Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Χατζηγάκης: Αύξηση αποζημίωσης για ελαιοκομία

Την αύξηση του ποσού 50 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ελαιοκαλλιεργητών εξήγγειλε χθες από την Τρίπολη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης. Δεν προσδιόρισε επακριβώς το επιπλέον ποσό ο υπουργός, ανέφερε όμως και το επανέλαβε σε διευκρινιστική ερώτηση, ότι θα προστεθεί κονδύλι και η στρεμματική αποζημίωση θα ανακοινωθεί από τον ΕΛΓΑ. Ο κ. Χατζηγάκης επεσήμανε ότι «ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε δοθεί για αντίστοιχη περίπτωση αποζημίωση» και ανέφερε ότι η εξειδίκευση των ζημιών θα γίνει από επιστημονική επιτροπή που θα επισκεφθεί τις ελαιοπαραγωγούς περιοχές ανά την Ελλάδα.
Επίσης, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε ποσοστό 5% επί της αξίας του παραγομένου προϊόντος, ενώ θα χορηγηθεί επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40% για τους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.
Για την αμπελοκαλλιέργεια, προωθείται αναδιάρθρωση και μετατροπή των ...........

αμπελώνων. Οι ενισχύσεις ανά στρέμμα είναι:
• για απώλεια εισοδήματος εφάπαξ καταβολή 385 έως 440 ευρώ/στρέμμα σε περίπτωση εκρίζωσης,
• 255-380 για επανεμβολιασμό,
• 722-840 για εκρίζωση και επαναφύτευση,
• 497-615 για φύτευση,
• 277-345 για επανεμβολιασμό,
• 313-390 για βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.

«Μελετούμε το θέμα της απόσταξης κρίσης με σκοπό την ομαλή απορρόφηση των οινοστάφυλων», προσέθεσε ο κ. Χατζηγάκης.
Αναφορικά με τα εσπεριδοειδή και τις ζημιές που θα καλυφθούν μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ του α’ τριμήνου του 2008, ο υπουργός ανέφερε πως το πρόγραμμα βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς έγκριση, η οποία αναμένετε να δοθεί.
Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι με νόμο μειώθηκε η εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ από 3% σε 0,5%, ενώ τα θερμοκήπια περιελήφθησαν φέτος για πρώτη φορά στην επιστροφή ΕΦΚ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε πίστωση χρόνου για την κτηνοτροφία, διότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεν μπορεί να λυθεί με άμεσα μέτρα αλλά χρειάζεται ριζοσπαστικές λύσεις. Αφού αναφέρθηκε σε προωθούμενα μέτρα για τους κτηνοτρόφους, ο υπουργός τόνισε ότι στον ΟΠΕΚΕΠΕ υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών γι’ αυτούς τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο. Έκανε ακόμη λόγο για πιθανή παραχώρηση εποικιστικών εκτάσεων σε κτηνοτρόφους.

Σχετικά με την εγγύηση δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης των αγροτικών επιχειρήσεων. Το θέμα δεν είναι τελειωμένο διότι δεν εξαρτάται μόνο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Χατζηγάκης έκανε λόγο και για έργα διαχείρισης υδάτων, που είναι σε προτεραιότητα. Εξήγγειλε την ένταξη του έργου του Ανάβαλου στην Αργολίδα, για το οποίο επανέλαβε τη δέσμευσή του μετά από παρέμβαση του βουλευτή Γιάννη Μανώλη. Σημειώνεται ότι νερό από τον Ανάβαλο ζητεί και η Αρκαδία, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Για τη Μεσσηνία, ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα, λέγοντας πως υπολογίζεται ότι θα τελειώσει σε 36 μήνες. Ο προϋπολογισμός του είναι 42,3 εκ. ευρώ και η σύμβαση ανέρχεται σε 27,8 εκ. ευρώ.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.