Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

O πόλεμος της …γάζας

Αναβρασμός επικρατεί στον χώρο της Υγείας με τους ιατρούς να προχωρούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, συμμετέχοντας στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας. Στη Μεσσηνία στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι Ειδικευμένοι Ιατροί ΕΣΥ, καθώς και οι Ιατροί ΕΣΥ Κέντρων Υγείας του Νομού. Κατά συνέπεια με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας λόγω της απεργίας των ιατρών.

Οι γιατροί αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει μικρότερες αυξήσεις στους βασικούς μισθούς από αυτές που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της ομοσπονδίας τους και της ηγεσίας του υπουργείου.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο βελτίωσης των οικονομικών των νοσοκομειακών γιατρών, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Αβραμόπουλος κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους απεργούς να συναισθανθούν την .......

κρισιμότητα των περιστάσεων. Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος δέχθηκε τα πυρά των γιατρών που τον καλούν να τηρήσει την υπογραφή του και να βάλει στο νόμο τα όσα είχαν συμφωνήσει για τα οικονομικά τους με τη συλλογική τους σύμβαση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Στάθης Τσούκαλος μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείο Υγείας, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί και να τηρήσει τη συμφωνία και την υπογραφή της.

Καταγγέλλουν το Υπουργείο Υγείας για υπαναχώρηση- Προσωπικό ασφαλείας για δύο ημέρες στα Κέντρα Υγείας του Νομού

Σε καταγγελία για υπαναχώρηση του Υπουργείου Υγείας προχώρησε χθες ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ Κέντρων Υγείας νομού Μεσσηνίας, διότι, σύμφωνα με τους γιατρούς, δεν τηρήθηκε η κλαδική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν εντελώς «αλλοιωμένο». Παράλληλα τα μέλη του Συλλόγου Ιατρων ΕΣΥ καλούν σε μαζική συμμετοχή στη διήμερη απεργία όλους τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας του Νομού μας, ενημερώνοντας ταυτόχρονα πως τις δύο ημέρες της απεργίας τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή τους που υπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Κέντρων Υγείας Νομού Μεσσηνίας, Σακκά Ειρήνη, και η γραμματέας, Κόλλια Μαργαρίτα, αναφέρονται τα ακόλουθα: «καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας μετά την υπαναχώρηση του στο θέμα της κλαδικής σύμβασης εργασίας των Ιατρών του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα , ο υπουργός Υγείας και οι συναρμόδιοι υπουργοί αρνήθηκαν να τηρήσουν την από 2/12/2008 υπογραφή τους στην κλαδική σύμβαση με την ΟΕΝΓΕ, και κατέθεσαν προς κύρωση στη Βουλή νομοσχέδιο εντελώς αλλοιωμένο. Καλούμε όλους τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας του Ν.Μεσσηνίας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία που εξήγγειλε η ΟΕΝΓΕ στις 12 και 13 Φεβρουαρίου. Ενημερώνουμε του πολίτες του Ν.Μεσσηνίας ότι οι Ιατροί του ΕΣΥ σύμφωνα με το ενθικό δίκαιο, δεν μπορούν να παραβιάσουν το ανώτατο όριο εργασίας- 2 και 4 εφημερίων ανά μήνα για ειδικούς και ειδικευόμενους αντίστοιχα- γεγονός το οποίο έχουν ήδη πραγματοποιήσει οι περισσότεροι. Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2009, ημέρες απεργίας τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας».

Ζητούν αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ, έως ότου στελεχωθεί

Για αναξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας και απροειδοποίητη μονομερή αλλαγή των όρων της κλαδικής σύμβασης κατηγορούν τον υπουργό Υγείας τα μέλη του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ του Νομού μας. Οι ειδικευμένοι ιατροί με απόφασή τους δηλώνουν και αυτοί τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική διήμερη απεργία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ, ενώ με άλλη απόφασή τους και επιδιώκοντας άμεσα τη στελέχωση με τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένων ιατρών ζητούν την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, έως ότου επιτευχθεί η επάνδρωσή της με εξειδικευμένο προσωπικό. Αναλύτικά, στην απόφαση της Γενική Συνέλευσης του Σωματείου τους αναφέρουν τα ακόλουθα: « Στη Γ.Σ. που διεξήχθη στις 10/2/2009 με θέμα την πορεία ψήφισης κλαδικής Σύμβασης ΟΕΝΓΕ- Υπουργείου Υγείας κατά πλειοψηφία αποφασίσαμε: - διαμαρτυρόμαστε για την αναξιοπιστία του Υπουργείου Υγείας και κατά επέκτασιν της Κυβέρνησης με την απροειδοποίηστη μονομερή αλλαγή των όρων της υπογραφείσας στις 1/12/2008 κλαδικής σύμβασης ανάμεσα στην Ομοσπονδία Νοσοκομειακών ιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και του υπουργού Υγείας.-απαιτούμε την ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας όπως υπεγράφη στις 1/12/2008.- Συμμετέχουμε στη διήμερη απεργία 12 και 13 Φεβρουαρίου 2009 που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ.- Δήλώνουμε από τις 11/2/2009 τη μη συναίνεσή μας στην υπέρβαση του ανωτέρου ορίου χρόνου εργασίας (48ωρο) όπως η εθνική και κοινοτική νομοθεσία προβλέπει». Σε άλλη προγενέστερη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τα μέλη του Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας αναφέρουν: «Η Γ.Σ. του Σωματείου που διεξήχθη στις 5/2/2009 αποφάσισε τα ακόλουθα: κατά πλειοψηφία: ό,τι αφορά την πορεία ψήφισης κλαδικής συμφωνίας από τη Βουλή, θα περιμένουμε την απόφαση της ΟΕΝΓΕ και θα αποφασίσουμε στη συνέχεια. 2. ομόφωνα: μετά την κοινοποίηση προς το Σωματείο αναφοράς της επικουρικής εντατικολόγου του νοσοκομείου μας που αφορά την εν γένει λειτουργία της ΜΕΘ στηρίζουμε την αναφορά αυτή και αποφασίσαμε: α) είμαστε σαφώς υπερ της λειτουργίας της ΜΕΘ, β) ζητάμε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της έως ότου στελεχωθεί με τον απαραίτητο αριθμό εξειδικευμένων ιατρών».

Αναστέλουν επ' αόριστον τον εφοδιασμό των δημοσίων Νοσοκομείων

Για απουσία σχεδίου αντιμετώπισης των χρεών των νοσοκομείων «εγκαλούν» το υπουργείο Υγείας οι προμηθευτές του ΕΣΥ, που δηλώνουν αποφασισμένοι να αφήσουν τα νοσοκομεία χωρίς υλικά, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση διευθέτησης του ζητήματος. Την ίδια στιγμή, σε κινητοποιήσεις επιμένουν οι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων που δηλώνουν εξαπατημένοι από τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλου στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο ΕΣΥ οδήγησε τον κ. Αβραμόπουλο, να προβεί χθες από τη Βουλή σε νέα σειρά «ελιγμών» για τη διέξοδο από την κρίση και να ζητήσει συναίνεση μέσω διαλόγου. Πάντως, χωρίς αναλώσιμα υλικά κινδυνεύουν να μείνουν για άλλη μία φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα νοσοκομεία της χώρας. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) έχει αποφασίσει αναστολή των παραδόσεων υλικών στο ΕΣΥ, έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών έχει
διακόψει επ' αόριστον την «τροφοδοσία» των νοσοκομείων. Όπως υποστηρίζουν οι προμηθευτές οι οφειλές του υπουργείου Υγείας προς αυτούς ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.