Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Ο παραγωγός, ο υπολογιστής και οι... ψηφιακές ζωγραφιές

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Όταν η τεχνολογία συναντάει την καθυστέρηση το μείγμα γίνεται εκρηκτικό.
Κάπου εδώ θα μπορούσε να εντοπίσει κάποιος την ουσία των προβλημάτων που προκύπτουν φέτος στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων των αγροτών προκειμένου να πάρουν τις επιδοτήσεις.
Αρκεί να φέρουμε στο νου μας μια εικόνα που θα επαναληφθεί φέτος περισσότερες από... 60.000 φορές με διαφορετικούς πρωταγωνιστές:
Εναν υπολογιστή με δορυφορική αποτύπωση των ιδιοκτησιών, έναν ηλικιωμένο που προσπαθεί πάνω σε αυτόν να εντοπίσει τις... ελιές του και τον εξειδικευμένο υπάλληλο να προσπαθεί να πείσει πως... δεν φταίει αυτός για την ταλαιπωρία του.
Και αν τα πράγματα μείνουν μέχρις εδώ... κάτι και παρηγοριά. Αντε τώρα να αρχίσουν τα προβλήματα με την έκταση, το γείτονα, την ενότητα και πάει λέγοντας.

Δεν περιγράφουμε κάτι το φανταστικό και ασφαλώς δεν έχουμε καμία πρόθεση να... τρομοκρατήσουμε κανέναν.
Αποτυπώνουμε την πρώτη απόπειρα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων στο καινούργιο .....

σύστημα χθες το πρωί στα γραφεία της Ενωσης στην Καλαμάτα.
Πελάτης ο πρόεδρός της Βασίλης Κοζομπόλης και χειριστής του συστήματος η Ολγα Λουκάκου τεχνολόγος τοπογράφος.

ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Εχει γίνει η προεκτύπωση των δικαιωμάτων στο χαρτί και πάμε να εντοπίσουμε ένα-ένα αγροτεμάχιο.
Στην οθόνη εμφανίζεται ο κατάλογος των αγροτεμαχίων και με ένα κλικ (πάτημα στο ποντίκι του υπολογιστή) στο καθένα από αυτά, εμφανίζεται η δορυφορική εικόνα της περιοχής που βρίσκεται και έχει αποτυπωθεί το 2008.
Μπρος πίσω για την επιτυχία τής όσο καλύτερης ευκρίνειας στην εικόνα και νέο κλικ για να “γλιστρήσει” πάνω στην εικόνα, η αποτύπωση των ιδιοκτησιών από το ελαιοκομικό του 2006 (το οποίο παρεμπιπτόντως ακόμη δεν έχει διορθωθεί σε πολλές περιπτώσεις παρά τις αιτήσεις και... παραιτήσεις των παραγωγών).
Πέφτουμε πάνω στην ενότητα που ανήκει το αγροτεμάχιο. Δηλαδή στη γεωγραφική περιοχή που ορίζεται από φυσικά όρια όπως είναι δρόμοι, ποτάμια, ρέματα και άλλα τέτοια στοιχεία.
Αν το αγροτεμάχιο κόβεται σε δύο ενότητες (πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές), ο παραγωγός θα είναι τυχερός αν το ένα κομμάτι δεν είναι μικρότερο των 300 τετραγωνικών μέτρων. Γιατί τότε δεν είναι επιλέξιμο και δεν επιδοτείται γιατί ο δορυφόρος και το σύστημα το βλέπουν ως ξεχωριστό κομμάτι και όχι ως μέρος ενιαίας ιδιοκτησίας.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ

