Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

Θωρακίζουν πόρτες και παράθυρα

Αύξηση, μετά την έκρηξη των κλοπών και των διαρρήξεων, παρατηρείται από την αρχή της χρονιάς στη ζήτηση της ενίσχυσης των κουφωμάτων αλουμινίου με πύρους ασφαλείας, αλλά και στις θωρακισμένες πόρτες.

Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας βρίσκεται στον «κόσμο» του, καθώς πιστεύει ότι δε θα πέσει θύμα κλεφτών ή διαρρηκτών, σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν επαγγελματίες της Καλαμάτας που ασχολούνται με συστήματα ασφαλείας, συναγερμούς και άλλα τέτοια είδη.
Επισημαίνουν δε πως με ελάχιστο κόστος μπορούμε να προστατεύσουμε την περιουσία μας, αλλά, κυρίως, τη ζωή τη δική μας και της οικογένειάς μας. Το 70% των σπιτιών, όμως, έχει τις πιο απλές κλειδαριές, αν και το κόστος για μια κλειδαριά ασφαλείας είναι μικρό.

«Όταν σε μια κλειδαριά ο αφαλός εξέχει, για το διαρρήκτη είναι παιχνιδάκι. Την ανοίγει σε ..........

ένα λεπτό. Έβαλα πια μια κλειδαριά ασφαλείας» λέει ο Μ.Φ., που πρόσφατα έπεσε θύμα διάρρηξης.

Κλειδαριές ασφαλείας
Ο κ. Πέτρος Πεφάνης, που είναι κλειδαράς, σημειώνει ότι το 90% του κόσμου δεν αντιδρά σε όσα συμβαίνουν γύρω του και δε λαμβάνει κανένα περαιτέρω μέτρο ασφαλείας: «Υπάρχουν και σπίτια που είναι προστατευμένα, αλλά οι περισσότεροι αντιδρούν κατόπιν εορτής κι αφού έχουν βιώσει κάποιο τέτοιο περιστατικό. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που αποφασίζουν να κάνουν κάτι, αφού τους έχουν κλέψει πρώτα κάνα 2 φορές. Όλοι πιστεύουν ότι, αφού δεν έχουν λεφτά στο σπίτι τους, ο κλέφτης δε θα μπει. Δυστυχώς, το 70% των σπιτιών έχει τις πιο απλές κλειδαριές, που για έναν διαρρήκτη είναι υπόθεση λεπτών. Το κόστος είναι μικρό για μια κλειδαριά ασφαλείας. Υπάρχουν φθηνές και ακριβές. Μια καλή κλειδαριά ξεκινά από 70 ευρώ και φτάνει έως 200 ευρώ. Φυσικά, μιλάμε πάντα για κλειδαριές με πιστοποίηση και όχι “κινέζικες”. Ο κόσμος, επίσης, πρέπει να μάθει να ρωτά τον ειδικό κλειδαρά. Κλειδαράς δεν είναι ο έμπορος που απλά χαράζει κλειδιά. Ο κλειδαράς γνωρίζει πώς λειτουργούν οι πόρτες ασφαλείας. Και είναι μύθος ότι οι αφαλοί σπάνε με σπρέι. Σπάνε με ένα συνηθισμένο εργαλείο».
Εκτός από το απευθύνονται σε επαγγελματία κλειδαρά, ο κ. Πεφάνης συνιστά στους πολίτες να χρησιμοποιούν κλειδαριές ασφαλείας: «Οι κλειδαριές αυτές χρησιμοποιούν τα συστήματα των χρηματοκιβωτίων. Για να την ανοίξει κάποιος διαρρήκτης θα χρειασθεί τουλάχιστον μία ώρα και πρέπει να κάνει πολλή φασαρία. Όταν ο διαρρήκτης βλέπει τέτοια κλειδαριά, δεν ασχολείται καθόλου. Αν πάλι έχει την πολυτέλεια να μη γίνει αντιληπτός, ό,τι και να βάλεις, δυστυχώς, θα μπει».
Κατά τον κ. Πεφάνη, μεγαλύτερο ενδιαφέρον λήψης μέτρων δείχνει ο κόσμος για την επαγγελματική του στέγη.

