Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Από τους συνεταιρισμούς η ενεργοποίηση δικαιωμάτων για το 2009

Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να ανατεθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στις Ενώσεις Συνεταιρισμών η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης για την τρέχουσα περίοδο, προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός έκανε έναν mini απολογισμό των πρώτων 70 ημερών του στο υπουργείο και ενημέρωσε για την πορεία των πληρωμών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων προς τους αγρότες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αρμόδια Επίτροπος κ. Μπόελ, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι κοινοτικοί υπάλληλοι, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του ΟΣΔΕ. Ταυτόχρονα απεστάλησαν προς την Ε.Ε. όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν σχετικά με τη νομιμότητα των αποζημιώσεων του «πακέτου» Χατζηγάκη.

Όσον αφορά στο έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για το 2009, για το οποίο ........

ως γνωστόν είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός που «αποσύρθηκε», ο υπουργός δήλωσε ότι η απόφασή του είναι να ανατεθεί στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις για μια ακόμα χρονιά λόγω χρονικής πίεσης και να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος για τη ενεργοποίηση θα βαρύνει το κράτος μόνον για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Πέραν της ενημέρωσης για την πορεία των πληρωμών, ο υπουργός προανήγγειλε επίσης την λήψη πλέγματος μέτρων για τον τομέα της κτηνοτροφίας, για την οποία την ευθύνη έχει ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος. Αναφερόμενος τέλος στην πρόταση Σουφλιά για ένταξη της αρμοδιότητας των δασών σε ένα ενιαίο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζηγάκης εμφανίστηκε να την αποδέχεται χαρακτηρίζοντάς την λογική και σωστή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Χατζηγάκη έχει ως εξής:

· Ικανοποίηση της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του ΟΣΔΕ

· Εστάλησαν στην Ε.Ε. όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη νομιμότητα των αποζημιώσεων των αγροτών

· Συνεχίζεται με γρήγορους ρυθμούς η καταβολή των αποζημιώσεων από το πακέτο των 500 εκ. ευρώ (ΕΛΓΑ)

· Πάνω από 600 εκ. ευρώ από επιδοτήσεις για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα (πλέον του 1,8 δις που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2008)

· Ξεκίνησε η καταβολή των 365 εκ. ευρώ ενιαίας ενίσχυσης και ειδικού χαρακτήρα (κοινοτικές επιδοτήσεις)

· Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου η καταβολή 30 εκ. ευρώ στους δικαιούχους της Εξισωτικής Αποζημίωσης

· Μέχρι τις 15 Ιουνίου 100 εκ. για πρόσθετες ενισχύσεις και πληρωμές

· Επίσης μέχρι τις 15 Ιουνίου η καταβολή 100 περίπου εκ. ευρώ για υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης (από επανεξετάσεις)

· 15 εκ. ευρώ για την βιολογική γεωργία, την βιολογική κτηνοτροφία και τα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.


Α) Ικανοποίηση της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του ΟΣΔΕ

Επιστολή της κ. Boel στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

Διαψεύσθηκαν όλες οι ανεύθυνες προβλέψεις παραγόντων της αντιπολίτευσης, σχετικά με το σύστημα διαχείρισης κοινοτικών προγραμμάτων και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος επιβολής καταλογισμών σε βάρος της Ελλάδας και αναστολής των πληρωμών των κοινοτικών επιδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα γεωργίας κ. Mariann Fischer Boel εκφράζει την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση και εγκατάσταση του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Ελέγχων στην Ελλάδα, καθώς και για το γενικό πνεύμα ομαλής συνεργασίας ανάμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τις απόψεις αυτές είχε την ευκαιρία η κ. Boel να εκφράσει και στη συνάντησή της με τον κ. Χατζηγάκη κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου των Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. για την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Ποιότητας των Αγροτικών Προϊόντων» που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην επιστολή της η κ. Boel εκφράζει την ικανοποίησή της σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος ΟΣΔΕ, μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν πρόσφατα στην Ελλάδα οι αρμόδιες Κοινοτικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με την κοινοτική αναγνώριση αυτή, επιβεβαιώνεται η αξιοπιστία και η διεθνής φερεγγυότητα των ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσωπικά του Υπουργού κ. Χατζηγάκη, οι οποίες χαρακτηρίζονται πάντα από αίσθημα ευθύνης και ορθής διεκδίκησης των αιτημάτων των Ελλήνων αγροτών.

Στην επιστολή της, η Κοινοτική Επίτροπος επισημαίνει την ανάγκη ενίσχυσης με περισσότερο προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ και καταλήγει ως εξής:

«Αγαπητέ Υπουργέ, κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις συνεχείς προσπάθειές σας να διασφαλίσετε την αποτελεσματική εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην Ελλάδα».

Ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τις υπηρεσίες και την διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έργο που έχει πραγματοποιηθεί.


