Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Πιλοτικό πρόγραμμα ευρυζωνικών δικτύων εγκαινιάστηκε στην Είρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος “Δόρυ“, για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων και γρήγορου Ιντερνετ, εγκαινίασε χθες ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά στο Δήμο Είρας,
όπου τοποθετήθηκε η πρώτη κεραία η οποία δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εξισώνει την ελληνική περιφέρεια, τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, με τις δυνατότητες που έχουν οι πολίτες στα αστικά κέντρα, σημειώθηκε - καθώς πλέον με το ευρυζωνικό δίκτυο θα παρέχονται δυνατότητες τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης, πρόσβασης σε μια σειρά από ηλεκτρονικές δυνατότητες.
Παράλληλα εγκαινιάστηκε και η τοποθέτηση συστήματος Wi-Fi στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, όπου πλέον ο κάθε επισκέπτης μέσα από το ευρυζωνικό δίκτυο θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση στο ......

Ιντερνετ λαμβάνοντας οποιαδήποτε πληροφορία θέλει, με τη δυνατότητα αυτές να φτάνουν και στο κινητό του τηλέφωνο.
Ολα αυτά έγιναν κάτω από εξαιρετικά άσχημες καιρικές συνθήκες καθώς η περιοχή είχε καλυφθεί από ομίχλη, με συνεχή βροχόπτωση, δυνατούς ανέμους ανά διαστήματα, ακόμη και... καταιγίδα με χαλάζι την ώρα ξενάγησης στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα.

Η αρχή έγινε από το Δημαρχείο Είρας στη Νέδα, όπου στο καλωσόρισμά του ο δήμαρχος Γιάννης Αδαμόπουλος επισήμανε με νόημα: «Είμαι συνηθισμένος και σε μεγάλα σαλόνια και σε μεγάλα γραφεία, όμως σήμερα έχω την τιμή να υποδέχομαι στο μέρος αυτό δύο αξιότιμα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Μην αισθάνεστε ότι πατάτε κάπου έξω από το βόλεμα του αθηνοκεντρικού κράτους, εδώ έχει πατήσει ο Παυσανίας, ο Καζαντζάκης, αλλά και ο σύγχρονος Θεόδωρος Αγγελόπουλος. Σε αυτό το χώρο που εγώ τον χαρακτηρίζω ιερό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον έντιμο και φτωχό υπουργό Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον υπερβατικό Αντώνη Σαμαρά».
Αναφέρθηκε ακόμη στη σημειολογία τού να επιλεγεί ο Δήμος Είρας για να εγκαινιαστεί το πιλοτικό πρόγραμμα «Δόρυ» της ευρυζωνικότητας, ευχαριστώντας τον κ. Στυλιανίδη για αυτό - ενώ αναφερόμενος προς τον κ. Σαμαρά τόνισε: «Η παρουσία σας σήμερα εδώ είναι συμβολική. Μην φοβάστε, δεν θα σας δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα, είμαστε καλοί άνθρωποι - και καταλαβαίνετε τι λέω.
Ολα τα προβλήματα θα λυθούν στον χρόνο και την ώρα που πρέπει.
Αλλά η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο ναό του Επικούριου Απόλλωνα σήμερα δεικνύει κάτι».

