Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

Πρεμιέρα ΔΗΠΕΘΕΚ "Ο δρόμος περνά από μέσα"

Λίγες μέρες αφότου έπεσε η αυλαία για το «Σώσε» του Μάικλ Φρέιν, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη δεύτερη χειμερινή παραγωγή του. Πρόκειται για το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο δρόμος περνά από μέσα», που κάνει πρεμιέρα αύριο στις 9.00 το βράδυ στην Κεντρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Ο δρόμος περνά… μέσα από το νεοκλασσικό σπίτι του Φάνη Ποριώτη. Ένα αρχοντικό σύμβολο και πεδίο σύγκρουσης για δυο γενιές, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες φιλοσοφίες και στάσεις ζωής. Από τη μια ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του σπιτιού και η πιστή του Γλυκερία, απομεινάρια μιας εποχής που σιγά σιγά χάνεται.
Από την άλλη, ο ανιψιός του, Ανδρέας, μαζί με τον έμπορο Χάρη Αντωνάκο και τη γυναίκα του, Λίτσα.
Οι τελευταίοι, σαν εισβολείς, φέρνουν στο σπίτι τον ..........

άνεμο του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού, καταπατώντας βάναυσα κάθε αξία και ηθική.

Για το πιο μεστό, ουσιαστικό και οδυνηρό έργο του Καμπανέλλη μίλησε ο γνωστός Καλαματιανός σκηνοθέτης Γιάννης Διαμαντόπουλος σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. «Ένα έργο, που συμπυκνώνει την αγωνία, τον πόνο, τη λαχτάρα που έχουμε οι άνθρωποι να βρούμε μια ισορροπία στη ζωή, ένα δρόμο να περπατήσουμε. Λειτουργεί σαν κώδωνας κινδύνου, γιατί ο Καμπανέλλης έχει καταφέρει να σκαλίσει βαθιά την ψυχή, τη σκέψη, το μυαλό μας. Δείχνει ότι, δυστυχώς, δε μάθαμε να υπολογίζουμε τίποτα προκειμένου να ωφεληθούμε. Είναι ένα έργο που λέει ότι πρέπει να σκεφτούμε, να μας απασχολήσει η συμπεριφορά μας».

Για την πρώτη θεατρική παραγωγή της δημοτικής επιχείρησης «Φάρις» (όπου ανήκει πια το ΔΗΠΕΘΕΚ) έκανε λόγο ο πρόεδρός της Θανάσης Ηλιόπουλος, ενώ ο διευθυντής της, Πανάγος Φουρναράκης, αναφέρθηκε στο οικονομικό: «Είμαι ευχαριστημένος, γιατί η πρεμιέρα συμπίπτει με την εξόφληση των υπαλλήλων της “Φάρις”. Μια πληγή που αιμορραγούσε, έκλεισε» σχολίασε.
Τους συντελεστές της παραγωγής παρουσίασε ο διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Αλέκος Κολλιόπουλος, ο οποίος και συμμετέχει στην παράσταση, ενώ ευχαρίστησε το θίασο, που απαρτίζεται από Καλαματιανούς καλλιτέχνες, και ιδίως το σκηνοθέτη Γ. Διαμαντόπουλο, για την ευσυνειδησία με την οποία έχουν εργασθεί.

Η ηθοποιός Μαριάννα Αρβανιτίδου - Πετροπουλέα, αναφερόμενη στον Γ. Διαμαντόπουλο, σημείωσε ότι είχε χρόνια να καθοδηγηθεί από τέτοιον σκηνοθέτη, ενώ ο Βασίλης Κουτίβας, που έγραψε τη μουσική, πρόσθεσε: «Κινήθηκα σε φόρμες κλασσικές, αλλά και μοντέρνες, λόγω των συγκρούσεων που υπάρχουν στο έργο».
Την ικανοποίησή της για τη συνεργασία που έχει με το ΔΗΠΕΘΕΚ, εξέφρασε η ηθοποιός Μαριέττα Αντιβάση, ενώ ο συνάδελφός της Γιώργος Τσαπόγας χαρακτήρισε την αυριανή πρεμιέρα - γιορτή. Κλείνοντας ο ηθοποιός Σταμάτης Μπαρμπαγιαννάκος παρατήρησε: «Ο Καμπανέλλης πήρε μια απλή καθημερινή ιστορία και από το τίποτα έκανε μια “ποίηση” που θα αντέξει για πάντα».

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Φοίβου Σοφικίτη. Οι παραστάσεις θα δίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 φοιτητικό, 20 οικογενειακό. Ειδικές τιμές για ομάδες.

Πηγή: Θάρρος

1 σχόλιο:

  1. η ταινια αυτη ειναι αρκετα καλη.αν και δεν την εχω δει ποτε την ανακαλυψα οταν ηθελα να κανω μια σχολικη εργασια, και θελω πολυ να την δω,αφου πρωτα εχω διαβασει και ακουσει τισ καλυτερες κριτικες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.