Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η Μεσσηνία στην κορυφή της παραγωγής χασίς

Η Μεσσηνία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 περιοχές της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή... χασίς, το οποίο μάλιστα εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης.
Η εκτίμηση αυτή συμπεριλαμβάνεται στην ετήσια αναφορά του για τη διεθνή στρατηγική ελέγχου των ναρκωτικών του ειδικού γραφείου που λειτουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην κορυφή του καταλόγου βρίσκονται ακόμη η Κρήτη, η Ηλεία, η Αρκαδία και η Λακωνία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση αποκαλεί “μαριχουάνα” το χασίς και υπολογίζει ότι η παραγωγή του είναι μεγαλύτερη από 80 τόννους.
Από αυτούς ποσότητα μέχρι 20% καταναλώνεται στην Ελλάδα, ενώ γίνονται εισαγωγές και από την Αλβανία.
Παρουσιάζουμε στη συνέχεια τα σημαντικότερα σημεία αυτής της έκθεσης που είναι και .........

χαρακτηριστικά για την κατάσταση στη χώρα:
“Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες-«πύλες» από την οποία διέρχονται παράνομες ουσίες και γίνεται λαθρεμπόριο.
Αν και δεν είναι βασικός κόμβος για τα ναρκωτικά που προορίζονται για τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι μέρος του αποκαλούμενου «Βαλκανικού Δρόμου» των ναρκωτικών, από τις χώρες παραγωγής τους στην Ανατολή προς τις χώρες που τα καταναλώνουν στη Δυτική Ευρώπη.
Οι ελληνικές Αρχές αναφέρουν ότι η χρήση και ο εθισμός έχουν ανοδική τάση στην Ελλάδα, με αντίστοιχη μείωση της ηλικίας των για πρώτη φορά χρηστών.
Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών παραμένει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα στη μάχη της εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος.
Ερευνες από την αμερικανική DEA (Drug Enforcement Administration/Διεύθυνση Καταστολής Ναρκωτικών) και την αντίστοιχη ελληνική υπηρεσία υποδεικνύουν ότι έχει προκύψει μια δραματική αύξηση στον αριθμό και στο μέγεθος των λαθρεμπορικών οργανώσεων που δρουν στην Ελλάδα.

Στη διάρκεια του περασμένου χρόνου (2008) η DEA και οι ελληνικές Αρχές διενήργησαν πολυάριθμες έρευνες για την αποτροπή της διακίνησης, οι οποίες κατέληξαν σε σημαντικό αριθμό συλλήψεων, σε κατασχέσεις ναρκωτικών και στο «ξήλωμα» λαθρεμπορικών οργανώσεων. Το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα και το υπουργείο Δικαιοσύνης, όμως, συνεχίζουν να μην διατηρούν βάσεις δεδομένων για τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών και την καταγραφή των καταδικών και των ποινών εν γένει που επιβάλλονται στους λαθρεμπόρους.
Η Ελλάδα από το 1988 είναι μέλος της Συνόδου του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.
Με εκτεταμένη ακτογραμμή, πολυάριθμα νησιά και χερσαία σύνορα με χώρες από τις οποίες επίσης διέρχονται ναρκωτικά, η Ελλάδα -λόγω της γεωγραφίας της- αποτελεί μια από τις «προτιμώμενες» χώρες για μεταφόρτωση ναρκωτικών καθ’ οδόν προς τη Δυτική Ευρώπη.
Η Ελλάδα είναι επίσης η πατρίδα του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου παγκοσμίως.
Αν και πολλά από τα πλοία αυτά φέρουν σημαίες Παναμά ή Λιβερίας, εκτιμάται ότι οι ελληνικές εταιρείες κατέχουν ένα στα έξι από εμπορικά πλοία, ενώ ελέγχουν 20% με 25% των εμπορικών φορτίων παγκοσμίως.
Η χρήση εμπορικών πλοίων είναι ο φθηνότερος, ταχύτερος και πιο ασφαλής τρόπος για τη μεταφορά πολλών χιλιάδων τόννων κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στα κέντρα διάθεσης της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα δεν έχει αξιόλογη παραγωγή ναρκωτικών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ελληνικές Αρχές διαπιστώνουν μια αύξηση στην παραγωγή μαριχουάνας.

Ορισμένες από τις οργανώσεις που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα και εμπλέκονται στην παραγωγή μαριχουάνας, έχουν εξάγει μεγάλες ποσότητες σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία.
Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι η ετήσια παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού δείχνει να είναι πάνω από 80 τόννους, με το μεγαλύτερο μέρος της να προωθείται για εξαγωγή. Η Κρήτη, η Αρκαδία, η Μεσσηνία, η Ηλεία και η Λακωνία είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή, ενώ την ίδια στιγμή μόνο η Αρτα και τα Γρεβενά δείχνουν να είναι εντελώς «καθαρές» περιοχές.
Μόλις το 10% με 20% της καλλιεργούμενης μαριχουάνας εκτιμάται ότι καταναλώνεται στο εσωτερικό της χώρας.
Μαριχουάνα για «εσωτερική» κατανάλωση, εξ άλλου, εισάγεται και από την Αλβανία.
Το προσωπικό των διωκτικών αρχών στην Ελλάδα είναι γενικά υπο-εκπαιδευμένο και κακοπληρωμένο. Ετσι, η διαφθορά στις δυνάμεις επιβολής του νόμου αποτελεί πρόβλημα.

Το Νοέμβριο του 2007, διεφθαρμένοι αστυνομικοί και πολιτικοί βρέθηκαν ανεμεμειγμένοι σε μια μεγάλης κλίμακας διεθνή οργάνωση λαθρεμπορίας ναρκωτικών, η οποία παρήγαγε πολλούς τόννους μαριχουάνας στην Κρήτη.
Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε ότι αυτή η οργάνωση, επί σειρά ετών, είχε εξάγει μεγάλες ποσότητες μαριχουάνας στην Ολλανδία.
Το Σεπτέμβριο του 2008, ένας πρώην υπουργός και προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με αναστολή για παρέμβασή του υπέρ ατόμου που καλλιεργούσε ινδική κάνναβη.
Η πολιτική της κυβέρνησης στην Ελλάδα πάντως, ούτε ενθαρρύνει, ούτε διευκολύνει την παράνομη παραγωγή και διάθεση ναρκωτικών, ψυχοτρόπων και άλλων ουσιών ή το «ξέπλυμα» των απολαβών από παράνομες συναλλαγές με ναρκωτικά”.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.