Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους. H κρίση «χτύπησε» τους ελαιοτριβείς

Μέτρα στήριξης των ελαιοτριβείων για την αντιμετώπιση της κρίσης ζητούν οι ελαιοτριβείς, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες σε γενική τους συνέλευση στην Καλαμάτα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Αντώνης Κορακάκης, «θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να σώσουμε το ελαιοτριβείο που έχει ανάγκη τώρα για να μη χρεοκοπήσει, με μια ρύθμιση των υποχρεώσεων που έχει προς τρίτους και με κεφάλαια κίνησης».
Ο κ. Κορακάκης περιέγραψε μια ζοφερή πραγματικότητα, ως εξής:
«Ιστορικά τα τελευταία 20 χρόνια παρατηρούμε μια διολίσθηση της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο που σε αποπληθωρισμένες τιμές είναι της τάξης του 77%, αυτό πρακτικά σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει ανάλογη πτώση του εισοδήματος και στα ελαιοτριβεία, αφού η αμοιβή τους είναι σε ελαιόλαδο».

Η χαμηλή παραγωγή για δεύτερη συνεχόμενη ελαιοκομική περίοδο και η .......

οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει εφιαλτικό τοπίο στον κλάδο

Αδυνατούν να εξοφλήσουν τα οφειλόμενα ποσά

Ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ελαιοτριβείων που έχουν εκσυγχρονισθεί για να εναρμονιστούν σε αυτά που προβλέπονται από την νέα ΚΑΠ αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει στους προμηθευτές του μηχανολογικού εξοπλισμού κυρίως, αλλά και σε κεφάλαια κίνησης για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης.
Υπάρχουν όμως αρκετά προβλήματα και σε ελαιοτριβεία που δεν έχουν εκσυγχρονισθεί αλλά η χαμηλή παραγωγή τους έχει οδηγήσει σε αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα».
Ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων πρότεινε τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος όπως προαναφέρθηκε, με τη «δημιουργία ενός προγράμματος που σκοπό θα έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν τα ελαιοτριβεία όλης της χώρας».

Οι Ισπανοί (μας) παίζουν

Ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα, ο κ. Κορακάκης επεσήμανε πως «θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι έχουν αλλάξει πολλά στην παραγωγή αλλά και στην κατανάλωση του προϊόντος.
Οι Ισπανοί είναι οι ισχυροί παίχτες της αγοράς με αποτέλεσμα να έχουν φέρει τις τιμές σε πολύ χαμηλά επίπεδα διότι αυτό τους εξυπηρετεί στη στρατηγική που έχουν για έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς.

Άξονας κίνησης είναι τα 2 ευρώ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμόσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των ελαιοτριβείων με τιμές που θα έχουν βάση τα 2 ευρώ.
Άρα μιλάμε αυτόματα για μεγάλο περιορισμό των εξόδων και αύξηση του μέτρου παραγωγής του κάθε ελαιοτριβείου, αυτό γίνεται όμως μόνο από τη μείωση του αριθμού των ελαιοτριβείων, άρα είναι μονόδρομος οι συγχωνεύσεις των ελαιοτριβείων».
Η εσωστρέφεια που επικρατεί στο νομό μας δύσκολα θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, οπότε «άλλος τρόπος είναι να παλέψουμε όλοι μαζί για την προβολή και την προώθηση του προϊόντος με ένα όπλο που θα έχουμε από την 1η Ιουλίου 2009, που είναι η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας παραγωγής του ελαιολάδου, για την κατηγορία του εξαιρετικού παρθένου και του παρθένου», επεσήμανε ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων. Κατόπιν αποφάσεως της συνελεύσεως και αφού έγινε εκτενής συζήτηση, αποφασίστηκε να συνταχθεί ψήφισμα και να σταλεί στα συναρμόδια υπουργεία.

