Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Η Μεσσηνία ξύπνησε από το λήθαργο.‏

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Πελοποννήσου και προπάντων της Μεσσηνίας αναζητούν μέσα από συζητήσεις, forums και Γενικές Συνελεύσεις καινούργιες μορφές παρέμβασης. Κατά την γνώμη μου το μέλλον βρίσκεται στην μετεξέλιξη των Συνεταιρισμών σε καθετοποιημένες επιχειρήσεις και στην είσοδο τους στην επεξεργασία και στην εμπορία των προϊόντων.
Ο μέχρι τώρα ρόλος τους πρέπει να ανήκει στο παρελθόν, είναι απαραίτητη η πρόσβαση τους στην χονδρική και λιανική πώληση για να μπορέσουν οι αγρότες να καρπωθούν την εμπορική προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους.

Ακόμη και ο Υπουργός ομολογεί ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση στην εξέλιξη της εμπορίας των προϊόντων και στην λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Αναφέρει μάλιστα επί λέξει τα εξής αποκαλυπτικά τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα .......

την ανυπαρξία ενδιαφέροντος των πολιτικών ηγετών μας.«Είναι σίγουρο ότι τα προβλήματα υπάρχουν. Προβλήματα σύνθετα και υπαρξιακά.
Είκοσι χρόνια, π.χ., δεν υπάρχει ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση. Κανένας έλεγχος στην παραγωγή και εμπορία, κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα ανάπτυξης. Ολα ξεκινούν από την αρχή. Πρέπει να αποφασίσουμε τι γεωργία θέλουμε (και νομίζω πως δεν έχουμε πολλές επιλογές καθώς η ποιότητα και η ασφάλεια είναι μονόδρομος), πώς θέλουμε τους αγρότες, να ξαναστήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα ως μια δύναμη παρέμβασης στην αγορά.
Σ' αυτό το τρίπτυχο θα δουλέψουμε τώρα, με έναν ευρύ δημοκρατικό διάλογο».
Αυτός ο προβληματισμός που αναπτύσσεται είναι αποτέλεσμα των τελευταίων αγροτικών κινητοποήσεων.
Ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν υπάρχει «από μηχανής θεός» που θα λύσει τα συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα και αποφάσισε να πάρει τις τύχες στα χέρια του.
Μου κάνει θετική εντύπωση που μερικά blogs όπως του μέλους του Φιλιατρά forum (ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ) και της Βάλτας δημοσιεύουν διαρκώς πολύ σοβαρές ειδήσεις για τα αγροτικά θέματα και μεταφέρουν ένα κλίμα αγωνιστικότητας και έγερσης στούς αναγνώστες τους. Είναι σε όλους γνωστό ότι πρωτοπόρο blog στην ανάδειξη των προβλημάτων της αγροτιάς είναι το Φιλιατρά forum το οποίο μέσα από δημοσιεύσεις και αρθογραφία των μελών του παρότρυνε τους παραγωγούς σε καινούργιες μορφές παρέμβασεων συνδικαλιστικών και όχι μόνο.
Φίλε Βασίλη Κίτσο δεν πήγαν χαμένες τόσες ατέλειωτες ώρες στο πληκτρολόγιο.
Ολη η Μεσσηνία δείχνει να έχει ξυπνήσει από ένα λήθαργο στον οποίο είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια.
Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και πρωτόγνωρος αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Ενας Φιλιατρινός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.