Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΥΣ

Υπήρχε και υπάρχει διάχυτη στην κοινωνία μας η αίσθηση ότι τα αγαθά πωλούνται ακριβά, πωλούνται ακριβότερα ακόμα και από χώρες που χαρακτηρίζονται «ακριβές». Πριν από πολλούς μήνες η κυβέρνηση δια του υπουργού ανάπτυξης, μετά από κάποιες δημοσιογραφικές έρευνες, ανακοίνωσε εκδίδοντας σχετική υπουργική απόφαση, ότι θα ληφθούν μέτρα εναντίον όσων εταιρειών πωλούν στην Ελλάδα ακριβότερα τα προϊόντα τους από ότι στο εξωτερικό.
Περιμέναμε πολλούς μήνες και δεν είδαμε καμιά κυβερνητική πρωτοβουλία … .
Διπλάσιες οι τιμές στην Ελλάδα, διπλάσιοι οι μισθοί στη Βρετανία
Πόσα περισσότερα χρήματα καταβάλλουν οι Έλληνες για να αποκτήσουν τα ίδια...

προϊόντα που αγοράζουν και οι Βρετανοί, όταν στην χώρα μας ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται περίπου στα 701 ευρώ, ενώ στη Βρετανία είναι σχεδόν 1. 222 ευρώ.
Το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα τα προϊόντα στα σουπερμάρκετ, σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, είναι κάτι γνωστό. Εκείνο που δεν γνωρίζαμε είναι πόσα περισσότερα χρήματα καταβάλλουν οι Έλληνες για να αποκτήσουν τα ίδια προϊόντα που αγοράζουν και οι Βρετανοί.
Σχετικά Θέματα
Ο καταναλωτής, η οικονομική κρίση και η δύναμή του
Ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι τιμές αυξάνονται
Από την ανάλυση των πινάκων της έρευνας του Ν. ΙΝΚΑ, που συσχετίζουν τιμές επώνυμων προϊόντων σουπερμάρκετ της Μ. Βρετανίας με αυτά που βρίσκουμε και στην Ελλάδα για τον μήνα Μάρτιο, προκύπτει πως, για την απόκτηση προϊόντων καθαριότητας, υγιεινής, βρεφικών ειδών και απορρυπαντικών, οι Έλληνες πληρώνουν σχεδόν τα διπλάσια από τους Βρετανούς. Η έρευνα ενισχύει τα συμπεράσματα παλαιότερων με χαρακτηριστική εκείνη του Economist Intelligence Unit (EIU), που είχε αποκαλύψει ότι το κόστος ζωής στην Αθήνα πλησιάζει το 90% του κόστους στην Νέα Υόρκη.
Συγκεκριμένα το κόστος της κατηγορίας όλων των προϊόντων ατομικής καθαριότητας και υγιεινής, όπως τα σαμπουάν, conditioner, αποσμητικά, αφροί ξυρίσματος κ.λ.π. οι Βρετανοί καταναλωτές πληρώνουν 288 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα τα ίδια προϊόντα κοστίζουν 442 ευρώ. Επίσης, η μέση τιμή των απορρυπαντικών στην Ελλάδα είναι στα 22,5 ευρώ, ενώ στην Βρετανία διαμορφώνεται στα 16,52 ευρώ. Για παράδειγμα, ένα αφροντούς γνωστής μάρκας στη Βρετανία κοστίζει 2,94 ευρώ και στην Ελλάδα, το ίδιο ακριβώς, στοιχίζει 5,50 ευρώ. Πρέπει να ληφθεί υπόψη πως στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός από 1/9/2008 διαμορφώνεται στα περίπου 701 ευρώ, ενώ στην Βρετανία είναι σχεδόν 1. 222 ευρώ.

Ο Δημήτρης Καραμήτσας, αντιπρόεδρος του Ν. ΙΝΚΑ, δηλώνει στο kathimerini.gr πως «δώσαμε στη δημοσιότητα το α' μέρος της μεγάλης έρευνας τιμών που αφορά την σύγκριση τιμών μεταξύ Ελλάδας και Μ. Βρετανίας. Θα επακολουθήσει η δημοσίευση του β' μέρους, αλλά και η δημοσίευση συγκριτικών ερευνών για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Εντός και εκτός ευρωζώνης, εντός και εκτός Ε.Ε.. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την μέχρι σήμερα διασταύρωση είναι εντυπωσιακά και συνταρακτικά. Σε μία χώρα χαμηλά αμειβόμενων μισθωτών οι τιμές των προϊόντων και αγαθών είναι ασύγκριτα υψηλότερες από μία χώρα πολύ καλύτερα αμειβόμενων εργαζομένων».

Πόσα περισσότερα πληρώνουν οι Ελληνίδες για τη φροντίδα ενός μωρού;

Η έρευνα συγκρίνει πόσο ακριβώς στοιχίζουν βασικά προϊόντα που βρίσκονται και στις δυο χώρες, όπως πάνες, μωρομάντηλα, σαμπουάν, γάλα κ.λ.π. Η διαφορά είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα οι μικρές συσκευασίες έχουν όλες 10,60 ευρώ και οι μεγάλες 19,80 ευρώ. Στην Βρετανία οι αντίστοιχες τιμές είναι 6,46 ευρώ για τις μικρές και 9,70 ευρώ για τις μεγάλες. Ένα βρέφος 7 μηνών έχει βάρος περί τα 10 κιλά. Χρειάζεται περί τις 6 πάνες καθημερινά και περί τα 900 γρ. γάλα σε σκόνη κάθε 6 ημέρες. Αρα, το βασικό κόστος ανά μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας είναι:
-Ελλάδα
- 4 μεγάλα πακέτα πάνες νο 4, δηλ. 19,80 Χ 4 = 79,2 ευρώ
- 5 κουτιά γάλα, 19,25 Χ 5 = 96,25 ευρώ
- 7 πακέτα μωρομάντηλα Χ 3,00 = 21 ευρώ
- 1 μικρό σαμπουάν, ένα αφρόλουτρο, δύο λοσιόν, τρεις κρέμες, 2,63 + 4,20 + (3,86 Χ 2) + (3,57 Χ 3) = 25,63 Ευρώ
Το σύνολο του κόστους των ανωτέρω βασικών αγαθών είναι 221,71 ευρώ, δηλαδή περίπου το 1/3 του ελάχιστου μεικτού μηνιαίου μισθού ενός εργαζομένου. Τα ίδια αγαθά στη Μ. Βρετανία κοστίζουν 112,15 ευρώ, δηλαδή τα μισά και τα έξοδα αποτελούν το 1/10 του ελάχιστου μηνιαίου μισθού στη Μ. Βρετανία.


-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.