Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

«Αδιέξοδη η ενεργοποίηση» Ερώτηση Πετράκου για τα δικαιώματα των αγροτών

Ο επικεφαλής της παράταξης του Νομαρχιακού Συμβουλίου «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» κ. Θανάσης Πετράκος κατέθεσε πρόταξη ένταξης θέματος στο Ν.Σ. Ο κ. Πετράκος αναφέρεται σε πιθανό κίνδυνος περικοπών των επιδοτήσεων και στο αδιέξοδο που θα οδηγούσε η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τη φετινή χρονιά.

Χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο που κατέθεσε: «Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Νομάρχη. Τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών τη φετινή χρονιά μέσα από την αποτύπωση των αγροτεμαχίων σε ψηφιακούς χάρτες στενεύουν και υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι να οδηγηθούν τα πράγματα σε φιάσκο και να προκύψουν περικοπές της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης για τους παραγωγούς.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
1) Παρ’ ότι είχε υποσχεθεί ότι τη φετινή χρονιά δεν θα πληρώσουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες το κόστος της ενεργοποίησης, ακόμη δεν έχει καταθέσει στη Βουλή τη σχετική τροπολογία.
Ζητάμε άμεσα να λυθεί τουλάχιστον το θέμα αυτό. Βέβαια η θέση μας εξακολουθεί να ........

είναι ότι για την ενεργοποίηση για όλους τους παραγωγούς οφείλει να αναλάβει η πολιτεία το κόστος.
2) Διότι ενώ γνώριζε από την προηγούμενη χρονιά την απαίτηση της Ε.Ε. για ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, άφησε τα πράγματα να φτάσουν στο παρά πέντε και τώρα είναι αδύνατο να γίνει στις προθεσμίες που υπάρχουν σωστά η ψηφιοποίηση. Οι ισχυρισμοί μας αυτοί τεκμηριώνονται από την ίδια την πραγματικότητα. Στη Μεσσηνία είναι γνωστό ότι υπάρχουν 350.000 αγροτεμάχια έκτασης 1.200.000 στρεμμάτων τα οποία πρέπει να ψηφιοποιηθούν.

Ο καθένας λοιπόν μπορεί να καταλάβει ότι είναι αδύνατο να γίνει σωστά η ψηφιοποίηση και στις καθορισμένες προθεσμίες μέχρι 31 Οκτωβρίου. Παράλληλα οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το ελαιοκομικό μητρώο για να γίνει χρειάστηκε 3 χρόνια και η ακρίβειά του είναι περίπου στο 70%. Προειδοποιούμε ότι στο τέλος θα δοθούν κωδικοί πρόχειρα και όποιος παραγωγός έχει την ατυχία να πέσει στον έλεγχο θα έχει επιπτώσεις στην καταβολή της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης. Επιπλέον οφείλουμε να τονίσουμε ότι τους ορθοφωτοχάρτες τους έφτιαξε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η εταιρία «Αγρογή Α.Ε.», αποκλείστηκαν δηλαδή οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία και ούτε τους έδωσαν φυσικά στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ουδείς συνεπώς θα έχει πρόσβαση στους ορθοφωτοχάρτες εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ούτε καν η κεντρική Τοπογραφική Υπηρεσία. Τι έπρεπε και τι πρέπει να γίνει: 1) Να αξιολογηθούν τα αγροτεμάχια τα οποία είναι σωστά. π.χ. περίπου τα 200.000 από τα 350.000. Αυτά να σχεδιαστούν και να πάρουν κωδικούς καινούργιους. 2) Να χρησιμοποιήσουν το κτηματολόγιο εκεί που έχει γίνει π.χ. Καλαμάτα κ.λπ. και να τους δώσουν τους νέους κωδικούς. 3) Όλα τα άλλα αγροτεμάχια, περίπου 120.000 που έχουν προβλήματα, ανάμεσα σε αυτά και της Μάνης πρέπει να πάνε επιτόπου συνεργεία με ειδικούς επιστήμονες (τοπογράφους, γεωπόνους κ.λπ.) να παίρνουν επιτόπου τις συντεταγμένες τις οποίες θα τις δίνουν στο σύστημα για να μπαίνουν στους υπολογιστές. Αυτό προφανώς απαιτεί αρκετό χρόνο, γι’ αυτό αρχικά τονίσαμε ότι έπρεπε η εργασία να είχε ξεκινήσει από πέρυσι τον Ιούνιο. Αφού φυσικά δεν έγινε πρέπει να ξεκινήσει τώρα και με το σωστό τρόπο που προτείνουμε.

Απαιτείται τουλάχιστον να δοθεί παράταση μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Οφείλει συνεπώς το υπουργείο το οποίο δεν έκανε σωστά τη δουλειά του να ζητήσει παράταση μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο του 2010 από την Ε.Ε., διότι δεν είναι δυνατόν να υποστούν περικοπή των επιδοτήσεων οι αγρότες που δεν φταίνε σε τίποτα.
Ζητάμε για όλους αυτούς τους λόγους να συζητηθεί το θέμα στο προσεχές Ν.Σ. ώστε να ληφθεί απόφαση και παράλληλα ο κ. Νομάρχης με την ιδιότητά του και του προέδρου της ΕΝΑΕ να απαιτήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να γίνει επιτέλους σωστή η ψηφιακή αποτύπωση των αγροτεμαχίων ζητώντας παράταση των προθεσμιών, διαφορετικά όπως τονίσαμε αρχικά η υπόθεση αυτή α) θα καταλήξει σε φιάσκο και β) θα πληρώσουν οι αγρότες την ανεπάρκεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, πρέπει στην απόφασή μας να ζητήσουμε να κατατεθεί άμεσα η τροπολογία που είχε δεσμευτεί το υπουργείο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και να επεκταθεί και σε όλους τους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν καμία μεταβολή στις περιουσίες τους ώστε να μην πληρώσουν και αυτοί το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων».

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.