Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Οικονομική κρίση: Εμφανή τα πρώτα σημάδια στο νομό

Έχει επηρεάσει η λεγόμενη οικονομική κρίση κλάδους επαγγελμάτων στην Ελλάδα και, κατ’ επέκταση, στη Μεσσηνία;
Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν διάφοροι επαγγελματίες από το χώρο της οικοδομής, του τουρισμού, της εμπορίας ειδών ένδυσης και επίπλου, του βιβλίου, της εστίασης και των μετακινήσεων.
Τα σοβαρότερα προβλήματα, σύμφωνα με όσα μας είπαν όσοι μίλησαν στο «Θ», αφορούν στο χώρο της οικοδομής, όπου σημειώνεται πτώση 40%, και των μετακινήσεων.
Αντίθετα, η κρίση δείχνει να μην επηρεάζει τους υπόλοιπους κλάδους σε τόσο σημαντικό βαθμό.
Γενικότερα, όμως, παρατηρείται μια τάση περιστολής των δαπανών, η οποία δεν ήταν εμφανής πέρσι ή πρόπερσι, και που σαφώς υποδηλώνει την ύπαρξη είτε προβλήματος είτε φόβου για το μέλλον.
Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες μίλησαν για άσκηση .........

ψυχολογικής πίεσης στους καταναλωτές, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης.

Διαμαντής Τσουτσουράκης, εργολάβος οικοδομών

Μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα της τάξης του 80% έχει «δει» ο Διαμ. Τσουτσουράκης. Όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν δουλειές και οι μηχανικοί αναθεωρούν τις άδειες και τις παίρνουν πίσω από την Πολεοδομία.
Σύμφωνα με τον κ. Τσουτσουράκη, τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την Πολεοδομία είναι πλασματικά, καθώς δεν περιέχουν νέες άδειες, αλλά τις αναθεωρήσεις αδειών επισκευής των παλιών σπιτιών.
Και βέβαια, νοστάλγησε την προ της κρίσης περίοδο, τότε δηλαδή που ανθούσε όλος ο κύκλος της οικοδομής και ο ίδιος, αλλά και οι συνάδελφοί του, είχαν δύο ή και τρεις δουλειές.

Κώστας Ανδριανόπουλος, διευθυντής ξενοδοχείου

Ανεπηρέαστο έχει αφήσει η κρίση το ξενοδοχείο που διευθύνει ο Κ. Ανδριανόπουλος, κι αυτό γιατί ο συγκεκριμένος χώρος δουλεύει κυρίως με εταιρική πελατεία και έχει καθημερινά μεγάλη πληρότητα. Ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα ακολουθεί κι αυτό τη γενικότερη πορεία της πόλης, καθώς δεν υπάρχει η δυναμική που υπήρχε τις άλλες χρονιές.
Αυτό φαίνεται από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, που είναι προφανώς πεσμένα, καθώς η πόλη δεν έπιασε τις πληρότητες που έπρεπε την περίοδο της Αποκριάς και γενικότερα η συγκεκριμένη περίοδος δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν.
Επιπρόσθετα, εντόπισε πρόβλημα στο σχολικό τουρισμό, παρατηρώντας πως πέρσι, τέτοια εποχή, όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες είχαν πάει πολύ καλά, σε αντίθεση με φέτος. Απέδωσε την καθίζηση στο γεγονός ότι οι γονείς «γονάτισαν» οικονομικά και ενδεχομένως να θεωρούν πολυτέλεια τη συμμετοχή του παιδιού τους στη σχολική εκδρομή.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο, ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Πληρέστερη άποψη θα υπάρχει περί τα τέλη Απριλίου.
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η προοπτική της Καλαμάτας βρίσκεται στο συνεδριακό τουρισμό, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας δεν είναι τόσο ευαίσθητος οικονομικά.

Βίλλη Τσακαλάκου, έμπορος ειδών ένδυσης

Σταδιακή πτώση από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα διαπιστώνει η Βίλλη Τσακαλάκου, παρατηρώντας ωστόσο πως η κατάσταση δεν είναι τραγική. Κατά την άποψή της, ίσως να μην υπάρχει τόσο σοβαρό πρόβλημα, αλλά να διογκώνεται λόγω των τηλεοπτικών σταθμών της Αθήνας και να ασκείται έτσι ψυχολογική πίεση στους καταναλωτές.
Όπως μας εξήγησε, αντί να αγοράσει κάποιος πελάτης τρία κομμάτια, θα αγοράσει ένα ή δύο και αυτά μόνο με μετρητά, όποτε είναι διαθέσιμα. Το «πλαστικό χρήμα» έχει σταματήσει, καθώς οι χρήστες του δε γνωρίζουν αν θα έχουν μελλοντικά τη δυνατότητα αποπληρωμής.

