Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Πρωτοβουλία ίδρυσης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας

Την δημιουργία Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, ως δευτεροβάθμιο όργανο που θα συντονίζει και θα ενώνει τις προσπάθειές τους, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων Γαργαλιάνων, Φιλιατρών, Χώρας και Πύλου όπως και αγρότες της ευρύτερης περιοχής σε σύσκεψη που είχαν το βράδυ της Δευτέρας στους Γαργαλιάνους.
Σε αυτή την προσπάθεια καλούν στο πλευρό τους όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους της Μεσσηνίας και τους αγρότες του νομού ώστε να αποκτήσουν μια δυνατή φωνή διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η φωνή τους σήμερα, σημειώνεται, δεν μπορεί να ακουστεί, ενώ όπως επισήμανε στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Λεωνίδας Παπαχριστοφίλου η Ενωση έχει αποξενωθεί από την αγροτική βάση.

Ετσι προχώρησαν στην δημιουργία συντονιστικής επιτροπής που θα αναλάβει .......

να ενημερώσει και να φέρει σε επαφή όλους τους Αγροτικούς Συλλόγους του νομού και τους αγρότες ώστε να προχωρήσει η δημιουργία της Ομοσπονδίας.
Από εκεί και πέρα συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό τομέα με το μείζον ζήτημα της περυσινής ακαρπίας στις ελιές και τα προβλήματα που αυτό έχει δημιουργήσει, όπως και τις αποζημιώσεις που ακόμη δεν έχουν δοθεί στους αγρότες.
Ασχολήθηκαν επίσης με το θέμα της ψηφιακής ενεργοποίησης των δικαιωμάτων όπου τονίστηκε ότι οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να βρεθούν στην θέση να πληρώσουν και πάλι από την τσέπη τους.
Για την συνάντηση αυτή ο κ. Παπαχριστοφίλου τόνισε στην «Ε»:
«Το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ενεργοποίηση του αγροτικού κόσμου η οποία έχει χαθεί, τα προβλήματα είναι πολλά, υπαρκτά και δεν υπάρχει φωνή. Δεν ακούγεται καμία φωνή εδώ στην περιοχή της Μεσσηνίας. Η δημιουργία της Ομοσπονδίας έχει αυτό το σκοπό, να δώσει αυτή την φωνή και την υπόσταση που λείπει.

Συγκροτήθηκε μια προσωρινή συντονιστική επιτροπή με δύο εκπροσώπους από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Χώρας και Πύλου. Εχει ήδη βγει κάλεσμα να στελεχώσουν αυτή την προσπάθεια όσο περισσότεροι Σύλλογοι γίνεται καθώς όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο μεγαλύτερη δύναμη έχουμε.
Η συντονιστική επιτροπή που έγινε έχει σκοπό να περάσει από όλες τις περιοχές της Μεσσηνίας, να ενημερώσει τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους, να έρθουμε σε επαφή μαζί τους ώστε να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια.
Καθώς η Ενωση της Μεσσηνίας δεν ικανοποιεί τα αιτήματα που έχουμε εμείς σαν βάση - κοιτά μόνο την λειτουργία τη δική της, να είναι λειτουργική απέναντι στους υπαλλήλους και δεν κάνει καμία αναφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στην βάση.
Από την Ενωση αυτή την στιγμή είμαστε αποκομμένοι, η ίδια μάς έχει αποξενώσει.
Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η ΕΑΣ δεν έθεσε κανένα αίτημα για τα προβλήματα της Μεσσηνίας, δεν θα πρέπει να κάνει συνδικαλιστικό αγώνα;
Μόνο να εισπράττει για να εξυπηρετεί την λειτουργικότητα της;».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Τέλης Καναβός επισήμανε: «Βρισκόμαστε σε στάδιο προχωρημένο, να κάνουμε προσωρινή διοίκηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας με τους υπάρχοντες συλλόγους που γνωριζόμαστε μεταξύ μας και καλούμε τον κόσμο να συνεργαστούμε και να μπουν και άλλοι στην πορεία.
Αυτό ξεκίνησε από την ανάγκη ότι πρέπει να είμαστε οργανωμένοι, τα γεγονότα μας οδήγησαν προς τα εκεί, δεν μπορούμε να είμαστε επιτροπές αγώνα ή άλλες επιτροπές.
Θέλουμε ένα όργανο όπως οι Αγροτικοί Σύλλογοι, δευτεροβάθμιο, που να μπορεί να καθοδηγεί την διαδικασία.
Υπάρχει η ανάγκη για συντονισμό των κινήσεών μας και έχουμε πολλά με τα οποία θα ασχοληθούμε στην πορεία.
Αυτό τώρα είναι μια τυπική διαδικασία που θα προχωρήσει. Η ουσία όμως είναι αυτά που έχουμε να κάνουμε στην πορεία. Oπως με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων που μας ψιθυρίζουν ότι πρέπει να μπούμε στο ψηφιακό σύστημα.
Δεν το αρνούμαστε αλλά δεν πρέπει να υπάρχει επιβάρυνση δική μας, γιατί ο υπουργός από πέρυσι είχε πάρει απόφαση ότι οι αγρότες δεν θα ξαναπληρώσουν ενεργοποιήσεις.

Επίσης μαζεύουμε στοιχεία για να πάμε στο υπουργείο για το θέμα της περυσινής ακαρπίας. Δεν το ξεχάσαμε το θέμα αυτό, ούτε θα καθόμαστε να περιμένουμε αν θα μας δώσουν παραπάνω λεφτά ή από τα 50 εκ.
Μιλάμε για ζημιές συγκεκριμένες. Είναι κοινά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες.
Συζητήσαμε πάνω σε αυτά στην σύσκεψη που είχαμε στους Γαργαλιάνους και καλούμε τον κόσμο να έρθει σε επαφή μαζί μας.
Eχουμε μαζευτεί οι Αγροτικοί Σύλλογοι Φιλιατρών, Γαργαλιάνων, Χώρας και Πύλου έχοντας επαφές με την Κορώνη που ετοιμάζονται και εκεί για την δημιουργία Αγροτικού Συλλόγου».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.