Κουφώματα - πόρτες
Να αναβαθμίσει το επίπεδο ασφαλείας στις ήδη υπάρχουσες υποδομές των σπιτιών προσπαθεί ο κόσμος, όπως μας λέει ο κ. Παναγιώτης Σταθόπουλος από την «Ήφαιστος». Έχει παρατηρήσει από την αρχή της χρονιάς αύξηση στη ζήτηση και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των κουφωμάτων αλουμινίου με πύρους ασφαλείας, αλλά και στις θωρακισμένες πόρτες.
Κατά τον κ. Σταθόπουλο, η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 80% περίπου. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κατά 60% στα σπίτια και κατά 40% στα καταστήματα: «Ο κόσμος ενδιαφέρεται για μέτρα ασφαλείας. Δέκα καταστήματα μου έχουν ζητήσει την τοποθέτηση ρολών ασφαλείας. Ο κόσμος προσπαθεί να προφυλαχθεί, αλλά σκέφτεται και το οικονομικό. Επίσης, είναι πολλοί που δεν πιστεύουν ότι θα συμβεί σε αυτούς τέτοιο περιστατικό. Δυστυχώς, μετά το ληστή είναι η Αστυνομία και μετά εμείς. Ο κόσμος πρώτα παθαίνει και μετά μαθαίνει.
Ακόμη και στα χωριά έχει παρατηρηθεί αύξηση στη ζήτηση. Αρκετοί ζητούν και βάζουν σιδεριές σε παράθυρα».
Το κόστος για μια θωρακισμένη πόρτα ξεκινά από 900 ευρώ και φτάνει μέχρι 1.500, ενώ τα συρόμενα κάγκελα κοστίζουν 400-600 ευρώ.
Ο κ. Σταθόπουλος συμβουλεύει τον κόσμο να τοποθετεί σιδεριές στα παράθυρα του μπάνιου και σε όσους κατασκευάζουν τώρα σπίτια, να δίνουν μεγάλη προσοχή σε θέματα ασφαλείας όσον αφορά στα κουφώματα. Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι κατασκευαστές πρέπει να δουν το ζήτημα της ασφάλειας πιο σοβαρά και να μην τους ενδιαφέρει μόνο πόση θα είναι η αμοιβή τους από τον εκάστοτε πελάτη.
«Κλείνοντας», παρατηρεί ότι ο πολίτης πρέπει να δίνει προσοχή και στα τζάμια: «Υπάρχουν αλεξίσφαιρα τζάμια, τα οποία δεν έχουν μεγάλη διαφορά τιμής από το απλό κρύσταλλο. Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι για να σπάσεις ένα τζάμι ασφαλείας, πρέπει να το χτυπήσεις τουλάχιστον 10 φορές, ενώ το άλλο έχει σπάσει με την πρώτη».

