Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

ΠΟΠ Καλαμάτας Συζητήθηκε η ενσταση αλλά δεν εκδόθηκε απόφαση

Συζητήθηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η ένσταση που είχε υποβάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δολών κατά της επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα ώστε να καλύψει το ελαιόλαδο όλου του νομού. Η απόφαση δεν εκδόθηκε αμέσως, δεδομένου ότι ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία στο πλαίσιο της διαδικασίας, τα οποία θα αποστείλει η ΕΑΣ Μεσσηνίας, που έχει ζητήσει με αίτησή της την επέκταση του ΠΟΠ. Το Συνεταιρισμό Δολών εκπροσώπησε ο πρόεδρός του Βασίλης Γαϊτανάρος και την Ένωση ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης και ο αντιπρόεδρος Κανέλλος Κυριακού.

Ο κ. Γαϊτανάρος είπε στο «Θ» πως κατά τη συζήτηση του θέματος υποστήριξε ότι τα εδάφη της ήδη υπάρχουσας περιοχής ως ΠΟΠ Καλαμάτα και αυτής που ζητείται να μπει στη ζώνη ΠΟΠ δεν είναι ίδια.
Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη ζώνη που ζητείται να μπει στο ΠΟΠ είναι αρδευόμενες οι ελιές σε μεγάλο τμήμα, ενώ στη Μάνη που είναι το κυριότερο μέρος της ........

υπάρχουσας ζώνης ΠΟΠ δεν είναι αρδευόμενες.
Έκανε λόγο ακόμη και για κλιματικές διαφορές ανάμεσα στις δύο περιοχές. Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτανάρο, η επέκταση της ζώνης ΠΟΠ θα είναι επιζήμια για όλους –όχι μόνο για όσους είναι ήδη στο ΠΟΠ- από οικονομικής πλευράς, καθώς δε θα υπάρχει ανταγωνισμός στην τιμή. Επίσης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δολών είπε ότι συμφωνούν εγγράφως με το αίτημά του οι Συνεταιρισμοί της τωρινής ζώνης ΠΟΠ, εκτός αυτού της Μαντίνειας.

Πιο αυστηροί όροι
για την ποιότητα
Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης ανέφερε στο «Θ» ότι ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος (και γεωπόνος) Κανέλλος Κυριακού αντέκρουσαν αναλυτικά τα επιχειρήματα του ενισταμένου. Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός πως με την αίτηση επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, τίθεται με έμφαση το θέμα της ποιότητας με πιο αυστηρούς όρους (π.χ. οξύτητα μέχρι 5 δέκατα). Ο κ. Κοζομπόλης είπε χαρακτηριστικά: «Η ποιότητα έχει να κάνει κυρίως με τη γενικότερη διαχείριση της ελιάς και του ελαιοκάρπου. Η διασφάλιση της ποιότητας είναι και ο λόγος που ζητάμε στην αίτηση τροποποίησης πιο αυστηρούς όρους». Η εκτίμηση του προέδρου της ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι πως θα απορριφθεί η ένσταση.

Ομοιομορφία
Ενώπιον της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου, αποτελούμενης από ένα γεωπόνο και δύο νομικούς, μίλησε και ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κανέλλος Κυριακού. Ο ίδιος επεσήμανε στο «Θ» πως η επιτροπή ανέφερε ότι έχει στα χέρια της εισηγήσεις από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας, οι οποίες αναφέρουν ότι οι συνθήκες που αφορούν στην καλλιέργεια της ελιάς είναι καθ’ όλα ίδιες και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου καθ’ όλα ίδια. Το γεγονός αυτό έχει βαρύνουσα σημασία. Ο κ. Κυριακού, που είναι και διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, τόνισε πως είναι ίδιος ο τρόπος συγκομιδής, επεξεργασίας, ελαιοποίησης, αλλά και καλλιέργειας, όπως και η αντιμετώπιση των εχθρών, η ίδια ποικιλία, ενώ είναι ίδιες οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Ανέφερε ακόμη πως σε μιαν επαρχία υπάρχουν και πεδινά και ορεινά, όπως στην επαρχία Καλαμάτας κι εκείνο που έχει σημασία είναι η εναλλαγή να είναι του ίδιου επιπέδου κι αυτό ισχύει. Όσον αφορά στην άρδευση, ανέφερε πως ποτιστικά ελαιοπερίβολα υπάρχουν στα πεδινά της περιοχής επέκτασης. Αυτό δε δημιουργεί κάποια αλλοίωση στην ποιότητα, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά ότι το ΠΟΠ λάδι πρέπει να είναι από ξερική καλλιέργεια.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.