Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

«Προλάβετε οι αρμόδιοι τα περαιτέρω διότι το πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην,..»

«Προλάβετε οι αρμόδιοι τα περαιτέρω διότι το πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνην,..» γράφει η «Ακρόπολις» στις 17 Σεπτεμβρίου του 1893, αναφερόμενη στο κύμα των πτωχεύσεων και των πλειστηριασμών που σαρώνει τις σταφιδοπαραγωγούς περιοχές της Πελοποννήσου μέσα στην ατμόσφαιρα της σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει από τις αρχές του έτους.
Ενα άρθρο της Ακρόπολης πρίν από ένα και πλέον αιώνα σήμερα είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Τα ίδια θα έγραφε και σήμερα ο δημοσιογράφος της εφημερίδας το μόνο που θα άλλαζε θα ήταν η αναφορά του στην ελαιοκαλλιέργεια. αντί για την σταφιδοκαλλιέργεια.
Οι άρχοντες τότε δεν έσπευσαν και ο κόσμος πήρε «των οματιών του» και ξενιτεύτηκε στην Αμερική, με αποτέλεσμα να ερημώσει η ύπαιθρος και να εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες.
Αργότερα όμως, στον μεσοπόλεμο, βρήκαν τις απαραίτητες μεθόδους και τα οικονομικά «εργαλεία» και δημιουργώντας μεγάλους...
συνεταιρισμούς για το κάθε προϊόν ξεχωριστά κατάφεραν να εξασφαλήσουν ένα ανεκτό εισόδημα για του αγρότες.
Ομως με την καινούργια μόδα του νεοφιλελευθερισμού και τις θεωρίες περί αυτοματισμού της αγοράς, παροπλίστηκαν αυτοί οι παρεμβατικοί συνεταιρισμοί και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων καθορίζονται «ελεύθερα» από τους μεγαλεμπόρους. Υπάρχει δηλαδή ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για τα αγροτικά προϊόντα και συγκεκριμένα για το λάδι.
Προφανώς ο Κος Νομάρχης όταν προτείνει εθνική στρατηγική για το λάδι αυτό εννοεί. Αυτή όμως η επιλογή για να μην μείνει στα χαρτιά και για να αποβεί οφέλιμη για τους παραγωγού, θα πρέπει να καθορίσει άλλους κανόνες εμπορίας του λαδιού κάτι που θα έλθει σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα των ολιγοπωλίων.
Ο ρόλος του κάθε αιρετού εκπροσώπου θα πρέπει να είναι δίπλα σε αυτούς που εκπροσωπεί και αναφέρομαι στους βουλευτές, τον νομάρχη και στους δημάρχους.
Είναι λάθος εν ονόματι της κομματικής πειθαρχίας να αδιαφορούν για τους πολίτες και τα προβλήματα τους. Οι αγρότες θέλουν τους εκπροσώπους τους δίπλα τους για την διεκδίκηση ανθρώπινης διαβίωσης. Δεν περνάει στην κοινωνία πλέον το θέατρο των παλαιών πολιτικών, που προσποιώνταν ότι ασχολούναι με τα προβλήματα των πολιτών λίγο πριν τις εκλογές.
Εκπροσωπείστε με ειλικρίνεια και τιμιότητα τους πολίτες που σας εξέλεξαν, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις τους.
Ενδιαφέρομαι σημαίνει συμμετέχω.
Πηγή: Φιλιατρά forum


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.