Από τον αριθμό που έχει το αγροτεμάχιο στο σύστημα δικαιωμάτων, εντοπίζουμε τη θέση του. Κάποιες φορές αυτό δεν είναι και τόσο απλό αν πρόκειται για μικρή ιδιοκτησία και φέρνεις μπροστά πίσω την εικόνα ώστε να τα καταφέρει ο ιδιοκτήτης να το αναγνωρίσει.
Ψάχνει να βρει πού είναι ο δρόμος και τι άλλο σημάδι μπορεί να υπάρχει στην περιοχή (ένα σπίτι για παράδειγμα) και τελικά... πού θα πάει, θα το πετύχουμε.
Κατ’ αρχάς πρέπει να συμφωνήσουμε με το σχήμα και από εκεί και ύστερα πάμε να εντοπίσουμε τα πραγματικά όρια.
Γιατί μπορεί το ελαιοκομικό να γλίστρησε πάνω στο δορυφορικό υπόβαθρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει από χέρι ότι... ακούμπησε σωστά.
Διαπιστώνει κάποιος ξαφνικά ότι τα αγροτεμάχια δεν φθάνουν μέχρι το δρόμο ή τα κόβει γειτονικός δρόμος ο οποίος στην πραγματικότητα είναι λίγο πιο πέρα.
Τέλος πάντων για τον εντοπισμό ενός αγροτεμαχίου μικρότερου των 1.000 τετραγωνικών μέτρων χρειάστηκε σχεδόν ένα τέταρτο και από κει και πέρα άρχισε το ζωγράφισμα.
Πάμε με τον κένσορα (το βελάκι δηλαδή που... κόβει βόλτες στην οθόνη) να ζωγραφίσουμε επί του χάρτη την πραγματική θέση του αγροτεμαχίου με βάση το ελαιοκομικό, τα στοιχεία του καταλόγου δικαιωμάτων και τα... σημάδια που μπορεί να εντοπίσει ο παραγωγός.

Γωνία από εδώ, στροφή από εκεί, προσοχή μην πέσουμε πάνω στο δρόμο και το περιπόθητο πολύγονο σχηματίζεται στην οθόνη. Μαζί του και η ψηφιοποιημένη πλέον έκταση σε τετραγωνικά. Ασυμφωνία με την αποτύπωση που υπάρχει στα δικαιώματα και... πάμε πάλι από την αρχή έτσι ώστε να πέσουμε όσο γίνεται κοντύτερα στους αριθμούς και να μην υπάρχει απόκλιση.
Γιατί όπως μας ενημερώνει ο υπεύθυνος για τις επιδοτήσεις Κώστας Πέτροβας, απόκλιση της τάξης του 20% σημαίνει μηδέν επιδότηση για ένα χρόνο και απόκλιση της τάξης του 50% μηδέν επιδότηση για 3 χρόνια.
Στο μεταξύ το εν λόγω αγροτεμάχιο έχει ανταλλαγεί με άλλον ιδιοκτήτη ως... τοπικός αναδασμός και πάμε για δεύτερη φορά στη διαδικασία για να βρούμε το αγροτεμάχιο που πρέπει να δηλωθεί.

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ

Στο μικρό τα πράγματα δυσκόλεψαν μέχρι να εντοπισθεί, αλλά σε ένα άλλο κάπου 27 στρέμματα κατά τα συμβόλαια, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα για να το πετύχουμε.
Εδώ όμως πέφτουμε σε άλλο... κάβο.
Η άκρη του κτήματος σε ένα σημείο είναι μη επιλέξιμη (δηλαδή δεν επιδοτείται) γιατί πέφτει πάνω στο... λαδί χρώμα με το οποίο επισημαίνονται αυτές οι εκτάσεις.
Στην πραγματικότητα είναι ένα κομμάτι βράχος με γροθάρια τα οποία όμως το σύστημα δεν τα αναγνωρίζει.
Μπορεί ο ιδιοκτήτης να το αμφισβητήσει αλλά δίπλα στο χαρτί των δικαιωμάτων θα σημειωθεί το κομμάτι που δεν έχει κριθεί επιλέξιμο, θα ακολουθήσει ενδεχομένως έλεγχος και εφόσον ο παραγωγός δικαιωθεί έχει καλώς.
Αν όχι θα εισπράξει ένα γερό πρόστιμο.
Μετά από... διαβούλευση το κομμάτι αυτό εξαιρείται και πάμε στο επόμενο πρόβλημα. Μέσα στο αγροτεμάχιο υπάρχει και ένα άλλο μικρό κομμάτι το οποίο φέρει χρώμα λαδί και δεν κρίνεται επιλέξιμο.
Σπάζει το κεφάλι του ο Βασ. Κοζομπόλης για το τι μπορεί να είναι αυτό, άκρη δεν βγάζει και έρχεται το πείραγμα από υπάλληλο που παρακολουθεί τη διαδικασία:
Μήπως είναι καμία... πισίνα; Αρχίζει το ζωγράφισμα πάλι, ο κένσορας κάνει βόλτες πάνω στα σημάδια και το τελικό σχήμα δίνει 23,5 στρέμματα. Αδύνατον λέει ο πρόεδρος, είχε γίνει επιτόπιος έλεγχος και έβγαλε 24,5 στρέμματα. Πάμε πάλι στην εικόνα, γίνεται μεγέθυνση και εντοπίζεται μια συστάδα ελιές δίπλα στο περίγραμμα, που κρίνει τι είναι δικές του.
Πάλι από την αρχή το... ζωγράφισμα, προσεκτικά η έκταση και το τελικό αποτέλεσμα... 24 στρέμματα.
Οπότε αφήνει το μισό καθώς του... περισσεύουν επιλέξιμα στρέμματα και πάμε στο επόμενο.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ

Οπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, αφήνουμε πλέον μόνους τους ενδιαφερόμενους γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε μέχρι το... μεσημέρι για να τελειώσει ο εντοπισμός καθώς τα αγροτεμάχια είναι κάμποσα. Η διαδικασία που περιγράψαμε έγινε σε χαλαρό κλίμα, χωρίς πίεση και φυσικά χωρίς εκνευρισμούς.
Ηταν πειραματική αλλά προειδοποιεί για τα τεράστια προβλήματα που θα παρουσιαστούν όταν θα κληθούν οι παραγωγοί να... παίξουν με τα μηχανήματα του διαβόλου και να δημιουργήσουν εκ των πραγμάτων μόνοι τους... κτηματολόγιο εκεί που δεν υπάρχει.
Δεν είναι μόνον η δυσκολία και η ταλαιπωρία.
Θα πρέπει να περιμένουμε πλήθος από επικαλύψεις στην προσπάθεια του καθενός να διασφαλίσει την επιλέξιμη (δηλαδή επιδοτούμενη) έκταση.
Το ένα χωράφι θα πέφτει πάνω στο άλλο και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κληθούν ώστε να προσκομίσουν τα απαραίτητα έγγραφα (τοπογραφικά, αεροφωτογραφίες, αποσπάσματα του μητρώου) και εφόσον ούτε με αυτά δεν βγει άκρη κάποιοι θα πρέπει να πάνε για... επιτόπιο έλεγχο και συμφωνία.

Το ακόμη χειρότερο είναι πως δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη όλα τα προβλήματα. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι μπαίνουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα για περίπου 10.000 ιδιοκτησίες στη Μάνη που είναι κάτω των 300 τετραγωνικών μέτρων.
Τα παραδείγματα επιβεβαιώνουν τα φαινόμενα σύγκρουσης της τεχνολογίας με τις καθυστερημένες δομές της αγροτικής οικονομίας: Υπάρχει ιδιοκτήτρια στην περιοχή με... 197 αγροτεμάχια όλα κάτω των 300 τετραγωνικών μέτρων.
Αλλος ιδιοκτήτης έχει 1.000 ελιές και το μεγαλύτερο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του έχει... 30.
Η ανασκαφή θα βγάλει αμέτρητες τέτοιες περιπτώσεις συγκεντρωμένες σε αυτή την περιοχή.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να διαπιστωθεί τι γίνεται με τις... πλαγιές όταν το κτηματογραφικό υπόβαθρο κυλήσει πάνω στο δορυφορικό χάρτη και το κάτα πόσον η φηφιοποίηση θα δίνει την πραγματική έκταση όταν η πλαγιά γίνει... επίπεδο.

