτό με την παραγωγή, την πρωιμότητα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Για φέτος θέλουμε να δούμε την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων σε αυτόρριζα και εμβολιασμένα φυτά, για να μπορούμε να απαντήσουμε στους καταναλωτές και στην αγορά, στο ερώτημα που καμία φορά μπαίνει – χωρίς να υπάρχει πρόβλημα – αν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά διαφοροποιούνται.
Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση καθώς η ποιότητα των εμβολιασμένων είναι πολύ καλή και έχει κερδίσει τις αγορές, παρόλα αυτά χρειάζεται τεκμηρίωση η διαδικασία για να μπορούμε και εμείς να προστατέψουμε το προϊόν μας και την πιο πρώιμη ζώνη καρπουζοκαλλιέργειας στην Ευρώπη.
Η τάση που υπάρχει είναι προς τα μεσόκαρπα καρπούζια του μεσαίου βάρους τόσο για την εσωτερική όσο και για την εξωτερική αγορά και στην συνέχεια τα μικρόκαρπα - προτιμώνται τα καρπούζια 4-6 κιλά.

Με την έρευνα που γίνεται αυτή την στιγμή μαζί με μια άλλη έρευνα από τον καθηγητή κ. Τζάμο για την αξιοποίηση της ηλιοαπολύμανσης με βάση την τεχνική καλλιέργειας, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την παραγωγή, να βελτιώσουμε την ποιότητα, να δούμε τα καινούργια υβρίδια, να μελετήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και να είμαστε έτοιμοι να απαντούμε στις προκλήσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν.
Oλες αυτές οι έρευνες έχουν κατά βάση την ασφάλεια του προϊόντος, την καθιέρωση στις αγορές, αλλά και το σημαντικότερο να παίρνουμε τα μηνύματα από τους πελάτες μας και να προσαρμοζόμαστε στις απαιτήσεις των αγορών, γιατί αυτές είναι που καθορίζουν την τύχη και την πορεία του προϊόντος.
Και οι ίδιοι οι παραγωγοί παρακολουθούν τις εξελίξεις αλλά και εμείς τους ενημερώνουμε για τα αποτελέσματα των πειραματισμών όπως και για τις εξελίξεις που υπάρχουν. Προσπαθούμε πάντα όλα αυτά τα πορίσματα από τις εργασίες μας να περνούν στους παραγωγούς».

Πηγή: Ελευθερία

1 σχόλιο:

  1. kalispera sas eimai paragwgos karpoyzioy edw kai eikosi xronia synexizontas thn paradosh kai tis gnwseis toy patera moy! peiramatizomai kathe xrono me kainoyrgies poikilies kai ybridia! eidikeyomai sta ypaithria thermokhpia! kai tha ithela na mathw gia ton emboliasmo me kolokythi! eimai sxetika neos! 42 etwn! apo serres! kai epishs tha ithela na mpw se mia omada paragwgwn! gia eksagwgh an einai efikto ayto! kai tha mporoysa na enhmerwsw kai alloys paragwgoys edw sto xwrio poy zw! san antiproedros toy meoshstatoy agrotikoy syllogoy toy xwrioy moy! valtotopi serrwn! perimenw apanthsh sas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.