Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Ζητούν την ένταξή τους στο ΤΕΜΠΜΕ

Τη στήριξη των ελαιοτριβέων και την ένταξή τους στο πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ζήτησε ο Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ελαιοτριβέων Νομού Μεσσηνίας, με επιστολή που έστειλε μέσω του προέδρου του, Αντώνη Κορακάκη, στον πρόεδρο του ΤΕΜΠΜΕ, Νίκο Δομένικο.

Οι ελαιοτριβείς επικαλούμενοι τη μειωμένη παραγωγή και τις χαμηλές τιμές των ελαιοκομικών προϊόντων ζητούν τη στήριξη τους με την ένταξή τους στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ, χωρίς ωστόσο τους περιορισμούς των τριών ετών κερδοφορίας που απαιτούνται, που τίθενται ως τροχοπέδη της ένταξης στο πρόγραμμα. Αναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:
«Ο ρόλος του ελαιοτριβείου είναι κομβικός στην οικογένεια της ελαιοπαραγωγής. Δυστυχώς όμως για δεύτερη συνεχόμενη ελαιοκομική περίοδο η παραγωγή ήταν ........

μειωμένη και η τιμή χαμηλή. Ως εκ τούτου αυτό έχει βγάλει εκτός οικονομικών πλάνων ένα αρκετά μεγάλο αριθμό ελαιοτριβείων.
Θα πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε το ελαιοτριβείο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να το εντάξουμε στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ.
Χωρίς τους περιορισμούς των τριών τελευταίων συνεχόμενων ετών κερδοφορίας που είναι ανασταλτικός παράγοντας ένταξης στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ.
Το ελαιοτριβείο τώρα στα δύσκολα χρειάζεται τη στήριξη και εδώ θα πρέπει να δείξετε έμπρακτα την κοινωνική σας ευθύνη και το ενδιαφέρον σας σ' έναν κλάδο που έχει προσφέρει στο παρελθόν πολλά στο εθνικό προϊόν (εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο) στην εθνική οικονομία και στην κοινωνική συνοχή της περιφέρειας».

Συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου στη Νομαρχία

Συνάντηση για τη συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με τους ελαιοτριβείς είχε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας, Αντώνης Κορακάκης, με μέλη του Συνδέσμου, παρουσία του αντινομάρχη Σωτήρη Παναγιωτόπουλου, του διευθυντή Προγραμματισμού Δημήτρη Μουντζούρη και υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τέσσερα κυρίως ζητήματα, που έχουν σχέση με τον κλάδο τους:

Το ζήτημα των δανειοδοτήσεων των ελαιοτριβέων, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων), για να αντιμετωπίσουν κάτω από τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία τα προβλήματά τους.

Ζήτησαν τη συνδρομή της Νομαρχίας για την προώθηση αιτήσεων ελαιοτριβέων που εκκρεμούν στην Περιφέρεια για ένταξή τους σε αντίστοιχα επενδυτικά προγράμματα.

Επίσης, υπήρξε συνεννόηση για την έκδοση οδηγού υγιεινής για τα ελαιοτριβεία, επί τη βάση του οποίου θα διενεργούνται οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη για γρήγορη έκδοση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, ώστε να μην αιωρούνται επί πολύ χρόνο οι κατηγορίες για τον κλάδο, μέσω του Εργαστηρίου Ελαιολάδου.
Τέλος, υπήρξε ρητή και κατηγορηματική δέσμευση του Συνδέσμου, ότι στο εξής θα εφαρμόζεται πλήρως η άρση των αποδεκτών, την οποία έχει υπογράψει ο Νομάρχης από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο.

Πάνω σε αυτό τελευταίο, πέραν της διαβεβαίωσης για την απόλυτη εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, συμφωνήθηκε η συνεργασία για την επέκτασή της και σε άλλες ευαίσθητες οικολογικά περιοχές της Μεσσηνίας.
Επίσης, υπήρξε δέσμευση από τη Νομαρχία για την πραγματοποίηση ημερίδας εντός του Μαρτίου, για θέματα που έχουν σχέση με τη χρηματοπιστωτική υποστήριξή τους μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, παρουσία και του προέδρου του, κ. Νικολάου Δομένικου.

Πηγή: Επικαιρότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.