Β) Ήδη εστάλησαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. όλα τα στοιχεία που είχαν ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα οποία αποδεικνύουν τη νομιμότητα των αποζημιώσεων που δίνονται σε διάφορες κατηγορίες αγροτών, λόγω των ζημιών που υπέστησαν κατά το έτος 2008.


Γ) Προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η καταβολή των αποζημιώσεων από το πακέτο των 500 εκ. ευρώ στους παραγωγούς δικαιούχους.

Ήδη έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για: σπαράγγια, καπνό, βαμβάκι, σκληρό σιτάρι, αραβόσιτο και λοιπά σιτηρά.


Δ) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε διάστημα δύο μόλις μηνών, με συντονισμένες ενέργειες και ρυθμούς ταχύτερους από οποιαδήποτε άλλη φορά εξασφάλισε την ενίσχυση του αγροτικού τομέα με νόμιμες επιδοτήσεις που ξεπερνούν 600 εκ. ευρώ . Συγκεκριμένα:


Ι) Έχει ξεκινήσει η καταβολή των 365 εκ. ευρώ ενιαίας ενίσχυσης και ειδικού χαρακτήρα σε 200.000 και πλέον δικαιούχους και ολοκληρώνεται στις 9 Απριλίου. Συγκεκριμένα:

1. Στις 17 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 90 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, για αριθμό 30.000 δικαιούχων αγροτών, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν κατά τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο 2008, λόγω λαθών και ελλείψεων στις αιτήσεις τους.

2. Μέχρι τις 10 Απριλίου 2009 (πριν το Πάσχα) θα πραγματοποιηθούν πληρωμές, στους δικαιούχους αγρότες, για τα ειδικά καθεστώτα.

Συγκεκριμένα, μέσα στο διάστημα:

· 18 - 20 Μαρτίου 2009 πληρώνονται οι ειδικές ενισχύσεις για το βαμβάκι (συνδεδεμένο 35%), τους πρωτεϊνούχους σπόρους και την πρόσθετη ενίσχυση αραβοσίτου. Σε 63.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 192.289.525

· 26 - 27 Μαρτίου 2009, θα πληρωθούν οι πρόσθετες ενισχύσεις ποιοτικού παρακρατήματος (άρθρου 69) για το σκληρό σιτάρι, το μαλακό σιτάρι και η ειδική ενίσχυση σκληρού σιταριού. Σε 85.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 44.958.850

· 1 - 3 Απριλίου 2009, θα πληρωθούν η ειδική ενίσχυση ρυζιού και η στρεμματική ενίσχυση για καρπούς με κέλυφος. Σε 21.000 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 15.551.155

· 7 - 9 Απριλίου 2009, θα πληρωθούν οι ενισχύσεις στο ειδικό καθεστώς για τη βιομηχανική τομάτα. Σε 2500 δικαιούχους με σύνολο κοινοτικού πλαφόν 10.184.000.


ΙΙ) Στο διάστημα 8-10 Απριλίου θα πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης που δεν είχαν πληρωθεί το Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία βάσης και κατά προτεραιότητα τα εξής:

Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα και Στερεά Ελλάδα.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ περίπου. Υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των δικαιούχων όλης της χώρας έχει ήδη πληρωθεί το Νοέμβριο του 2008 (συνολικό ποσό 139 εκ. ευρώ).


ΙΙΙ) Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί οι πρόσθετες ενισχύσεις και πληρωμές, ύψους 100,5 εκ. ευρώ, για: καπνό, ελαιοκαλλιέργεια, πρόβειο και αίγειο γάλα, σφάγια ταύρων και μοσχίδων αναπαραγωγής, σπόρους, βαμβάκι, ζάχαρη, οπωροκηπευτικά (πλήν ντομάτας), ζαχαρότευτλα και ενισχύσεις σε νησιά Αιγαίου (δαμάσκηνα, μαστίχα κλπ).


IV) Επίσης, μέχρι τις 15 Ιουνίου αναμένεται να καταβληθούν ακόμη 100 περίπου εκ. ευρώ, ως υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης (από επανεξετάσεις).


V) Μόλις χθες, 19 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 15 εκατ. ευρώ του Ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, για την ενίσχυση των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, ύψους 15 εκ. ευρώ. Οι ενισχύσεις αυτές συμβάλλουν στην προώθηση του μοντέλου γεωργίας που προωθεί συστηματικά η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα μοντέλο που αποβλέπει στην ποιότητα των προϊόντων, στην ασφάλεια των καταναλωτών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται έμφαση στις βιοκαλλιέργειες, εκμεταλλευόμενοι τις νέες σχετικές πολιτικές της Ε.Ε., και σε όλα τα εθνικά μας προϊόντα που έχουν μεγάλες δυνατότητες εξαγωγών.

Αναλυτικότερα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ προέβη στην πληρωμή των φακέλων που αφορούν στη βιολογική γεωργία, βιολογική κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης, σπάνιες φυλές ζώων που έχουν υποβληθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και έχουν ελεγχθεί με το αντίστοιχο ΟΣΔΕ.

Οι πληρωμές, τέλος, θα συνεχιστούν ανάλογα με την υποβολή των φακέλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.