Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Άμεση λύση στο θέμα της ψηφιοποίησης

Συνάντηση στη Νομαρχία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών - Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί συνάντηση εργασίας στο γραφείο του νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκου, μεταξύ του αντινομάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, του αντιπροέδρου και του γενικού διευθυντή της ΕΑΣ, κ.κ. Κυριάκου Κανέλου και Δημήτρη Ραπτέα αντίστοιχα, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που αφορά στο θέμα που σχετίζεται με την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών, για την επιδότηση του 2009.

Στην συνάντηση αναφέρθηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από πλευράς του προέδρου της ΕΑΣ, κ. Βασίλη Κοζομπόλη, του αρμόδιου αντινομάρχη, κ. Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, καθώς και από τον ίδιο τον νομάρχη Μεσσηνίας, κ. Δημήτρη Δράκο, στη συνάντηση που έγινε στην Τρίπολη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, με τη συμμετοχή των υφυπουργών, των γενικών γραμματέων, του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και του προέδρου του ΕΛΓΑ. Ακολούθως κατέθεσε τις σχετικές προτάσεις και ζήτησε την άμεση ανταπόκριση του υπουργού για το εν λόγω ζήτημα.

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων ...........

Στη συγκεκριμένη σύσκεψη δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ζήτημα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων κι έγινε εξειδίκευση των επιμέρους σημείων του όλου θέματος. Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΕΓΕΣ συνάντηση στην Αθήνα, όπου συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΑΣ - ομάδας παραγωγών με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες. Το κυρίαρχο ζήτημα που απασχολεί είναι να υλοποιηθεί η δέσμευση της Κυβέρνησης για την ανάληψη του κόστους των ενεργοποιήσεων από το Κράτος για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να ενεργοποιήσουν ομαλά τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με τη δέσμευση του υπουργού μέχρι την Τετάρτη - Πέμπτη θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό.

Ψηφιοποίηση

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ψηφιοποίησης, θα δρομολογηθούν κατά τη διάρκεια της πορείας του έργου όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να επιταχυνθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, με σκοπό την ανταπόκριση στο χρονοδιάγραμμα του έργου (31 Οκτωβρίου 2009), το οποίο λόγω της πολυπλοκότητάς του παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες σε επίπεδο ψηφιοποιήσεων και συνεπώς απαιτείται επαρκές χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με τη δέουσα τεχνογνωσία σε όλες τις φάσεις του.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε ότι, σύμφωνα με επίσημη σημερινή πληροφόρηση εκ μέρους του προέδρου της ΕΑΣ, κ. Βασίλη Κοζομπόλη, δίνεται λύση στο πρόβλημα των δύο εναλλακτικών προϋποθέσεων κατοχύρωσης της επιδότησης, δηλαδή είτε πάνω από 100 ευρώ, είτε πάνω από 4 στρέμματα. Τελικά, υιοθετείται η επιλογή του πάνω από 100 ευρώ από το Υπουργείο, δοθέντος ότι θεωρήθηκε πιο συμφέρουσα έναντι του εκτατικού κριτηρίου των 4 στρεμμάτων. Επισημάνθηκε , δε, ότι, αυτή η απόφαση θεωρείται ιδιαίτερα ευνοϊκή για την περιοχή της Μάνης, όπου υπάρχει η ιδιαιτερότητα του πολυτεμαχισμού του κλήρου με πολύ μικρές ιδιοκτησίες και πολυάριθμους παραγωγούς. Τονίζεται, δε, ότι, σχετική πρόταση της ΝΑΜ για το ζήτημα αυτό ήδη διαμορφώνεται και θα αποσταλεί άμεσα στο αρμόδιο Υπουργείο, για τις περαιτέρω ενέργειες. Τέλος ο κ. νομάρχης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των εκκρεμοτήτων προς όφελος των παραγωγών του Νομού μας. Δήλωσε, δε, ότι, «παρακολουθούμε στενά το θέμα, προκειμένου να αντιδράσουμε άμεσα για τυχόν ζητήματα, που θα δημιουργηθούν, ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην όλη διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και να εξασφαλιστεί απολύτως η έγκυρη κι έγκαιρη καταβολή της επιδότησης στους δικαιούχους παραγωγούς».

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.