Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Τα μάθατε τα νέα;

To Δημόσιο κατά την τελευταία πενταετία έχασε έσοδα ύψους 9 δισ. ευρώ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Οχι; Οτι κατά πάσα πιθανότητα (δηλαδή σίγουρα) έρχονται και άλλα φορολογικά μέτρα. Μη σκάτε, όμως. Υγεία να έχουμε, πάνω από όλα!
Για να είμαι ακριβής, δεδομένης της (δύσκολης) κατάστασης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών κ. Ι.Γρίβας προέβλεψε ότι εντός του έτους θα αυξηθούν: α) ο ειδικός φόρος κατανάλωσης...

στα καύσιμα, και β) ο συντελεστής του φόρου κληρονομιάς από 1% που είναι σήμερα σε 5%. (Είναι, ως φαίνεται, τόσο μεγάλη η ανάγκη του κράτους για χρήμα, ώστε πολύ φοβάμαι ότι οσονούπω θα απαγορεύσει την αποποίηση κληρονομιάς. Ωστε, θες δεν θες, να πληρώνεις!)
Προοίμιο της επικείμενης φορολογικής επιδρομής θεωρούνται τα τελευταία φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου. Μέτρα που χαρακτηρίζονται όχι ευχάριστα- κάτι μου λέει ότι θα περάσουν πολλά χρόνια ώσπου να ξανακούσουμε καλά μαντάτα για τις τσέπες μας- αλλά αναγκαία.
Μπαμπέσικη λέξη: σου πετάνε ένα «ήταν αναγκαίο» και σε μπλοκάρουν, δεν μπορείς αντιδράσεις... Οσο και αν νιώθεις ότι είναι αναγκαίο να αντιδράσεις, γιατί με όλα αυτά που καταπίνεις θα σκάσεις!
Επιβαλλόμενο κρίθηκε και το πάγωμα των αποδοχών μεγάλης μερίδας των δημοσίων υπαλλήλων για το 2009. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προαναγγέλλει διάλογο με την ΑΔΕΔΥ και σχεδιάζει να αμείβονται οι νεοεισερχόμενοι στο Δημόσιο από το 2010 με το νέο μισθολόγιο. Αυτό όμως δεν θα δημιουργήσει ανισότητες; Κάτι τέτοιο υποπτεύεται η ΑΔΕΔΥ και προχωρεί σε απεργία στις 2 Απριλίου.
Βγήκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ.Σουφλιάς να μιλήσει στο πλαίσιο εκδήλωσης του υπουργείου του για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και ανακοίνωσε... αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος το 2010! Ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής το γνωρίζει;
Ανάμεσα στις ουκ ολίγες αλλαγές για τις οποίες θα διαβάσετε εκτενές ρεπορτάζ στις αμέσως επόμενες σελίδες, έκανε λόγο και για κατάργηση του υπουργείου Μεταφορών. Δεν γνωρίζω αν ο παριστάμενος υπουργός Μεταφορών κ. Ευρ.Στυλιανίδης είχε το υπογλώσσιο στην τσέπη του κοστουμιού του ή του το έβαλε στη γλώσσα ο διπλανός του (που είχε πάει προετοιμασμένος) στην εκδήλωση. Πάντως ο... πρωθυπουργός ΠΕΧΩΔΕ φρόντισε να τον καθησυχάσει, λέγοντάς του ότι πιθανώς θα αναλάβει το νέο υπουργείο Υποδομών. Να δω πού θα βρουν τις υποδομές- τις οποίες ως κράτος απλώς δεν διαθέτουμε- για να δικαιολογήσουν κοτζάμ υπουργείο...
Mε έκτακτη δημοσίευσή του το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού (για υπεξαίρεση 160.000 ευρώ από τη μονή του Οσίου Εφραίμ) Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος ζητούσε να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας. Αυτό, κατά τον εκκλησιαστικό νόμο, σημαίνει ότι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες θα πρέπει να συνέλθει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και να τον καθαιρέσει. Στην οποία Ιερά Σύνοδο περιλαμβάνονται οι Αγιοι Πατέρες που μερικές ημέρες πριν, με ψήφισμά τους και αγνοώντας την απόφαση της Δικαιοσύνης, είχαν αποφασίσει ότι δεν είναι ένοχος! Με τι συνείδηση τώρα θα αφορίσουν έναν... αθώο; Αυτό ούτε ο Θεός δεν το συγχωρεί.
Aς μιλήσουμε λίγο για διασκέδαση... Αν εδώ, στην εσχατιά της Ευρώπης, ο πονεμένος λαός στον ελεύθερο χρόνο του εκτονώνεται στα μπουζούκια (ουρές στην Πειραιώς και στην Ιερά Οδό), στην υπόλοιπη, ψυχρή και ανέραστη Ευρώπη η συντροφιά ενός βιβλίου τούς είναι ως φαίνεται αρκετή. Τι να πει κανείς; Αλλα ήθη, άλλα έθιμα... Το λένε όμως τα νούμερα: η κρίση δεν έχει αγγίξει το βιβλίο. Αύξηση των πωλήσεων κατά 2% στη Γερμανία και στη Γαλλία, ταχεία η ανάπτυξη της αγοράς βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή στη Βρετανία (αλλά και στις ΗΠΑ)... Γερμανοί ειδικοί προβλέπουν ότι με την οικονομική κρίση θα ωφεληθούν δύο βιομηχανίες: του βιβλίου, επειδή ο κόσμος θα κλειστεί στο σπίτι του και θα διαβάζει, και των φο μπιζού αφού το ταμείον, που θα είναι μείον, δεν θα επιτρέπει στην κυρίες να αγοράζουν αληθινά κοσμήματα.
Aνακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο εφετινός αριθμός εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση. Και όχι, δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις από την περυσινή χρονιά. Οι κενές θέσεις σε Τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης θα είναι περί τις 10.000. Εκκίνηση, για τους υποψηφίους, στις 15 Μαΐου. Εχετε ακόμη (λίγο) καιρό για να προπονηθείτε εντατικά. Για να φτάσετε στη δική σας Ιθάκη και να μη μείνετε «με τ΄ ωραίο(;) ταξίδι».
Kαι τα καλά νέα που σας έχω υποσχεθεί από χθες. Καλά όχι για εσάς αλλά για τον βρετανό Σον Χόντσον ο οποίος έπειτα από τεστ DΝΑ απαλλάχθηκε από την κατηγορία για τον φόνο μιας κοπέλας 22 χρόνων. Τι και αν ώσπου να αποδειχθεί η αθωότητά του είχε παραμείνει έγκλειστος στις φυλακές για 27 ολόκληρα χρόνια καθώς το δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο; Τουλάχιστον η ζωή συνεχίζεται γεμάτη ελπίδα για τον 57χρονο σήμερα άντρα. Με τη ζωή όμως που δεν έζησε τι γίνεται; (Πώς να νιώθουν άραγε τα μέλη του δικαστηρίου που το 1982 τον έκλεισαν στη στενή;)
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.