Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

"ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ" από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. ΑΠΟΨΕ η πρεμίερα

ΣΑΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ. Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ.

Το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο παρουσιάζει το έργο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ» του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία Κώστα Λαού.

Η πρεμιέρα θα γίνει στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών σήμερα Παρασκευή 13 Μαρτίου και ώρα 21.15
Οι παραστάσεις θα επαναληφθούν Σάββατο και Κυριακή την ίδια ώρα.


Παίζουν οι Κώστας Λαός και Άγγελος Βλαχαδάμης.

Λίγα λόγια για το έργο

Η ιστορία ζωολογικού κήπου που εμείς αδόκιμα θα του προσθέταμε και τον υπότιτλο ΄η μπαλάντα της απόγνωσης΄ θεωρείται ένα από τα σκληρότερα κείμενα της σύγχρονης θεατρικής δραματουργίας.

‘H κόλαση είναι οι άλλοι’ έβγαλε το συμπέρασμα ο Ζαν πολ Σαρτρ και ο Άλμπι νομίζουμε ότι ευχαρίστως θα συναινούσε, αφού και στο δικό του έργο το ίδιο συμπέρασμα αποκαλύπτει.

Δύο χαρακτήρες. Ο φιλήσυχος και βολεμένος οικογενειάρχης Πήτερ...........

και ο ανήσυχος, επιθετικός και περιθωριακός Τζέρι. Τι άραγε φέρνει αντιμέτωπους τους δυο αυτούς άντρες, ποιο στοιχείο πυροδοτεί την μεταξύ τους ένταση και για να πάμε σε πιο βαθιά νερά. Πώς ακριβώς καθρεφτίζεται ο ένας στην ψυχή του άλλου; Υπάρχουν στοιχεία όμοια;

Αόρατα νήματα που να συνδέουν τους τόσο φαινομενικά ανόμοιους αυτούς ανθρώπους;

Μήπως τελικά και οι δύο είναι ισότιμα θύματα μιας ισοπεδωτικής κοινωνίας θύματα της τραγικότητας που ενίοτε απροσδόκητα αποκαλύπτεται, έτσι απλά, φυσικά μέσα από την καθημερινότητα;

Η εύθραυστη σχεδόν διάτρητη ασφάλεια της μικροαστικής ζωής, γίνεται σκόνη από την επιθετικότητα και την απόγνωση του διψασμένου για επικοινωνία, μοναχικού ατόμου.

Ο Τζέρι επιτίθεται και ο Πήτερ αμύνεται. Σταδιακά όμως μεταβάλλεται και ο ίδιος σε επιθετικό ζώο, για να διαφυλάξει τα κεκτημένα αγαθά της καθημερινής του ζωής. Μοιάζει σαν να είναι ο ένας ή φυσική προέκταση του άλλου. Το ίδιο νόμισμα σε δυο διαφορετικές εκδοχές, της αλλοτριωμένης; Και αλλοτριωτικής καθημερινής πραγματικότητας. Η τάξη και η ασφάλεια, ο εφησυχασμός και η αδράνεια. Παράλληλα ο πυρετός της ύπαρξης η απελπισμένη μοχαχικότητα, ο θυμός και η διαρκής ανάγκη για επικοινωνία, για συνεύρεση. Όμως η « κόλαση είναι αλλού» και η ανάγκη για επιβεβαίωση ή για διάψευση πνευματική, σωματική και ψυχική περνάει πάντα μέσα από τον άλλον. Και τούτο το πέρασμα αποκτά τραγικές διαστάσεις αφού διαπερνά την όμορφη, ειδυλλιακή και λουσμένη από το μεσημεριάτικο ήλιο, ατμόσφαιρα του πάρκου για να ρίξει ένα φευγαλέο φως σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές πτυχές της ύπαρξης.

Δημήτρης Κανέλλης
Κριτικός κινηματογράφου


Ο σκηνοθέτης της παράστασης

Πλησιάσαμε το έργο προσπαθώντας να ακολουθήσουμε το ρυθμό και την ανάσα του ίδιου του κειμένου, που έχει να πει πολλά.
Από μια άποψη γινόμαστε θεατές σε δυο κόσμους, που μπορεί να είναι και ένας, με τις δυο πλευρές του εναλλάσσοντας τους ρόλους του θύτη και του θύματος.
Θεωρήσαμε επίκαιρο αυτό το έργο που πραγματεύεται πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης με επίκεντρο την έλλειψη ανθρώπινης επικοινωνίας, σε μια εποχή με πληθώρα επικοινωνιακά μέσα και τη μοναξιά να περισσεύει.
Το έργο θα μιλήσει πιθανόν στον καθένα μας διαφορετικά, γιατί όπως είπε και ο Σεφέρης… « από ένα έργο τέχνης ο καθένας, παίρνει αυτό που του είναι γνώριμο».

Κώστας Λαός

ΣΧΟΛΙΟ Φιλιατρά News
Eίχα την τύχη να δω τμήμα του έργου μία μέρα πριν την πρεμιέρα του. Στην τελική πρόβα η οποία και βιντεοσκοπήθηκε.
Η παράσταση είναι πραγματικά φοβερή, τονίζοντας σε όλη της την διάρκεια δυο διαφορετικούς κόσμους ανθρώπων που εναλλάσσουν ρόλους θύτη και θύματος.
Σας συνιστούμε να δείτε το έργο. Προσωπικά θα το ξαναδώ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ.
Ευχαριστώ πολύ το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο και τον πρόεδρο του για το υλικό που μου έστειλε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.