Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η οικονομική κρίση πλήττει το ελαιόλαδο

Ορατές έχουν αρχίσει να γίνονται οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης στο ελαιόλαδο, καθώς η μείωση της κατανάλωσης στην αγορά είναι εμφανής σε όλα τα ελαιοπαραγωγικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πίεση που ασκεί η μειωμένη κατανάλωση, έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η προσφορά, χωρίς να μπορεί να βρει άμεση διέξοδο στην αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να παραμένουν καθηλωμένες στα ήδη χαμηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών ή και ακόμα να υφίστανται περαιτέρω πιέσεις.
Με βάση τις ελάχιστες προσφορές που υπάρχουν στη χώρα μας από το ιταλικό εμπόριο (τιμή cif στην Ιταλία όχι υψηλότερη των 2,15 ευρώ το κιλό) η μέση τιμή παραγωγού διαμορφώνεται αυτή τη χρονική περίοδο γύρω στο 1,90 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο....
Αρνητικά είναι τα μηνύματα και από την ισπανική αγορά, όπου συνεχίζεται η κάμψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος, σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι τέτοιο καιρό. Με δεδομένα τα αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, οι τιμές ex factory για τα ισπανικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κινούνται κάτω από το 1,95 ευρώ το κιλό, για τα παρθένα κάτω από το 1,80 ευρώ και οι βιομηχανικοί άσοι διαμορφώνονται κάτω από το 1,70 ευρώ το κιλό.
Πηγή:agrotikos

-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.