Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Χρηματοδότηση μελέτης για ποιοτικό καρπούζι

Το καρπούζι αποτελεί μια πολύ σημαντική, ποιοτική, πρωτοπόρα και αποδοτική καλλιέργεια για την Τριφυλία. Χθες η Ν.Ε. Παραγωγής και Ανάπτυξης, μετά από ενημέρωση από το γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, ενέκρινε τη σκοπιμότητα χρηματοδότησης μελέτης για ερευνητική προσπάθεια σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπουζιού που παράγεται από εμβολιασμένα φυτά.
Ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε πως η μελέτη θα γίνει από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Ολύμπιο, με τον οποίο, όπως επεσήμανε, «συνεργαζόμαστε 3 χρόνια αφιλοκερδώς, χωρίς να έχει πάρει ευρώ».

Παρατήρησε ότι με τη μελέτη αυτή «θέλουμε να απαντήσουμε στις αγορές μας πως δε διαφοροποιούνται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπουζιού από εμβολιασμένο φυτό».
Πληροφόρησε ότι έχουν προχωρήσει την προσπάθεια, πως όλα είναι σε εξέλιξη και ότι το κόστος της μελέτης είναι 8.360 ευρώ.
Ο Αντ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε ότι στην Τριφυλία καλλιεργούνται 8.000 στρέμματα καρπουζιού και πρόσθεσε:
«Εχουν μειωθεί τελευταία, αλλά έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις. Η παραγωγή είναι ........

45.000 τόννοι το χρόνο.
Εξάγονται 23.000 με 27.000 τόννους σ’ όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Είναι βιώσιμες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε ποιότητα και να αυξήσουμε αποδόσεις.
Επειδή είναι πρώιμη καλλιέργεια, πάμε καλά».

Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας πληροφόρησε ότι βγάζουν και άσπερμα και μίνι καρπούζια και με ατελή σπόρια (κάτι μεταξύ άσπερμων και ένσπερμων) και πως το ερώτημα για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπουζιών γίνονται από αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
«Δεν αλλάζει η ποιότητα στα αυτόριζα καρπούζια. Καλλιεργούμε 22 χρόνια στο ίδιο χωράφι, έχουμε ξεπεράσει την επιστήμη», τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Επίσης, ενημέρωσε ότι βγάζουν και πράσινες ντομάτες πολύ καλές, γλυκές.

Πηγή: Ελευθερία

2 σχόλια:

  1. Ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε πως η μελέτη θα γίνει από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Ολύμπιο, με τον οποίο, όπως επεσήμανε, «συνεργαζόμαστε 3 χρόνια Ο κ. Παρασκευόπουλος ενημέρωσε πως η μελέτη θα γίνει από τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Ολύμπιο, με τον οποίο, όπως επεσήμανε, «συνεργαζόμαστε 3 χρόνια αφιλοκερδώς, χωρίς να έχει πάρει ευρώ»....
    ...πως όλα είναι σε εξέλιξη και ότι το κόστος της μελέτης είναι 8.360 ευρώ.

    Αν κατάλαβα καλά η «αφιλοκερδώς» προσφορά κοστίζει 8.360 ευρώ.
    Καλά για κάφρους μας περνάνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από ποιόν ανατέθει αυτή η μελέτη και από ποιόν θα πληρωθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.