Τέλος, ευχαρίστησε τον βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη για την παρουσία του, όπως και τον νομάρχη Δημήτρη Δράκο χαρακτηρίζοντάς τον “Καραϊσκάκη της Είρας“.
Επίσης, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, συνονόματό του Γιάννη Αδαμόπουλο που κατάγεται από το Σκληρού κι έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία.
Αναφερόμενος στο πιλοτικό πρόγραμμα “Δόρυ“ που ξεκίνησε από το Δήμο Είρας, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε:
«Είναι μια εφαρμογή που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τον κόσμο που έρχεται.
Δίνουμε ίσες ευκαιρίες στην ελληνική περιφέρεια και κυρίως στα απομονωμένα χωριά και δήμους, σε γηραιότερους και νεότερους. Εγκαθιστούμε την πρώτη κεραία του προγράμματος “Δόρυ“ εδώ στο Δήμο Είρας, η οποία δίνει την δυνατότητα για γρήγορο Ιντερνετ, δίνει την δυνατότητα κοινωνικές υπηρεσίες κάθε μορφής να μπορούν να παρέχονται εξίσου ποιοτικά και γρήγορα σε κάθε απομονωμένη γωνιά της Ελλάδος.
Από εφαρμογές τηλεϊατρικής, τηλεκπαίδευσης, ηλεκτρονικής διοίκησης, εφαρμογές πληροφόρησης ή ηλεκτρονικού εμπορίου - κάθε είδους τέτοιου τύπου εφαρμογές, που κάποτε τις απολάμβαναν μόνο οι κάτοικοι των μεγάλων αστικών κέντρων, τώρα θα μπορούν να τις παρέχουμε και στο πιο απομακρυσμένο μέρος της Ελλάδος».

Ακόμη αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Wi-Fi για γρήγορο Ιντερνετ στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Επικούριου Απόλλωνα, σημειώνοντας: «Κάθε επισκέπτης θα μπορεί με ταχύτητα και αμεσότητα να ενημερώνεται για την ιστορία και τις σφραγίδες της ελληνικής ταυτότητος, επιτόπου, χωρίς να χρειάζεται να προστρέξει στις μεγάλες βιβλιοθήκες, χωρίς να χρειάζεται να προστρέξει στα πανεπιστήμια.
Αυτές οι νέες εφαρμογές σηματοδοτούν την εποχή που έρχεται και εξισώσουν τις ευκαιρίες που κάποτε απολάμβαναν όσοι κατοικούσαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, με τις ευκαιρίες που θα απολαμβάνουν κάτοικοι παραμεθορίων περιοχών, ορεινών, νησιωτικών περιοχών. Ουσιαστικά όλη η Ελλάδα γίνεται ένα. Είναι χαρά για μένα που η αρχή γίνεται εδώ, σε ένα χώρο ιστορικό».

Ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς επισήμανε χαρακτηριστικά:
«Είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει την τεχνολογία τού αύριο σήμερα εδώ, ένα πρόγραμμα που “φωτογραφίζει“ την ευαισθησία και το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης στα ζητήματα όχι μόνο της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά και σε θέματα πολιτισμού. Κάποιος ξένος που θα επισκέπτεται το ναό του Επικούριου Απόλλωνα θα μπορεί να ενημερώνεται όχι μόνο μέσω Ιντερνετ, αλλά θα μπορεί να λαμβάνει μήνυμα και στο κινητό του ακόμη, να του λέει περί τίνος πρόκειται ακριβώς, να απαντά στις ερωτήσεις του - και να έρχεται έτσι σε επαφή με την άμεση σύγχρονη γνώση. Αυτό είναι ένα επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας και ο αρμόδιος υπουργός το μεταφέρει για να βρει το φως του στην πρώτη φάση της ζωής του, σε αυτό εδώ τον αγιασμένο τόπο της Μεσσηνίας, γι‘ αυτό του είμαστε ευγνώμονες».