Είτε διφασικά, είτε φερτάρδευση

Στο πλαίσιο της συνελεύσεως και σχετικά με όσα θα ισχύσουν την περίοδο 2009/10, αναφέρθηκε πως τα ελαιοτριβεία για τα οποία έχει γίνει άρση του αποδέκτη όσον αφορά στα λιόζουμα, θα πρέπει να δουλέψουν είτε ως διφασικά είτε να μείνουν τριφασικά και να προωθούν τον κατσίγαρο για φερτάρδευση ή σε εξατμισοδεξαμενές. Επίσης, στο πλαίσιο ενημέρωσης, οι ελαιοτριβείς είχαν καλέσει το γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Φουντωτό, που ανέφερε τι θα ισχύσει για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που θα πρέπει να εφαρμόσει κάθε ελαιοτριβείο όπως προβλέπεται από τον ΕΦΕΤ.
Περί ΤΕΜΠΜΕ
Στη συνέλευση των ελαιοτριβέων μίλησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, που –όπως ανέφερε στο «Θ»- επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα όπως τα ελαιοτριβεία να υπαχθούν στις χρηματοδοτήσεις του ΤΕΜΠΜΕ, κάτι που το Επιμελητήριο έχει ζητήσει να ισχύσει. Η υπαγωγή τους είναι δυνατή εφόσον έχουν και εμπορική δραστηριότητα ή τυποποιητήριο και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου γίνεται από αυτό το σκέλος.
Στη διεθνή αγορά, οι Ισπανοί καθορίζουν τις τιμές και σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου οι ελαιοτριβείς δε θα πρέπει να περιμένουν πολύ σύντομα να βελτιωθεί η τιμή. Τους επεσήμανε δε, ότι η ενημέρωση είναι απαραίτητη μέσα από τον τοπικό Τύπο ή περιοδικά όπως το «Ελιά και ελαιόλαδο».

Στη Βόρεια Ελλάδα «Δρόμοι της Ελιάς»

Οι προωθητικές δραστηριότητες για το 2009 περιλαμβάνουν τον 3ο Διαγωνισμό Τυποποιημένου Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου, ενώ οι «Δρόμοι της Ελιάς» φέτος θα γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα. Οι «Δρόμοι της Ελιάς» θα περιπλανηθούν απ’ την Ηγουμενίτσα έως την Ορεστιάδα, σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια. Η προβολή αυτή του ελαιολάδου θα γίνει τον Ιούνιο, μετά τις ευρωεκλογές. Προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Βέροια, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη κι Ορεστιάδα.
Τον Οκτώβριο του 2009, στη Μόσχα θα γίνει μεγάλη γιορτή σε συνεργασία με φορείς της Μόσχας και της Ρωσίας, που επρόκειτο να γίνει πέρυσι τον Οκτώβριο.
Τέλος, στην Αθήνα το Δεκέμβριο φέτος θα γίνει στο Γκάζι μεγάλη γιορτή των «Δρόμων της Ελιάς», πάντα με σκοπό την προβολή του ελαιολάδου.
Επίσης, μέσα από την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, στην οποία προσβλέπει το Επιμελητήριο με το Γραφείο Συνεδρίων που προτείνει, μπορεί να προβληθεί και το ελαιόλαδο στους επισκέπτες.
Ο κ. Καραμπάτος ανέφερε ακόμη πως το Επιμελητήριο, από την επόμενη εβδομάδα, θα συμβουλεύει τους επιχειρηματίες και σε χρηματοοικονομικά θέματα που σχετίζονται με δανεισμό.

1 σχόλιο:

  1. οταν ηταν και αυτοι να βγουν να μιλησουν εκαναν την μουγκα λες και δεν ηξεραν τα προβληματα του κλαδου.
    τωρα θα κλαψουν οπως ολοι και οποιος αντεξει.αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι οτι δεν εχουν καταλαβει τη επερχετε γιατι αυτα που προτηνουν ειναι ψιλοι στα αχυρα.η μαγκια ειναι να οργανωθουν με συχωνευσεις σε ομαδες
    για να μπορεσουν να ανταπεξελθουν στον κικεωνα που ερχεται.
    αλιως ........
    και οσοι τα πληρωσαν ισως αντεξουν οσοι τα χρωστανε τελειωσανε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.