Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Επιστροφή στο Μεσαίωνα με το "όχι" στα έντυπα στο στρατό

Καθεστώς μεσαίωνα θυμίζει η απαγόρευση στους αξιωματικούς και σμηνίτες της Πολεμικής Αεροπορίας να διαβάζουν εντός των στρατοπέδων έντυπα που στρέφονται κατά της μορφής του πολιτεύματος, των πολιτειακών θεσμών και του θεσμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η ανάγνωση τέτοιων εντύπων επιτρέπεται στα σπίτια τους χωρίς όμως να το γνωστοποιούν σε τρίτα πρόσωπα...

Πιο αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο υπέδειξε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας να τροποποιήσει τη διάταξη του νέου κανονισμού που απαγορεύει και τιμωρεί πειθαρχικά την ανάγνωση ή την προβολή μέσα στα στρατόπεδα εντύπων που το περιεχόμενό τους στρέφεται κατά της μορφής του πολιτεύματος, κατά των Ενόπλων Δυνάμεων και των πολιτειακών θεσμών.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι μια τέτοια απαγόρευση μπορεί να είναι ........

συνταγματικά ανεκτή, με την προϋπόθεση ότι αφορά στην ανάγνωση τέτοιων εντύπων εντός του στρατοπέδου και επιχειρεί τη διάδοση του περιεχομένου του σε άλλους.
Αντίθετα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι η απαγόρευση αυτή δεν μπορεί να φθάνει μέχρι την κατ ιδίαν ανάγνωση ενός τέτοιου εντύπου χωρίς την παρουσία τρίτων προσώπων, δεδομένων των διατάξεων του Συντάγματος που κατοχυρώνουν τις ελευθερίες της ανάπτυξης της προσωπικότητας, της θρησκευτικής συνείδησης και της διάδοσης των στοχασμών.

Λιμενικό σώμα

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας επεξεργάστηκε δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, σχετικά με μεταθέσεις και αποσπάσεις του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.
Το Συμβούλιο έκρινε παράνομη τη διάταξη που προβλέπει ότι «υπηρετούν υποχρεωτικά στον τόπο επιλογής τους ανεξάρτητα της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι έχοντες την επιμέλεια συζύγου ή τέκνου με ειδικές ανάγκες ή αναπηρία, οι έχοντες τέκνα που είναι μαθητές της δεύτερης και τρίτης τάξεως του Λυκείου, οι έχοντες συμπληρώσει πραγματική υπηρεσία άνω των 28 ετών και τα συνδικαλιστικά στελέχη».

Τέλος, παράνομη κρίθηκε και η διάταξη που αναφέρει ότι «είναι υποχρεωτική η συνυπηρέτηση εγγάμων μεταξύ τους στελεχών του Λιμενικού Σώματος, έστω και καθ΄ υπέρβαση της οργανικής σύνθεσης».

1 σχόλιο:

  1. Το ερώτημα είναι: Ποιά θεωρούνται έντυπα τέτοιου περιεχομένου; Η απάντηση δεν είναι αυτονόητη. Οπότε μπορεί ο καθένας να κρίνει κατά το δοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.