Σε παρέμβασή του ο γενικός διευθυντής του “Hellas sat” Γιώργος Σκλίκος σημείωσε ότι μια σημαντική παρέμβαση στην τεχνολογία γίνεται μέσα από τον ελληνικό δορυφόρο, που καταδεικνύει ότι ο ελληνισμός έχει την δυνατότητα τεχνολογικά να κάνει πάρα πολύ μεγάλα επιτεύγματα.
Ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης είπε ότι όλα αυτά μόνο αισιοδοξία μπορεί να γεννούν σε όλους για το μέλλον της περιφέρειας, για τον τουρισμό, για την ανάπτυξη του νομού και της χώρας.
Τέλος, ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία των δύο υπουργών, σημειώνοντας ότι με την έναρξη του προγράμματος “Δόρυ“ δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσει με ισότητα και ισόρροπα όλη η Ελλάδα με όλο τον κόσμο, για όλα τα θέματα.
Περιμένουμε, είπε, και το επόμενο βήμα καθώς η ελληνική περιφέρεια διψά για τέτοιες εφαρμογές. Από την πλευρά του ο δήμαρχος, ευχαριστώντας τους δύο υπουργούς, τους προσέφερε ως δώρο πίνακες ζωγραφικής που αναπαριστούν το ναό του Επικούριου Απόλλωνα - τον οποίο επισκέφθηκαν όλοι στην συνέχεια αλλά η ισχυρή χαλαζόπτωση και η καταιγίδα δεν επέτρεψαν να γίνει η επίδειξη εφαρμογής του Wi-Fi.

Ετσι περιορίστηκαν μόνο στην ξενάγηση στον υπό αναστήλωση ναό.
Την ξενάγηση και την ενημέρωση για την πορεία των εργασιών έκανε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μάντης. Ο κ. Μάντης επισήμανε ότι πλέον
υπάρχει ένα χειροπιαστό κομμάτι της αναστήλωσης, με τους 6 πρώτους κίονες, που ξεκίνησε πιλοτικά. Το πρόγραμμα, είπε, είναι να επεκταθεί σταδιακά το έργο σε όλο το μνημείο, σε ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα που μιλούσε για μια 20ετία.
Επισημάνθηκε όμως ότι χρειάζεται κάποιος αναπροσδιορισμός, καθώς στην αρχή υπήρχαν δυσκολίες αλλά οι λύσεις που δόθηκαν μπορούν να εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα τμήματα - όπως και η εμπειρία που αποκτήθηκε. Ετσι εκτιμάται ότι για την επόμενη φάση -που είναι και η πρόταση στο ΕΣΠΑ- για 6 ακόμη κίονες θα χρειαστεί ο μισός χρόνος από τα 8 χρόνια που χρειάστηκαν ως τώρα.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι όλοι οι τεχνίτες που εργάζονται είναι από την περιοχή και κάνουν πολύ καλή δουλειά κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Για την εφαρμογή του Wi-Fi στους πολιτιστικούς χώρους ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε: «Ξεκινούμε μια νέα εφαρμογή στους πολιτιστικούς χώρους εγκαθιστώντας Wi- Fi για γρήγορο Ιντερνετ το οποίο θα έχει την δυνατότητα να ενημερώνει τον κάθε επισκέπτη για την ιστορία του μνημείου, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Χρησιμοποιούνται οι νέες τεχνολογίες ως εργαλεία για να μπορέσουμε να επικαιροποιήσουμε τον πολιτισμό μας και να στείλουμε σύγχρονα μηνύματα, ενημερώνοντας την διεθνή κοινωνία για την συμβολή της Ελλάδας και στον σύγχρονο πολιτισμό. Θέλω να ευχαριστήσω τον υπουργό Πολιτισμού για αυτή την συνεργασία, καθώς και τον συνάδελφο βουλευτή Μεσσηνίας από όπου και ξεκινούμε, από εδώ, το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, αυτή την εφαρμογή».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε: «Πρέπει να σκεφτεί ο καθένας την τέχνη του Ικτίνου την μοναδική, με την σημερινή καινούργια τεχνολογία που θα βρεθεί -με την πρωτοβουλία του υπουργού- δίπλα στο αριστούργημα του γλύπτη, για να μπορεί να μεταφέρει την πραγματικότητα αυτή και την γνώση της στον κάθε επισκέπτη.
Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό, και πραγματικά αυτή η συνεργασία των δύο υπουργείων θα φέρει αποτελέσματα και για τους Ελληνες και τους ξένους επισκέπτες».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος ζήτησε την επίσπευση των εργασιών, τονίζοντας χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τον κ. Σαμαρά: «Είχα προειδοποιήσει τον προκάτοχό σας ότι θα κλείσουμε τον δρόμο - και το ίδιο θα γίνει και τώρα.
Αν πάμε στο σύστημα που εγκαταστάθηκε πριν λίγο και πατήσουμε ένα κουμπάκι, μπορούμε να δούμε από τον δορυφόρο που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή.
Πού βρισκόμαστε - και τίποτα άλλο.
Ακουσα με ευλάβεια τον κ. Μάντη. Αυτό που θέλω να σας πω σαν δήμαρχος Είρας, που ανήκει ο ναός σε εμένα, είναι ότι δεν φτάνουν τα 6 δισεκατομμύρια.
Το σκέπαστρο είναι 25 χρονών, πρέπει να φροντίσουμε όλοι μας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να τελειώνει αυτό το θέμα».
Κλείνοντας ο κύκλος των επισκέψεων λίγο πριν το γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος στον ξενώνα “4 Εποχές“ ερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς για το μείζον ζήτημα σχετικά με το πού... ανήκει ο ναός, και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω τώρα να κάνω από εδώ δηλώσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν αναταράξεις.