Στέλιος Βαλτζής, εμπόριο επίπλων

Είναι πάρα πολύ νωρίς για να υπάρξει πλήρης εικόνα και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, επισήμανε από την πλευρά του ο Στέλιος Βαλτζής. Έκανε δε λόγο για την άσκηση ψυχολογικής πίεσης στους καταναλωτές, κυρίως από τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης.
Όσο για τη Μεσσηνία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, αν έχει επηρεάσει η κρίση την τοπική κοινωνία, θα προκύψει μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου. Παρατήρησε, πάντως, πως αν υπάρχει μείωση στην οικοδομική ή στην αγροτική δραστηριότητα, θα δημιουργηθούν επακόλουθα προβλήματα και στους άλλους κλάδους επαγγελματιών, ενώ μίλησε για το «σφιχτό» χρηματοδοτικό σύμπλεγμα που υπάρχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν όλα σε μια πιο πραγματική οικονομία.

Κώστας Λυμπερόπουλος, βιβλιοπώλης

Την άποψη πως δεν υπάρχει κρίση στο χώρο του διατύπωσε ο Κ. Λυμπερόπουλος. Ναι μεν οι καταναλωτές δεν αγοράζουν πλέον είδη πολυτελείας, όπως, για παράδειγμα, ακριβά στυλό, αντίθετα, αγοράζουν τα υπόλοιπα είδη. Παρατήρησε δε, πως ο Μάρτιος δεν είναι καλή εποχή για αποτιμήσεις, καθώς βρίσκεται στις αρχές του έτους και υπάρχουν ακόμη πολλοί μήνες μπροστά για την εξαγωγή του όποιου συμπεράσματος.
Διέγνωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει την κρίση, όπως άλλες χώρες, λόγω της παραοικονομίας αλλά και της έλλειψης βαριάς βιομηχανίας.
Κατά τον ίδιο, ό,τι αναφέρεται σε κρίση, έχει πρώτα πολιτικό και μετά ψυχολογικό περιεχόμενο από συγκεκριμένους ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς, ενώ παρατήρησε πως θα ήταν καλό να μη φοβίζουν τους καταναλωτές.

Άγγελος Χουλιάρας, εστιάτορας

Ελαφρώς μειωμένη χαρακτήρισε την κίνηση στον ευαίσθητο κλάδο της εστίασης ο Άγγελος Χουλιάρας. Ο κόσμος, σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, έχει περιορίσει τη χρήση «πακέτου» για το σπίτι, που στο παρελθόν αποτελούσε μεγάλη ευκολία για όποιον δεν είχε ετοιμάσει φαγητό. Φαίνεται πως οι νοικοκυρές ξανάρχισαν να μαγειρεύουν, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εξόδων.
Με τη σειρά του παρατήρησε και αυτός πως δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τη μείωση της κίνησης, καθώς η χρονιά βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Παν. Μελιγκόνης, οδηγός ταξί

Πολύ μεγάλη είναι η μείωση στον κλάδο του, όπως παρατήρησε ο Παν. Μελιγκόνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπήρξε και φορά που έκανε όλα κι όλα 10 δρομολόγια, τη στιγμή που στο παρελθόν, σε αντίστοιχο διάστημα, είχε κάνει 40. «Σταματήσαμε», σημείωσε, «να έχουμε τόσες κούρσες, με αποτέλεσμα και οι εισπράξεις μας να μειώνονται σημαντικά. Από την άλλη πλευρά, τα έξοδα τρέχουν καθημερινά. Έτσι, με τη μείωση της κίνησης και με τους πελάτες να μπαίνουν με δυσκολία στο ταξί, φτάνουμε σε σημείο να μην μπορούμε καλά καλά να βγάλουμε ούτε τα έξοδά μας».

Πηγή: Θάρρος

2 σχόλια:

  1. η εκκλησια θα μπορουσε να παραχωρησει κτηματα στο ελληνικο κρατος προς καλλιεργεια για τους
    αγροτες και τους μεταναστες ωστε
    αφενος μεν οι πρωτοι να βοηθηθουν οικονομικα αφετερου δε οι δευτεροι
    να ανευρουν εργασια
    δεν ειναι αναγκαιο οι αγροτες να πληρωνουν ενοικιο στην εκκλησια

    www.arelis.gr
    περιεχει ερωτονομικον που ξεσηκωσε θυελλα αντιδρασεων με το αντικαπιταλιστικο του πνευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε ανώνυμε, πρέπει το κράτος να απαλλοτριώσει τα κτήματα από την εκκλησία και όχι να περιμένει την καλή πίστη του κάθε παπά.
    Οι παπάδες είναι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι ιδιοκτήτες γής. Αλλά από τέτοιο κράτος που κάθεται σούζα στον κάθε Αρχιεπίσκοπο τι περιμένεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.