Συστήματα ασφαλείας
Ο κ. Πότης Χρονόπουλος, από τη Χρονόπουλος και Σία Ε.Ε., σημειώνει ότι δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη διαφορά στη ζήτηση συστημάτων ασφαλείας, συναγερμών κ.λπ. σε σύγκριση με πριν: «Σε σχέση με την ασφάλεια που παρέχουν, τα μέτρα αυτά δεν κοστίζουν πολύ. Πιστεύω ότι ο κόσμος στην Καλαμάτα αισθάνεται πιο ασφαλής και αυτό το συγκρίνω με άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχω δουλέψει. Η πλειοψηφία των καταστημάτων στην Καλαμάτα είναι χωρίς ρολά. Άρα, δε φοβούνται».
Τοποθέτηση συναγερμών και περιμετρική φύλαξη ζητούν, κυρίως, οι πελάτες από τον κ. Στέλιο Τουμπακάρη, ιδιοκτήτη της “TS” Trust Security. Τον τελευταίο καιρό, όπως λέει, υπάρχει μια μικρή κινητικότητα, ζητώντας περισσότερο μέτρα ασφαλείας για τα σπίτια: «Το σημαντικότερο είναι να προστατεύουν την είσοδο του σπιτιού τους τη νύχτα που κοιμούνται. Αν κάποιος μπει μέσα, κινδυνεύει και η ζωή του και η οικογένειά του. Το κόστος δεν είναι υψηλό. Ένας καλός συναγερμός ξεκινά από 550 ευρώ. Υπάρχουν, επίσης, τα πακέτα, που περιλαμβάνουν περιπολίες, άμεση επέμβαση κ.ά. Το Α και το Ω, πάντως, είναι το σύστημα ασφαλείας, το οποίο και προειδοποιεί τον ιδιοκτήτη και διώχνει τον κλέφτη. Πιστεύω ότι το ζητούμενο είναι η αποτροπή του κλέφτη».
Να ασφαλίσει παράθυρα και πόρτες ενδιαφέρεται ο κόσμος, όπως αναφέρει ο κ. Βασίλης Μπούρας από την ΝΤΑΜΟ ΑΒΕΤΕ. Ζητά την τοποθέτηση σιδεριών στα παράθυρα και πύρους στα αλουμίνια. Τα αιτήματα, κυρίως, προέρχονται από την Καλαμάτα, ενώ το κόστος για τις εν λόγω εργασίες είναι πολύ μικρό. Συνιστά δε στον κόσμο να τοποθετεί κλειδαριές ασφαλείας και τα καινούργια συστήματα αλουμινίων.

Θύμα κλοπής
Ο κ. Μ.Φ. πρόσφατα έπεσε θύμα διάρρηξης, όταν άγνωστοι, εκμεταλλευόμενοι πρωινή απουσία του από το διαμέρισμα, παραβίασαν την πόρτα, σπάζοντας την κλειδαριά και αρπάζοντας χρήματα και κοσμήματα. «Δυστυχώς», λέει, «όπως έμαθα στη συνέχεια, όταν σε μια κλειδαριά ο αφαλός εξέχει, για το διαρρήκτη είναι παιχνιδάκι. Την ανοίγει σε ένα λεπτό. Μόνο αυτές που είναι στο ίδιο επίπεδο με την πόρτα παρέχουν κάποια ασφάλεια. Κι αυτό έκανα κι εγώ. Έβαλα πια μια κλειδαριά ασφαλείας. Επίσης, στις πολυκατοικίες είναι καλό να κλειδώνεται η κεντρική είσοδος. Ο κόσμος πρέπει να μην έχει λεφτά στο σπίτι του και, κυρίως, να μη λέει ότι δε θα τύχει σε αυτόν. Σε όλους μπορεί να συμβεί».

Συμβουλές
-Να απευθύνονται μόνο σε επαγγελματία κλειδαρά
-Να τοποθετούν κλειδαριές ασφαλείας και να συμβουλεύονται τον κλειδαρά για την κάθε περίπτωση
-Να τοποθετούν σιδεριές στα παράθυρα του μπάνιου
-Να τοποθετούν πόρτες ασφαλείας
-Να τοποθετούν τζάμια ασφαλείας
-Να ασφαλίζουν την κεντρική είσοδο του σπιτιού
-Να ζητούν νέα συστήματα ασφαλείας στα αλουμίνια

Στοιχεία εγκληματικότητας Μεσσηνίας
Ληστείες:
2007: 5
2008: 17, εξιχνιάστηκαν 10

Κλοπές – διαρρήξεις:
2007: 718
2008: 795, εξιχνιάστηκαν μόνο 148
Κάθε ημέρα στη Μεσσηνία γίνονται περισσότερες από δύο διαρρήξεις.

Κλοπές οχημάτων:
2007: 108
2008: 194, εξιχνιάστηκαν 83

Πηγή: Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. Τα συστήματα ασφαλείας, έχουν γίνει είδη πρώτης ανάγκης. Εκτός από την ποιότητα που θα πρέπει να προσέχουμε κατά την αγορά, εξίσου μεγάλη σημασία θα πρέπει να δίνουμε και στον τεχνικό που κάνει την εγκατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.