Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Η ανεργία «επισήμως» μειώνεται, όταν οι απολύσεις παίρνουν φωτιά

Μείωση της ανεργίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2008 παρουσίασε η έρευνα της ΕΣΥΕ (Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας) την ίδια ώρα που ο ΟΑΕΔ ανακοινώνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των απολύσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της ΕΣΥΕ, το ποσοστό ανεργίας εμφάνισε μείωση κατά 7,9% από 8,1%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.830 άτομα, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2007. Και όλα αυτά εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Ακόμα πιο παράξενο...

φαντάζει το γεγονός της μείωσης της ανεργίας, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σημειώνει πτώση. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στους νομούς Καστοριάς και Δράμας με ποσοστά 18,6% και 15,5% αντίστοιχα. Οι μακροχρόνια άνεργοι αγγίζουν το 46,2% στο σύνολο των ανέργων, ενώ στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας είναι υπερδιπλάσιο από αυτό των ανδρών (11,7% - 5,3%).
Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών (16,5%), ενώ ειδικά για τις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 21,1%. Ακόμη, το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μικρότερο από το μέσο εθνικό ποσοστό (7,5% έναντι του 7,9%), ενώ το ποσοστό των οικονομικά ενεργών ξένων υπηκόων είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο μέσο εθνικό (72,4% έναντι του 53,5%).
Οι «ελαστικές» σχέσεις εργασίας φαίνεται να είναι το τελευταίο βήμα πριν την απόλυση. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως συνέβη με το Καζίνο του Ρίου, η εταιρεία προχώρησε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, σε εφαρμογή 4ήμερης εργασίας, με μείωση αποδοχών και ασφάλισης προειδοποιώντας ταυτόχρονα το προσωπικό, ότι εάν δε δεχτεί τη ρύθμιση θα απολυθεί.
Η Κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να μην αντιδρά σ’ αυτή την πρακτική, αν όχι να την καλύπτει. Η υφυπουργός Απασχόλησης κ. Σ. Καλαντζάκου τόνισε για την περίπτωση της ΑLUMIL ότι «είναι ώρα της κοινωνικής ευθύνης για όλους και για την Κυβέρνηση κι για τον πολιτικό κόσμο, αλλά και για τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους» αποφεύγοντας να πάρει θέση στην απόφαση του επιχειρηματία να καθιερώσει 32ωρο εβδομαδιαίας εργασίας (σύμφωνα με τις καταγγελίες του εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης). Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση παρουσίασε αύξηση των κερδών κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Πηγή: ΤVXS


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.