Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Μήνυμα αναγνώστη: Τα Φιλιατρά είναι μια Πλατεία

ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Πράγματι το σήμα κατατεθέν της ζωής στη πόλη των Φιλιατρών είναι η Πλατεία της.
Από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες πλατείες των ελληνικών κωμοπόλεων , κοσμημένη με αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, εμπνευσμένη με σοφία από τους δημιουργούς της, ήταν και παραμένει το σημείο συνάντησης των Φιλιατρινών.
Aυτη όμως η αισθητική αρχίζει σιγά σιγά να περνάει στο περιθώριο, καθώς στους πολίτες περνούν απαρατήρητα τι συμβαίνει γύρω τους, ενώ το Δημοτικό συμβούλιο και ο Δήμαρχος των Φιλιατρών παίρνουν "αυθαίρετες" Δημοτικές αποφάσεις για την οπτική αλλοίωση της Πλατείας.
Αποφάσεις χωρίς καμιά μελέτη.
Αποφάσεις οι οποίες δίνουν άδεια σε άλλη μια ομάδα ιδιοκτητών γνωστού cafe της ........
Πλατείας να κατασκευάσουν ένα ακόμη αυθαίρετο κιόσκι ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΑΛΛΑ 3 ΔΕΝΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΣ.
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΦΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΛΟΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΙΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.
Μια ανάπτυξη με τάσεις εκφυλισμού, κάνοντας τη πλατεία μιας κωμόπολης να δείχνει όπως οι τσιμεντένιες πλατείες τις πρωτεύουσας, τυπου μπουρνάζι.
Ο ΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΙΚΗ ΤΟY ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.
ΑΛΛΩΣΤΕ,ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ,ΚΑΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΙΣ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΕΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ.
ΑΛΛΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ "ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ" ΟΤΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ,ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΛΑΚΟΥΒΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΟΥ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ.

2 σχόλια:

  1. ...ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΥ ΚΑΦΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΡΟΠΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΛΟΘΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΙΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ....
    Μου είναι αδύνατον να πιστέψω ότι υπάρχει Φιλιατρινός που να έχει ως πρότυπο την ψωριάρα πλατεία της Κυπαρισσίας. Αν είναι δυνατόν! Βέβαια για τους «μικρομεσαίους» καλό είναι ότι βολεύει την τσέπη τους, αλλά οι υπόλοιποι πολίτες μάτια και μυαλό έχουν και μπορούν να ξεχωρίζουν το ωραίο από το άσχημο.
    ...Ο ΔΕ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΙΚΗ ΤΟY ΑΠΟΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ... Δεν είμαστε με τα καλά μας μου φαίνεται!!!Ετσι κάποτε κάποιοι κατέστρεψαν το Αγροκήπιο για να δείξουν ότι κάτι έκαναν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Αλκης είπε κάτι τέτοιο, μου φαίνεται αδιανόητο!
    Ανάπτυξη δεν σημαίνει καταστροφή, αλλά σεβασμός και δημιουργία.
    Μήπως θα πρέπει και οι Δήμαρχοι της Αθήνας να καταστέψουν το πράσινο των πλατειών για να εξευρωπαϊστούμε; Διαμένοντας στην Αγ. Παρασκευή έχω άποψη για τις προσπάθειες του Δήμου της περιοχής για επιπλέον δενδροφύτευση των πλατειών και όχι το κόψιμο τους.
    Τελευταία μάλιστα σχολιάσθηκε και έγινε αντικείμενο πολλών κατηγοριών η πρωτοβουλία του Δημάρχου της Αθήνας να κόψει κάποια δένδρα για την δημιουργία parking, που ίσως να μήν γίνονταν και αλλιώς.
    Οι Δήμαρχοι έρχονται και παρέρχονται, η πλατεία όμως υπάρχει παντοτεινά και αποτελεί σημείο αναφοράς του τρόπου ζωής μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η πλατεία έχει τραβήξει διαχρονικά του Χριστού τα πάθη.
    Κάποτε υπήρχαν ωραίες μαρμάρινες βρύσες όπως αυτή που υπάρχει στην βορειοδυτική πλευρά της, υπήρχαν μάλιστα περιμετρικά και μεγάλοι πλάτανοι. Αποφάσισαν λοιπόν κάποιοι εκσυγχρονιστές να προχωρήσουν στην μεγάλη αλλαγή και τι έκαναν νομίζετε; Κατέστρεψαν τις μαρμάρινες βρύσες και έκοψαν τα μεγάλα πλατάνια.
    Στη συνέχεια έβαψαν το συντριβάνι με μπλέ χρώμα για να είναι ασσορτί με την χούντα και να πάρουν τα εύσημα από αυτούς. Μετά είχαμε άλλου είδους πειραματισμούς, φτιάχθηκε μια λακούβα την οποία την ονόμασαν, εκκλησία του δήμου, μιλάμε για αρχιτεκτονικό τερατούργημα, τώρα πληροφορούμαστε ότι θα γίνουμε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα κόβοντας τα δένδρα...τι άλλο θα δούν τα μάτια μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.