Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥΣ

ΤΙΣ νέες τάσεις στην καλλιέργειας της Ελιάς στην Ευρώπη αλλά και την καταπολέμηση των ζιζανίων με εφαρμογές στην καλλιεργητική φροντίδα της ελιάς, αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον αγροτικό κόσμο της περιοχής.

Αναλύοντας τις τάσεις της εποχής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο τομέα των Αγροτικών Εφαρμογών κ. Νάνος δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι "ο αρχικός στόχος είναι να μην ρυπαίνουμε το περιβάλλον όσο γίνεται και δεύτερον να μένουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη του παραγωγού, επομένως σκοπός μας είναι να γίνεται καλλιέργεια ποιο αποδοτική και ουσιαστική και πάνω από όλα οικονομική" για να προσθέσει ότι "θέλουμε μια παραγωγή με μείωση του κόστους, χωρίς να καταπονείται με φάρμακα, να μην μολύνει το περιβάλλον, επομένως θεωρούμε ότι όλα αυτά προυποθέτουν την ανάγκη για βιωσιμότητα της ελιάς και ήδη γνωρίζουμε ότι οι τιμές είναι χαμηλές".
Συμπλήρωσε ακολούθως ότι "στην ημερίδα προτείναμε λύσεις με ........

βάση τις νέες τάσεις στην Ευρώπη σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές και η πρώτη λύση θα ήταν να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσο μας επιτρέπεται και η δεύτερη λύση είναι η ποιότητα του παραγόμενου προιόντος ώστε να ανταγωνιστεί τα υπόλοιπα ελαιόλαδα που έρχονται από το εξωτερικό".

Στην ημερίδα εκφράστηκαν λύσεις πάνω στο φλέγον ζήτημα της ορθής γεωργικής πρακτικής που αφορά την αντιμετώπιση των ζιζανίων στο χώρο της ελιάς, αλλά και την σωστή καλλιεργητική φροντίδα που οφείλουν να αναπτύξουν οι παραγωγοί ώστε να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις στο μέλλον.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Ο καθηγητής του Θεσσαλικού Πανεπιστημίου κ. Γέμπτος τόνισε ότι "η βασική ιδέα ήταν να μελετήσουμε την επίδραση των διαφόρων μεθόδων ελέγχου των ζιζανίων στην ελιά και το δεύτερο σχέδιο είναι να εφαρμόσουμε την γεωργία ακριβείας στην ελιά" για να συμπληρώσει ότι "στη πρώτη περίπτωση μελετούμε την χρήση χλοοκοπτικών ή ζιζανιοκτόνων έναντι στην κατεργασία του εδάφους, δηλαδή οι φρέζες και τα υπόλοιπα και η δεύτερη περίπτωση είναι να αναπτύξουμε ένα σύστημα διαχείρισης της ελιάς ώστε να διαχειριζόμαστε κάθε κομμάτι καλλιέργειας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες και όχι όπως πράττει η συμβατική καλλιέργεια της ελιάς".

Ο εκπρόσωπος της ομάδας παραγωγών Νέα εποχή υποστήριξε ότι "το θέμα μας αφορά όλους και συζητήθηκε από τους παραγωγούς εδώ και χρόνια με στόχο την σωστή πρακτική στο θέμα της ελαιοκαλλιέργειας και καταπολέμησης των ζιζανίων και αυτή την ανησυχία είχαμε στην Ομάδα μας και βρήκαμε την ευκαιρία να την εκφράσουμε με ένα πείραμα". Στην ημερίδα προβλήθηκαν βίντεο για τις τάσεις που ακολουθούνται σε Ευρωπαικό επίπεδο, ενώ η αίθουσα κατακλύστηκε από παραγωγούς που ενημερώθηκαν και έθεσαν ερωτήσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Νάνου ότι οι επιδοτήσεις θα αποτελέσουν παρελθόν και επομένως πρέπει να αναζητηθούν τρόποι για αύξηση της παραγωγής και τελειοποίησης της ποιότητας των προιόντων.

Πηγή: Σημαία

1 σχόλιο:

  1. Η Μονσάντο καλλιεργεί τον… τρόμο
    Τη στιγμή που τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγιεινής των Τροφίμων δηλώνουν πως τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, το νέο ντοκιμαντέρ της Μαρί-Μονίκ Ρομπίν δημοσιεύει νέα στοιχεία για τον αναξιόπιστο χαρακτήρα των εν λόγω «επιστημονικών» ερευνών.

    Με το νέο της ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «Μονσάντο, μια επιχείρηση που θέλει το καλό σας», η κ.Ρομπίν προκαλεί στο κοινό πραγματική ανατριχίλα! Στο ντοκιμαντέρ αυτό, η κ.Ρομπίν αποκαλύπτει στοιχεία που φανερώνουν ότι η πίεση που δέχεται η επιστημονική κοινότητα από το λόμπι των εταιριών παραγωγής μεταλλαγμένων τροφίμων είναι τόσο μεγάλη, ώστε οι έρευνες καταλήγουν να μη διενεργούνται ποτέ με αντικειμενικότητα. Έτσι, τα αποτελέσματά τους δεν είναι ούτε ακριβή, ούτε αξιόπιστα. Εν ολίγοις, η κατάσταση θυμίζει σχεδόν εξ ολοκλήρου την ταινία «Έριν Μπρόκοβιτς», χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει η Τζούλια Ρόμπερτς για να «σώσει» την κατάσταση και να αποτρέψει τη βλάβη της υγείας των ανθρώπων!

    Στο χώρο των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων κυριαρχεί η εταιρία Μονσάντο. Ωστόσο, τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα δεν είναι το μόνο «μελανό σημείο» της εν λόγω εταιρίας. Από τη στιγμή της ίδρυσής της, το 1901, η εταιρία δεν έχει σταματήσει να παράγει προϊόντα που αποδεικνύονται εντέλει άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και καταλήγουν να απαγορεύονται από δημόσιους φορείς, όταν ήδη έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Στη λίστα των «δημιουργημάτων» της εταιρίας ανήκουν δηλητήρια κάθε είδους, από καρκινογόνα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ, μέχρι και αυξητικές ορμόνες που έχουν ήδη απαγορευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Πώς, λοιπόν, η Μονσάντο κατορθώνει να συνεχίζει ανενόχλητη την παραγωγή επικίνδυνων προϊόντων; «Η Μονσάντο έχει τεράστια επιρροή και ιδιαίτερα στον επιστημονικό κόσμο, καθώς και στο Λευκό Οίκο! Ο λόγος είναι πως η οικονομική ενίσχυση των περισσότερων επιστημονικών ερευνών στην ουσία περνά από τα χέρια της Μονσάντο! Γι’ αυτό και καμία από αυτές τις έρευνες δεν είναι πραγματικά επιστημονική, ούτε αντικειμενική», εξήγησε η κ.Ρομπίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.