Είχαμε αρκετό χαλάζι, ας προχωρήσουμε προς τα κάτω. Θα τα δούμε όλα αυτά όσο περνά ο χρόνος».
Ο δε κ. Αδαμόπουλος σημείωσε: «Παρά την έντονη χαλαζόπτωση καταφέραμε να φτάσουμε στο μνημείο μας, στο μνημείο όλων των Ελλήνων - διότι η παιδεία μας και το πνευματικό μας επίπεδο είναι τέτοιο που καταλαβαίνουμε ότι ο ναός “ιδιοκτησιακά“ ανήκει σε όλο τον κόσμο, κατ‘ επέκταση σε όλους τους Ελληνες. Ο ναός διοικητικά, γεωγραφικά, είναι εκεί που είναι. Δεν μπορεί να μετακινηθεί.

Αν μπείτε στο Google θα δείτε πού είναι τα σύνορα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και πού της Πελοποννήσου. Εξάλλου λέει ο Παυσανίας “ο Παρθενώνας της Πελοποννήσου“, δεν μπορούμε να τον βαπτίσουμε σήμερα “ο Παρθενώνας της Δυτικής Ελλάδος“.
Γεωγραφικά ανήκει στη Μεσσηνία, αρχαιολογικά είναι άλλων αρμοδιότητα.
Τα πράγματα όταν είναι δίκαια βρίσκουν τον δρόμο τους».
Τότε ο κ. Σαμαράς που άκουγε τις δηλώσεις δήλωσε χαμογελώντας ότι «το μήνυμα ελήφθη».
Για την ανάγκη προβολής του μνημείου αλλά και ολοκλήρωσης των εργασιών έκανε λόγο ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Σαμπαζιώτης σημείωσε πως μια τέτοια προοπτική βγάζει την περιφέρεια από την απομόνωση και δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης.
Να σημειώσουμε επίσης ότι μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιάννης Αδαμόπουλος, ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Ανδανίας Γιώργος Διαγούπης, Αυλώνα Γιάννης Φιλντίσης, Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, Γόρτυνος Κώστας Μιχόπουλος και Ανδρίτσαινας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, η προϊσταμένη της ΛΗ‘ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ξένια Αραπογιάννη και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Αγγελος Αγγελόπουλος.

Πηγή: Ελευθερία

2 σχόλια:

  1. oraio keimeno diko sou einai?????

    bale kai kamia phgh re megale

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είπα ότι είναι δικό μου.
    Είδες πουθενά Ρεπορταζ Φιλιατρά News???

    Aπό καθαρή παράλειψη δεν έβαλα. Ξεχάστηκα.
    Δεν έγινε επίτηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.