ΜΠΛΕΞΙΜΑΤΑ

Σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ απλά για τους ιδιοκτήτες. Για παράδειγμα για κάποιον ο οποίος έχει τοπογραφικό με συντεταγμένες. Το σύστημα θεωρητικά έχει τη δυνατότητα αλλά η κατασκευάστρια εταιρεία δεν την δίνει με την αιτιολογία ότι είναι σε φάση... πειραματικής εφαρμογής.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων... ου μπλέξεις.
Εκείνοι που θα μπλέξουν σίγουρα όμως είναι οι υπάλληλοι που θα κληθούν να διεκπεραιώσουν αυτή τη διαδικασία. Γιατί πρέπει να πείσουν αρχικά ότι... δεν φταίνε αυτοί για την ταλαιπωρία.
Να έχουν την υπομονή να εξηγήσουν στον κατά τεκμήριο καχύποπτο ιδιοκτήτη ότι η ψηφιακή αποτύπωση είναι για τα δικαιώματα (δηλαδή τις επιδοτήσεις) και δεν κατοχυρώνει κανένα ιδιοκτησιακό δικαίωμα.
Και πως αν του βγει μικρότερη επιλέξιμη (δηλαδή επιδοτούμενη) έκταση, η πραγματική ιδιοκτησία του βρίσκεται στα συμβόλαια που έχει στα χέρια του.
Να κοπάσουν την οργή κάποιων οι οποίοι όταν πάνε... δεύτεροι στην ψηφιοποίηση θα διαπιστώσουν ότι ένα κομμάτι γης τους το έχει ζωγραφίσει στο χάρτη ο γείτονας που πήγε νωρίτερα.

ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ
Ολα όσα προαναφέρθηκαν, αποτελούν... προθέρμανση για αργότερα.
Οπως διαβεβαιώνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Ενωσης, μέχρι τις 15 Μαΐου θα προχωρήσει μόνον η συλλογή αιτήσεων ενεργοποίησης όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Υπάρχουν κάποιες σκέψεις παράλληλα και μόνον τα απογεύματα, άλλα συνεργεία να αρχίσουν την ψηφιοποίηση για να κερδηθεί χρόνος καθώς αυτή η διαδικασία με βάση τον κανονισμό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου έτσι ώστε να ανοίξει το πρωτόκολλο για την καταβολή των επιδοτήσεων.
Ομως η αισιόδοξη πρόβλεψη είναι πως θα αποτελεί... κατόρθωμα αν αυτή η διαδικασία που αφορά πάνω από 60.000 ιδιοκτήτες στη Μεσσηνία, ολοκληρωθεί κατά 50% μέχρι τότε.
Ετσι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων.
Η ημερομηνία έναρξης καθυστερεί, αφού το υπουργείο δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος θα πληρώσει το κόστος της ενεργοποίησης.
Η υπόσχεση για μη καταβολή χρηματικών ποσών από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (και με βασικό τεκμήριο την ασφάλιση στον ΟΓΑ) δεν έχει πάρει ακόμη σάρκα και οστά.
Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο καθώς εκ των πραγμάτων φέτος το κόστος ενεργοποίησης θα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς θα χρειαστούν πολλαπλάσια συνεργεία, περισσότεροι υπάλληλοι και πλέον εξειδικευμένοι (όσο γίνεται βέβαια να... προπονηθούν γι’ αυτή την ιστορία).
Οι παραγωγοί θα ταξιδέψουν στο θαυμαστό κόσμο της τεχνολογίας. Ενα ταξίδι μαγευτικό για τους ειδικούς και τους περίεργους, αλλά γεμάτο τρικυμίες και εκνευρισμό για τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου που καλούνται να διορθώσουν τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή ενός αξιόπιστου συστήματος αναγνώρισης των ιδιοκτησιών και να πληρώσουν τις αμαρτίες της εκτεταμένης απάτης με την καταβολή των επιδοτήσεων.
Αυτό άλλωστε είναι και η αιτία για την οποία ο κόσμος μπαίνει σε τέτοιο... λούκι προκειμένου να διασφαλίσει αυτά που δικαιούται με βάση τους νόμους και τους κανονισμούς.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.