Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Μουσείο αποκτά η Βάλτα

ΜΕ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΟΥ ΓΚΑΡΣΟ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΔΩΡΕΑ ΤΟΥ ΑΝΤ. ΜΥΛΩΝΑ

Eνα εξαιρετικά σημαντικό μουσείο με σπουδαία εκθέματα θα αποκτήσει σύντομα το χωριό Bάλτα του Δήμου Γαργαλιάνων.
Τ
ο μουσείο έχει αρχίσει και ετοιμάζεται στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού. Στήνεται χάρη σε δύο σημαντικές δωρεές από το ζωγράφο Σωτήρη Γκαρδιακό (Γκαρσό) και τον Αντώνη Μυλωνά, που και οι δυο έλκουν την καταγωγή τους από την Βάλτα.

Ο μεν Σωτήρης Γκαρδιακός έχει προσφέρει ένα σημαντικό αριθμό από πίνακές του οι οποίοι ήδη έχουν τοποθετηθεί στο χώρο του υπό διαμόρφωση μουσείου, ο δε Αντώνης Μυλωνάς έναν πολύ μεγάλο αριθμό από πετρώματα, απολιθώματα και κοράλλια.
Αυτά αποτελούν μέρος της προσωπικής του συλλογής και τα έχει συγκεντρώσει κυρίως στην Νότια Αφρική όπου έζησε και εργάστηκε επί πολλά χρόνια, αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου και αρκετά φυσικά από την Ελλάδα.
Κι όλα αυτά μέσα από την αγάπη που είχε για την γεωλογία.
Oπως είναι φυσικό, το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού με .........

μεγάλη χαρά δέχθηκε αυτές τις δύο προσφορές και ξεκίνησε, σε συνεργασία με τον δήμο, να φτιάξει το χώρο που θα υποδεχθεί αυτά τα αντικείμενα.
Αυτός δεν θα είναι άλλος από το πρώην δημοτικό σχολείο το οποίο διαθέτει δύο ευρύχωρες αίθουσες, οι οποίες και θα διαμορφωθούν κατάλληλα - ενώ και με τις απαραίτητες εξωτερικές εργασίες που σχεδιάζεται να γίνουν, εκτιμάται ότι στις αρχές του καλοκαιριού το μουσείο θα είναι σε θέση να ανοίξει τις πόρτες του.

Ευελπιστούν δε ότι θα αποτελέσει έναν πόλο έλξης επισκεπτών, καθώς πράγματι τα εκθέματά του είναι σημαντικότατα και ανάλογο μουσείο, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν υπάρχει.
Σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες ομορφιές του χωριού, με τους καταπληκτικούς καταρράκτες αλλά και το υπόλοιπο φυσικό τοπίο και τα μονοπάτια, θα είναι ένα καλός μοχλός ανάπτυξης για τη Βάλτα.
Για την δημιουργία του μουσείου αυτού μας μίλησε ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Γκόνης, ο οποίος και σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Εδώ στο σχολείο της Βάλτας γίνεται μια προσπάθεια, να αναδειχθεί και πλέον να γίνει μουσείο.

Eχουμε ένα δωρητή, τον Αντώνη Μυλωνά
ο οποίος έκανε προσέφερε την προσωπική του συλλογή, την κάνει δώρο στην Κοινότητα Βάλτας.
Μια συλλογή η οποία περιλαμβάνει απολιθώματα, πετρώματα και κοράλλια, τα οποία έχει φέρει από τη Νότια Αφρική όπου έχει ζήσει, και άλλα που έχει συγκεντρώσει από άλλες χώρες και φυσικά την Ελλάδα.
Επίσης υπάρχει μια άλλη μεγάλη δωρεά, του γνωστού ζωγράφου Σωτήρη Γκαρδιακού ο οποίος έχει προσφέρει αρκετούς από τους πίνακες ζωγραφικής του.
Ευχαριστούμε πολύ και τους δύο αυτούς συμπατριώτες μας για την προσφορά τους.
Εμείς σαν δήμος θέλουμε να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που δωρήθηκαν στο χωριό, αλλά και το χώρο αυτό του πρώην δημοτικού σχολείου. Ηδη έχουν τοποθετηθεί σε βιτρίνες, θα βελτιώσουμε όλο το χώρο και πιστεύω ότι θα φτιάξουμε ένα πολύ καλό μουσείο που θα έρχεται κόσμος από όλη την Μεσσηνία να το βλέπει.
Παράλληλα θα γίνει μια συνολική ανάπλαση όλου του εξωτερικού χώρου, με κατασκευή μιας παιδικής χαράς - ενώ θα γίνουν και μαντρότοιχοι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Βάλτας, Μπάμπης Πανταζής, τόνισε:
«Η ιδέα αυτή να χρησιμοποιήσουμε το χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου σαν μουσείο ξεκίνησε από τους κατοίκους εδώ της Βάλτας, τα παιδιά τους Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού μας.
Και με αφορμή τις δωρεές του Σωτήρη Γκαρδιακού, του γνωστού και διακεκριμένου ζωγράφου που μας δώρισε κάποιους πίνακες οι οποίοι θα μπορούν να μείνουν και να εκτίθενται στο δημοτικό μας διαμέρισμα, και σε συνέχεια με την δωρεά του Αντωνίου Μυλωνά με τα πολύτιμα πετρώματα, απολιθώματα και κοράλλια από την προσωπική του συλλογή, ξεκινήσαμε με την συνδρομή του δήμου να φτιάξουμε το χώρο, να τον οργανώσουμε και σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι έτοιμος.
Ακόμη ο χώρος είναι στο στάδιο της δημιουργίας του ώστε να έχουμε ένα όμορφο μουσείο στο χωριό μας.

Θέλουμε πάνω από όλα να ευχαριστήσουμε θερμά τους δύο δωρητές για τα πολύτιμα αντικείμενα που μας προσέφεραν και φιλοξενούνται στο χώρο αυτό.
Μελλοντικός μας σκοπός, καθώς το σχολείο ήταν διθέσιο και έχει μια ακόμη αίθουσα, είναι εκεί να δημιουργήσουμε ένα λαογραφικό μουσείο, οπότε να υπάρχει ένας σημαντικός ενιαίος μουσειακός χώρος σε ένα τόσο μικρό χωριό όσο το δικό μας.
Με την ολοκλήρωσή του το μουσείο σίγουρα θα είναι επισκέψιμο και θα μπορεί να προσελκύει κόσμο που να το επισκέπτεται και να περνά από το χωριό μας.
Σε συνδυασμό δε με τους καταρράκτες και κάποια άλλα στοιχεία της περιοχής μας, πιστεύουμε ότι σε βάθος χρόνου θα έχουμε μια ανάπτυξη.
Πιστεύουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχει ετοιμαστεί ο χώρος και να είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε το μουσείο.
Oλο το χωριό έχει δει θετικά αυτή την προσπάθεια, και μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο την στηρίζουν.
Θέλουμε να εκφράσουμε δε τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας στον Σωτήρη Γκαρδιακό, γνωστό ως Γκαρσό, και στον Αντώνη τον Μυλωνά για τα πολύτιμα εκθέματα που μας έχουν δωρίσει».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.