Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ελιά Καλαμάτας. Η μελέτη επέκτασης ΠΟΠ

Προχωρεί η μελέτη σχετικά με την οροθέτηση εκ νέου της ζώνης ΠΟΠ για την ελιά Καλαμάτας στην περιοχή της νότιας Πελοποννήσου, κάτι που θα δημιουργήσει την κρίσιμη μάζα ποσοτήτων ώστε η ΠΟΠ ελιά να έχει οικονομικότητα και εμπορικότητα ως μάρκα (brand).
Η ευχάριστη είδηση λειτουργεί ως αντίβαρο στις πληροφορίες για σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μέσω του οποίου θα καθίσταται ευκολότερη η ελληνοποίηση ελιάς Καλαμάτας που έχει παραχθεί σε άλλες χώρες, οδηγείται όμως προς μεταποίηση στην Ελλάδα, οπότε το τελικό προϊόν θα «βαφτίζεται» ελληνικό.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης μας είπε πως έχει ακούσει για το ζήτημα, η δε Ένωση του γειτονικού νομού -που έχει μεγάλη παραγωγή ελιάς Καλαμάτας- παρακολουθεί το θέμα.
Ο κ. Προκοβάκης ανέφερε ότι θέλει να πιστεύει πως δε θα ........

περάσει αυτό το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και μας έδωσε πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη της μελέτης για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ Καλαμάτα όσον αφορά στη βρώσιμη ελιά:
«Αυτό έχει ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο, σε μια καθηγήτρια ονόματι Τσαντίλη. Περιμένουμε τώρα, γιατί πήρε δείγματα Καλαμάτας, Λακωνίας, της νότιας Πελοποννήσου να το πω έτσι, για να κάνει τις συγκρίσεις». Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εγκρίνει τη διενέργεια της σχετικής μελέτης και τη χρηματοδοτεί.
Η κα Τσαντίλη με την ομάδα της έχει πάρει δείγματα καρπών ελιάς Καλαμάτας, ξεκινώντας τη διαδικασία περίπου στις 20 Νοεμβρίου μέχρι και τέλος Δεκεμβρίου, από τις περιοχές ενδιαφέροντος, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και την Κυνουρία. «Τα συγκρίνει όταν μαζεύονται, τα ωριμάζει και τα ξανασυγκρίνει, για να κάνει τη μελέτη» μας είπε ο κ. Προκοβάκης.

Ναι στην επέκταση, όχι σε ελληνοποίηση

Η Μεσσηνία, δυστυχώς, έχει εγκαταλείψει την καλλιέργεια της ελιάς Καλαμάτας, αφού έχει ετήσια παραγωγή περί τους 1.500 τόνους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη, «θέση της Ένωσης είναι ότι συμφωνεί στην επέκταση για να μη χαθεί το προϊόν, διότι η Καλαμάτα έχει το όνομα αλλά δεν έχει τη χάρη, τη χάρη την έχει η Λακωνία, πρώτος νομός παραγωγής», με το ΔΣ της ΕΑΣ να έχει τεθεί υπέρ της επέκτασης του ΠΟΠ στη Λακωνία και την Κυνουρία.
Ο κ. Κοζομπόλης ανέφερε πως δε νομίζει ότι θα περάσει το επίμαχο σχέδιο ΠΔ και τόνισε τα εξής: «Εμείς είμαστε αντίθετοι.
Στη σύσκεψη που έγινε πριν 1 χρόνο με τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ για να συζητηθούν τα άρθρα αυτού του ΠΔ, η θέση μας ήταν ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η μη «μαϊμού» ελληνοποίηση εισαγόμενων επιτραπέζιων ελιών από τρίτες χώρες. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι νέο προϊόν δε θεωρείται η ολόκληρη ελιά ως έχει βάζοντας μέσα στο νέο προϊόν την όποια επεξεργασία ωρίμασης.
Η ωρίμαση δε δημιουργεί νέο προϊόν».
Είναι προφανές ότι τα σχέδια που είχαν εκφραστεί για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ και στην Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα δεν έχουν ελπίδα, μετά την ανάθεση διερεύνησης της επέκτασης στη νότια Πελοπόννησο.

Όχι από Ελαιουργική

Την κάθετη αντίθεσή της σε κάθε πιθανή προσπάθεια ελληνοποίησης εισαγόμενου ελαιοκάρπου επιτραπέζιας ελιάς δηλώνει η Ελαιουργική, είτε αυτός προέρχεται από άλλες χώρες της Ε.Ε., είτε από τρίτες χώρες.
Όπως επισημαίνει, η ανακοίνωση έγινε με αφορμή το σχέδιο αναθεώρησης του Προεδρικού Διατάγματος που καθορίζει τα «περί τυποποιήσεως, συσκευασίας και ποιοτικού ελέγχου των προς εξαγωγή προοριζομένων επιτραπέζιων ελιών».

Ερώτηση Αμμανατίδου

Σχετική ερώτηση κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, διά της οποίας ερωτώνται εάν:
• Ισχύουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες και αν ναι, πώς τεκμηριώνεται μια τέτοια απόφαση;
• Προτίθενται να σταματήσουν τώρα την έκδοση του Π.Δ. και να προωθήσουν εκείνα τα μέτρα άμεσης, αλλά και μακροπρόθεσμης στήριξης των παραγωγών για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του κλάδου;
• Με ποια μέτρα θα προστατεύσουν και θα προωθήσουν τα εγχώρια πιστοποιημένα προϊόντα που διασφαλίζουν εκτός των άλλων και την υγεία των καταναλωτών.

Πηγή: Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσοχή στον τρόπο που σχολιάζετε. Σχόλια που δεν θα σέβονται τον χώρο που φιλοξενούνται ή άλλους θα σβήνονται ΤΕΛΕΙΩΣ.