Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Σχέδιο «μεροδούλι, μεροφάι»

Μέτρα όχι μόνο περιορισμού των δαπανών αλλά και αύξησης των φορολογικών εσόδων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.Τις κυβερνητικές προθέσεις αποκάλυψε με συνεντεύξεις του χθες στη ΝΕΤ και στο Ρόιτερ ο Γιάννης Παπαθανασίου αποφεύγοντας να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα. Τουναντίον μίλησε για διαρθρωτικά μέτρα και ξεκαθάρισε ότι «αν έχω υστέρηση στα έσοδα, θα πρέπει να πάρω μέτρα από τα έσοδα. Αν μου φύγουν οι δαπάνες, θα πρέπει να σφίξω τις δαπάνες»...,

καθώς στόχος είναι να μη συρρικνωθεί η ανάπτυξη (1,1% προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση και 0,8% η Ε.Ε.). Το ενδεχόμενο νέων μέτρων στο μέλλον άφησε ανοιχτό και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος μίλησε για τάση «μετρολαγνείας» δηλώνοντας και ο ίδιος με τη σειρά του: «Η κρίση αλλάζει μέρα με τη μέρα... μεταλλάσσεται. Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει σε 5, 6, 7, 8, 10 μήνες».
Ανεβαίνει σκαλοπάτια...
Εντούτοις οι χθεσινές συνεντεύξεις του υπουργού Οικονομίας αποκάλυψαν και το μέγεθος της «προχειρότητας» της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την ανακοίνωση των τελευταίων μέτρων και χθες ο κ. Παπαθανασίου άρχισε να σκέφτεται την κλιμάκωση της έκτακτης εισφοράς. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, «έπρεπε να έχουμε περισσότερες (κλίμακες)». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού, δεν αποκλείεται να κλιμακωθεί για εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ, δηλαδή για 18.000 φορολογούμενους, και να διαμορφωθούν ένα ή δύο ακόμα κλιμάκια, 6.000 ή και 7.000 ευρώ. Τα σημειώματα, πάντως, θα ταχυδρομηθούν το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι και θα εξοφληθούν το πολύ σε 3 δόσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ, ενώ δεν βλέπει για την ώρα αύξηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, εξαγορά καταπατημένων, αύξηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων. Αλλά προωθούνται η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τα τεκμήρια για τα φετινά εισοδήματα των φοροφυγάδων επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, ο νέος νόμος για τα φρουτάκια σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Διευκρίνισε δε ότι θα υλοποιηθεί κανονικά η μείωση των φορολογικών συντελεστών μέχρι το 2014 για τα φυσικά πρόσωπα και υπεραμύνθηκε της μείωσης της φορολόγησης των επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι σήμερα εν μέσω κρίσης λειτουργεί υπέρ της ρευστότητας της οικονομίας.
Καταθέτουν τα όπλα για τις γυναίκες
* Οσο για το έτερο επίμαχο ζήτημα της αναμενόμενης καταδίκης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα διαφορετικά όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, ο κ. Παπαθανασίου το αποδέχθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να μην προσαρμοστούμε», απλώς θα διερευνήσουν τα χρονικά περιθώρια προσαρμογής και σύστησε στις γυναίκες «να μη φεύγουν πανικόβλητες»... *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.