Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Ενεργοποιήσεις Ο χρόνος κυλάει αμείλικτα

«Περιμένουμε να δούμε πότε θα κατατεθεί η τροπολογία και τι τύχη θα ’χει», είπε χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας. Η τροπολογία είναι εκείνη με την οποία θα αναλάβει το κράτος να πληρώσει το κόστος των φετινών ενεργοποιήσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Την προηγούμενη εβδομάδα, σε συνομιλία μας, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ έθιξε ιδιαίτερα το θέμα των χρονικών περιθωρίων.
Χθες, σε σχετική νύξη μας, είπε τα εξής: «Εμείς θα θέλουμε το καλύτερο. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε κάποια δέσμευση όταν γίνεται στο “παρά πέντε” μια δουλειά. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα, αν αυτό γίνεται. Αν δε γίνεται, ό,τι περισσότερο μπορούμε κι ό,τι καλύτερο».

Καίριος παράγοντας είναι ο χρόνος και για τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας και ..........

μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Βασίλη Κοζομπόλη, ο οποίος επεσήμανε –με έμφαση στην ψηφιοποίηση- μιλώντας στο «Θ» πως «με τους ειδικούς που μιλάμε, δεν μπορεί να γίνει σε λίγους μήνες. Για να γίνει σωστά, θα απαιτηθούν 2 χρόνια».
Είπε ακόμη ότι «ο Οκτώβριος δε γίνεται δεκτός ως όρος στη σύμβαση», όρος δηλαδή χρονικής προθεσμίας εντός της οποίας η ψηφιοποίηση θα είναι έτοιμη και προσέθεσε πως «δεν υπάρχουνε οι χρόνοι, εάν πάμε για το 50% το παλεύεις».

Απαιτείται συμφωνία

Ο κ. Καραμίχας εκτιμά πως Δευτέρα με Τρίτη θα έχουν διευκρινισθεί τα πάντα για την τροπολογία. Σε ερώτησή μας αν, στη συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη το βράδυ της Τετάρτης, έλαβαν το μήνυμα από τον υπουργό να προχωρήσουν, απάντησε ως εξής: «Είναι θέμα συμφωνίας, δεν είναι μήνυμα. Εμείς δε λειτουργούμε για λογαριασμό μας, λειτουργούμε για λογαριασμό των Ενώσεων. Οι Ενώσεις έχουν ένα φοβερό κόστος, ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά και δεν μπορούμε εμείς να λειτουργήσουμε επιπόλαια. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα ψηφιστεί η τροπολογία, ότι θα μπορεί αυτή η τροπολογία να τεθεί σε λειτουργία και να εκταμιεύονται τα χρήματα για λογαριασμό των Ενώσεων, ούτως ώστε να είναι όλα όπως πρέπει».

Μείωση ποσού

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ επιβεβαίωσε πως υπάρχει από πλευράς κράτους ένας περιορισμός του ποσού με το οποίο θα καλυφθεί το κόστος ενεργοποιήσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από 25 σε 21 εκατ. ευρώ, συν 4 εκατ. περίπου για το ΦΠΑ. Η αρχική επιδίωξη ήταν 25 εκατ. συν το ΦΠΑ.
Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το κόστος θα είναι κλιμακούμενο και σε επίπεδα ανάλογα με το περσινό. Ο πρόεδρος εκτίμησε μάλιστα πως ίσως είναι μικρότερο, κάτι που δεν οδηγεί σε επιβάρυνση των ετεροεπαγγελματιών που ασχολούνται όμως και με την αγροτική παραγωγή.

Στην Τρίπολη για τις δυσκολίες

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνουν σωστά οι ενεργοποιήσεις και η ψηφιοποίηση, δηλαδή η αποτύπωση των αγροτεμαχίων σε ψηφιακούς χάρτες με συντεταγμένες, έγινε χθες συνάντηση στην Τρίπολη των διευθυντών Επιδοτήσεων και των τοπογράφων των ΕΑΣ Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, Αργολίδας και Νεμέας. Όπως ανέφερε στο «Θ» ο διευθυντής Επιδοτήσεων της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κώστας Πέτροβας, συμφώνησαν πως «είναι πολύ δύσκολο το έργο, και στην πράξη και λόγω χρονικού ορίζοντα».
Ο κ. Πέτροβας μας είπε πως η διαδικασία θα προχωρήσει σε δύο στάδια: το πρώτο θα είναι η συλλογή και καταχώριση των αιτήσεων, που προβλέπεται να είναι όλες εμπρόθεσμες. Το δεύτερο θα είναι η ψηφιοποίηση. Αν μερικές Ενώσεις δουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν την ψηφιοποίηση πριν το τέλος Μαΐου, θα το κάνουν. Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιθυμεί να έχει γίνει ψηφιοποίηση σε όλα τα αγροτεμάχια μέχρι τέλος Οκτωβρίου.
Πώς θα προχωρήσει γρήγορα όμως η διαδικασία, όταν στη Μεσσηνία η εταιρεία Αγρογή ΑΕ δεν έχει εγκαταστήσει ψηφιακούς χάρτες σε άλλα υποκαταστήματα της Ένωσης πλην αυτών Καλαμάτας και Μεσσήνης;
Ο διευθυντής Επιδοτήσεων της Ένωσης εκτιμά, πάντως, ότι με το που θα βγει ο τιμοκατάλογος για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η ΕΑΣ Μεσσηνίας είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη συλλογή αιτήσεων, ώστε στη συνέχεια να καλέσει τους παραγωγούς κατά περιοχές για την ψηφιοποίηση.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.