Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ενα Νομπέλ Οικονομίας στην Αθήνα

Ο Πολ Κρούγκμαν βρέθηκε στην Ελλάδα και μίλησε για την κρίση και για την αμερικανική οικονομία, την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική και δήλωσε:
«Τρομοκρατημένος από τα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία,αλλά και από την αδυναμία των πολιτικών να αντιμετωπίσουν τη διεθνή κρίση» ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ο κάτοχος του Νομπέλ Οικονομίας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο με θέμα «Η χρηματοπιστωτική κρίση:...

Το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης» που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο. Τον καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον προσφώνησε και στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπανδρέου . Οι δύο άνδρες έφθασαν μαζί στον χώρο του συνεδρίου ύστερα από ημίωρη κατ΄ ιδίαν συνάντηση. Νωρίτερα ο κ. Κρούγκμαν είχε γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Διάβασα κάπου ότι ο Πολ Κρούγκμαν είναι ο Μικ Τζάγκερ της οικονομικής επιστήμης» είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Δεν γνωρίζω αν αυτό αναφέρεται στις δυναμικές καινοτόμες σκέψεις του ή στη δυνατότητά του να παράγει άπειρα βιβλία και άρθραμε ενδιαφέρον και ποιότητα. Ενα είναι σίγουρο, πάντως,ότι τα γραπτά τουστην εποχή της σκοτεινής και απογοητευτικής για εμάς τους προοδευτικούς ανθρώπουςκυριαρχίας της νεοσυντήρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον πλανήτη μαςήταν μουσική στα αφτιά μας και βάλσαμο στην ψυχή μας» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου. Ως γνωστόν, ο διάσημος οικονομολόγος και αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes» υπήρξε σφοδρός πολέμιος της οικονομικής (και όχι μόνο) πολιτικής των κυβερνήσεων Μπους. Τη θεωρεί άλλωστε υπεύθυνη για τη σημερινή κρίση, ενώ με άρθρα του από το 2004 προειδοποιούσε για τις παρενέργειές της. Ωστόσο η πραγματικότητα της κρίσης ξεπέρασε και το χειρότερο σενάριο και ο κ. Κρούγκμαν παραδέχθηκε στην Αθήνα ότι δεν ανέμενε τέτοια εξέλιξη. «Για πρώτη φορά από το 1930 η αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων μέσω της μείωσης των επιτοκίων δεν είναι δυνατή» είπε από το βήμα του συνεδρίου. Χαρακτήρισε «παράδοξη» την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, αφού πλέον «δεν ισχύουν οι συνήθεις κανόνες» . Εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τη δράση των κυβερνήσεων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. «Οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «ανεπαρκέστερες», σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα πακέτα διάσωσης των τραπεζών δεν επαρκούν αν δεν συνοδεύονται από πακέτα ενίσχυσης της οικονομίας. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μόνο με δημόσιες πολιτικές, υποστήριξε.

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη επανέλαβε τη θέση του ότι η ΕΕ προχώρησε στη νομισματική ενοποίηση χωρίς να δημιουργήσει ανάλογους θεσμούς που θα μπορούσαν να τη στηρίξουν, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσεων όπως η σημερινή. Κατά τον κ. Κρούγκμαν, η ΕΕ «θα πρέ πει να ξεχάσει για λίγο» το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους στόχους για συγκράτηση των δημοσίων ελλειμμάτων και να δώσει έμφαση στην τόνωση της ζήτησης. Καθοριστικός παράγοντας αλλαγής, πάντα κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο, θα είναι η αλλαγή της ψυχολογίας που παράγει και τροφοδοτεί το «παράδοξο της σύνεσης» («paradox of thrift»). Εν μέσω κρίσης τα άτομα αποταμιεύουν περισσότερο και μειώνουν την κατανάλωση, εξήγησε. Αυτό οδηγεί σε συρρίκνωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και σε μείωση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Οταν οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους πιστεύουν ότι εξοικονομούν χρήματα, αλλά ουσιαστικά πυροδοτούν έναν φαύλο κύκλο ο οποίος οδηγεί σε διαρκή μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.

«Κάποτε θα ερχόμουν εδώ και θα σας έλεγα ότι η υποτίμηση της δραχμής θα βοηθήσει,τώρα όμως θα είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία προσαρμογής» είπε για την Ελλάδα ο 55χρονος καθηγητής. Τόνισε ότι η χώρα μας δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει αυτόνομα δράση και μοιραία αναμένει τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Απαντώντας σε ερώτημα από το κοινό δεν απέρριψε το μέτρο της φορολόγησης των πλουσίων, όχι όμως με τη λογική τής εφάπαξ εισφοράς.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.